Klootschieters strijden om jeugdtitels

Fanatieke ouders, gespannen kindergezichten en trotse kampioenen waren zondag 11 juni allemaal aanwezig op het NK klootschieten voor junioren in het Overijsselse Geesteren. Gastheer van dit NK was de klootschietafdeling Midden Twente.

In totaal hebben maar liefst 151 jeugdspelers deelgenomen aan de NK klootschieten. Een teken dat deze mooie sport nog springlevend is, ook voor jeugdleden! Er werd gestreden op drie verschillende onderdelen; straat, veld en zetten. Voor de deelnemers die op drie onderdelen meedoen, is er ook een allround kampioenschap te vergeven.

Jongste jeugd

Voor de jongste jeugd is het NK extra spannend. De deelnemers van categorie 1 doen veelal voor de allereerste keer mee aan een NK, spelen wellicht voor de eerste keer individueel tegen deelnemers van andere verenigingen en moeten voor het eerst drie onderdelen achter elkaar gooien. Nienke Kloeze van KV Oud Ootmarsum won alle drie onderdelen in categorie 1. Noa Flinke van KV De Toekomst werd op drie onderdelen tweede. Bij de jongens was het alleen Pim Gerritsen van KV De Gunne uit Weerselo die de 500 meter op straat in 8 schoten te overbruggen. Zijn concurrenten Rens Niehof (KV Lattrop-Breklenkamp) en Julian Schulten (KV Mander) hadden 9 schoten nodig en werden hiermee tweede en derde. Fedde Oonk wist op het onderdeel veld een afstand van 282,35 meter in vijf schoten te gooien. Hidde Damhuis van KV Java schoot 268 meter, Rens Niehof gooide 8 meter minder en werd derde. Op het onderdeel zetten won Jurre Tijink (KV Wilskracht) door zijn 275 gram wegende zetklootje ruim 25 meter door de lucht te gooien. Julian Schulten (KV Mander) volgde met 22 meter, Pieter Kenkhuis (KV De Brink) met 21 meter en maakt hiermee het podium compleet.

In categorie twee werd Tessa Koehorst de ongeslagen nationaal kampioene. Alle drie onderdelen wist de jonge kampioene uit Beunignen op haar naam te schrijven. Het onderdeel straat won ze met 7 schoten en 84 meter. Benthe Nijmeijer van KV De Veldhoek had ook 7 schoten nodig voor de 500 meter straat en kwam zo’n 50 meter tekort voor het goud. Brons was er voor Anouk Pieters van KV Nooit Gedacht. De Beuningse Tessa wist in vijf schoten op het veld 318 meter te gooien, een knappe prestatie! Robin Kamphuis (KV Java) gooide 300 meter, Benthe Nijmeijer 297 meter. Op het onderdeel zetten had Tessa slechts 5 centimeter over voor haar overwinning. Met een afstand van 27,35 meter won ze, Robin Kamphuis werd tweede met 27,30 en Benthe Nijmeijer pakte haar derde beker van de dag door 23,82 meter te gooien. Bij de jongens schoot Rens ter Huurne (KV Nooit Gedacht) in slechts zes schoten over de finish. Hiermee pakte hij vol overtuiging het goud. Wessel Kienhuis (KV De Brink) werd tweede met 7 schoten en 83 meter. 12 meter daarachter pakte Siem Groeneveld (KV Beuningen) het brons. Op het veld werd Rens ook kampioen, door 333 meter te gooien in 5 schoten. Zijn verenigingsmaatje Tigo Koopman gooide 317 meter en pakte de tweede plaats, derde werd Damiën Idzes van KV Vooruit Losser met 302 meter. Ruim 33 meter gooide Dion Wevers van KV Java zijn zetklootje door de lucht, een prachtige prestatie van deze jonge klootschieter uit Losser. Dit was genoeg voor de winst in categorie 2. Ruben Eppink gooide 32 meter en werd hiermee tweede, een derde plek was voor Rens ter Huurne met 28,75 meter.

Frustraties, favorieten en feestvreugde

Bij de oudste jeugd komt de ervaring om de hoek kijken. Ervaring die Lotte Telgenhof meer dan voldoende heeft, doordat zij vorig jaar al deel heeft genomen aan de selectiewedstrijden voor het EK. Zij wist zich hierbij te kwalificeren voor de jeugdwedstrijden van de King & Queen of the Roads, komend september in Ierland. Tijdens het NK lag de druk dan ook compleet op haar schouders, maar haar favorietenrol wist ze met verve waar te maken. Het onderdeel straat won ze met speels gemak, door 800 meter in slechts 7 schoten te gooien. Twee schoten minder dan Dylana Bijen (KV Reutum) en Cecilia Kamphuis (KV Ons Streven). Deze dames werden tweede en derde. Lotte wist het onderdeel veld ook te winnen, door als enige over de 400 meter in 5 schoten te gaan. Maaike Busscher (KV Niej Haarbig) werd tweede met 394,90 meter en Dylana Bijen won het brons met 388,10 meter. Diezelfde Dylana liet bij het onderdeel zetten haar ploeggenote Lotte achter zich. Ze kroonde zich tot Nederlands kampioene door 36,37 meter te gooien in haar beste beurt. Lotte volgde met 34,01 meter en Evy oude Engberink (KV Vooruitzicht) pakte de derde medaille op dit onderdeel met een afstand van 32,56 meter. Bij de jongens hadden we drie schutters die in 7 schoten de 800 meter-lijn passeerden. Wout Luttikhuis (KV Beuningen) pakte het goud, door 102 meter over de finish te gooien. Rick Lucas (KV Hertme) won het zilver door 32,50 meter over de finishlijn te gooien en Nout Koehorst (KV Nooit Gedacht) pakte het brons met 7 schoten en 25,05 meter. Rick Lucas liet op het veld zien dat hij een échte veldgooier is. Maar liefst 513 meter gooide hij in vijf schoten, een gemiddelde van meer dan 100 meter per schot. Mike Scholtenhave (KV Ons Streven) bleef steken op 477 meter en pakte het zilver, Nout Koehorst wist 475 meter te gooien en pakte het brons. Zijn laatste beetje energie gooide hij eruit bij het onderdeel zetten en gooide hiermee een geweldige 52,01 meter! Mike Scholtenhave pakte zijn tweede zilveren plak van de middag door 48,05 meter door de lucht te gooien met de 375 gram zware zetkloot, Teun Luttikhuis (KV Beuningen) maakte het podium compleet met een afstand van 46 meter.

In categorie vier hadden we een aantal EK-gangers, die automatisch favoriet waren voor de titel. Echter, deze favorietenrol wisten ze niet waar te maken, waardoor er verrassende uitslagen ontstonden bij de oudste jeugd. Lynn Egbers (KV Steeds Vooruit) en Silke en Merle Aveskamp (KV Beuningen) maakten er een spannende strijd van op de straat en gooiden alle drie 9 schoten. Lynn won het goud door 75 meter over de finishlijn te gooien, Silke werd tweede met 57,60 meter en Merle pakte het brons met 33,30 meter. De dames Aveskamp stegen op het onderdeel veld een plekje op het podium. Silke werd nationaal kampioen met een afstand van 414,35 meter. Hiermee gooide ze als enige meisje over de 400 meter in vijf schoten. Zus Merle pakte het zilver met een afstand van 368 meter, Britt Egbers (KV Steeds Vooruit) werd derde met 356 meter. Op het onderdeel zetten pakte Britt het goud (35,30m), Silke het zilver (34,10m) en was het Laura Verboom (KV De Toekomst) die haar medaille meepakte met een afstand van 31,90m. Bij de jongens wist Bart Lucas wel zijn favorietenrol op het onderdeel straat waar te maken. Samen met Lotte Telgenhof zal hij Nederland vertegenwoordigen in een internationale wedstrijd, op het NK was de jonge klootschieter uit Hertme te sterk voor al zijn concurrenten. Hij had maar zes schoten nodig voor het 800 meter lange straatparcours. Mika Smellink kwam dicht in de buurt, maar werd tweede met een verschil van 10 meter. Derde werd Jesse Telgenhof van KV Reutum. Max oude Engberink (KV Vooruitzicht) gooide het dagrecord op het onderdeel veld. 544 meter rolde zijn kloot over de prachtig geprepareerde veldbaan van KV De Huier. Jorg Smellink (KV De Brink) volgde met 543 meter en Sam Kolschate (KV Vooruitizcht) werd derde met 520 meter. Jorg had nog wat energie over en liet zien dat hij ook aardig kon zetten; 54,54 meter gooide hij met het internationale

jeugdmateriaal, een geweldige prestatie! Max oude Engeberink en Bart Hemmer (KV Reutum) volgden hem met de gang naar het podium met respectievelijk 50,73 meter en 50,00 meter.

Allroundkampioenen

meisjes cat. 1: Nienke Kloeze – KV Oud Ootmarsum (winnares drie onderdelen)
jongens cat. 1: Jurre Tijink – KV Wilskracht
meisjescat. 2: Tessa Koehorst – KV Beuningen (winnares drie onderdelen)
jongens cat. 2: Rens ter Huurne – KV Nooit Gedacht
meisjes cat. 3: Lotte Telgenhof – KV Reutum
jongens cat. 3: Nout Koehorst – KV Nooit Gedacht
meisjes cat. 4: Silke Aveskamp – KV Beuningen
jongens cat. 4: Bart Lucas – KV Hertme

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer