Lowie Joppen in bloei van loopbaan

Lowie Joppen verkeert in de bloei van zijn jarenlange ruiterloopbaan. De 59-jarige Limburger debuteerde pas begin mei in TeamNL in de door het kwartet van Jos gewonnen landenwedstrijd in Mannheim. Donderdag was hij alle 33 concurrenten de baas in de rubriek over 1,45 meter op tijd bij het CSI4* Twente in Geesteren.

Tegen de chrono van de ruiter uit Panningen met zijn tienjarige bruine hengst Osiris Fz (v. Dallas) kon geen enkele tegenstander op. De Italiaan Alberto Zorzi kwam met Stakalite op 1,34 seconde van Joppen nog het dichtst in de buurt. Daan van Geel eindigde als derde met de tien jaar oude vosmerrie I’m Special Power Sih (v. Comme il Faut 5). Ook Roelof Bril met de dertienjarige vosruin Feeling Luckey (v. Bustique) en Jeroen Dubbeldam met de tienjarige vishengst Investment (bv. Kannan) meldden zich als de nummers zes en negen binnen de top tien.

Lowie Joppen heeft een relatief simpele verklaring voor zijn opvallende late bloeiperiode. “Leeftijd zegt me niet zoveel. Het is maar net hoe je je voelt. Het grote verschil met het verleden is dat ik mijn paarden nu langer aanhoud en ze niet meer zo snel verkoop. Ik ben zelf echt niet opeens veel beter gaan rijden.”

Met zijn toppaard Havel van de Wolfsakker reed hij zich bij bondscoach Jos Lansink in de kijker met onder meer een vierde plaats in de Grote Prijs bij Jumping Amsterdam en een prima optreden bij de Dutch Masters in Den Bosch. Havel zal zondag ook zijn troef zijn in de Grote Prijs van Twente.

Spelletje snappen

Ook Osiris ontwikkelt zich goed volgens de Limburger. “Hij heeft een tijdje in Italië gestaan, maar de mensen daar waren niet tevreden met zijn vorderingen en hebben gevraagd of ik hem wilde gaan trainen. Hij heeft veel vermogen, een sterk lichaam en is ongecompliceerd. Zijn rijbereik wordt steeds beter. Hij maakt steeds minder fouten omdat hij slimmer wordt en het spelletje begint te snappen.” En lachend: “Zelf ken ik dat al wel. Het zou ook niet best zijn als ik dat nou nog zou moeten leren. Ik probeer nog meer te scoren hier. Het is fijn rijden op deze mooie grasbodem. Geesteren is sinds jaar en dag een begrip en ik hoop dat het zo blijft.”

Met liefst 104 deelnemers werden in de rubriek over 1,40 meter tegen de klok werden de prijzen over twee groepen verdeeld. In de eerste daarvan heerste de Italiaan Antonio Alfonso, winnaar van de Grote Prijs van Twente in 2018, met Elite de Riverland. Tom Schellekens werd tweede met de negenjarige schimmelruin Jingle Bells AC, Steven Veldhuis derde met de tienjarige bruine merrie Iregina.

De Belg Bart Clarys voerde met Oxygene du Marais DD de lijst aan in de tweede groep, waarin zijn landgenoot Rick Hemeryck hem met Caristello JPZ het meest tegengas gaf en de Brit Alex David Gill met Inaico VDL als derde werd genoteerd.

Tom Schellekens was ook succesvol in het CSI1*, waarin hij met de achtjarige merrie Chella li de Laubry Z (v. Casalita) de eerste groep op zijn naam schreef. De tweedefe werd een prooi voor thuisrijder Bas van der Aa met zijn twaalfjarige bruine merrie E. Guriel *(v. Emerald).

Zege Adelinde Cornelisse

Adelinde Cornelisse, voor het eerst sinds een jaar weer internationaal actief in de dressuur, schreef op het Equestrian Park Erve Maathuis het eerste onderdeel voor het CDI3* op haar naam. Met Fleau de Baian scoorde 72,848 procent in de Grand Prix. Denise Nekeman reed met Boston SDH 70,587 procent bij elkaar en werd derde, op de voet gevolgd door Hans Peter Minderhoud met Invictus (v. Jack Sparrow).

Voor startlijsten en uitslagen, zie www.csitwente.nl

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer