Miguel Calomarde over zijn carrière: ‘Ik heb ooit als wraak in een schoenendoos gepoept’

Spelersprofiel: Miquel Calomarde

Geboortedatum: 27 april 1971

Clubs: SC Enschede, FC Twente, Mediterraneo, SVV’91. v.v. Glanerbrug, v.v. Haaksbergen, s.v. Vosta, Burgsteinfurt, Südlohn

Positie: Vleugelspeler; een echte klassieke linksbuiten.

 

Wanneer en waarom ben je gestopt?

Eigenlijk voetbal ik nog steeds, maar door blessures blijft het vaak bij zeer korte optredens. Ik heb het nodig voor mijn geestelijke welzijn.

Wie was als speler jouw voorbeeld?

Ik had bewondering voor Gino Weber, hij was destijds, in potentie, de Messi van nu. Hij kon echt alles en ik vond het persoonlijk ook een prachtmens.

Had jij een specialiteit als speler?

Ik had een fantastische techniek, kon een mannetje passeren en ik kon goed scoren.

Waar ben je het meest trots op?

Ik ben er trots op dat ik aan het betaalde voetbal heb mogen ruiken en dat ik mijn debuut heb mogen maken bij FC Twente.

Heb je alles eruit gehaald als voetballer?

Nee, met mijn kwaliteiten heb ik er nog geen dertig procent uit gehaald. Door de vele blessures (21 operaties), is het nooit echt goed van de grond gekomen.

Zou je iedereen het voetballen in Duitsland aanbevelen?

Qua speelstijl zal ik het niet iedereen aanbevelen. Het spel moet je wel liggen. Het gaat in Duitsland veel om kracht en snelheid.

Wat is je mooiste herinnering?

Mijn invalbeurt bij FC Twente in het Diekman stadion tegen FC Groningen, waarbij we met 4-1 wonnen en Europees voetbal haalden. De supporters wilden daarna mijn kleding hebben, onvergetelijk!

Wat doe je nu en wat zijn je ambities/wensen?

Ik zou graag trainer willen worden. Ik heb UEFA-C. Het lijkt me leuk om ergens een eerste elftal met Eddy Jager te trainen.

Welke amateur mag in deze column niet ontbreken en waarom niet?

Andreas David; een leuke technische voetballer.

Wie waren je beste trainers?

Geerdink Johannink; hij gaf me altijd heel veel vertrouwen en had voor mij de juiste aanpak. Daar ging ik vol voor. Paul Krabbe; hij was zijn tijd ver vooruit qua trainingsstof en voetbalopvatting. Hij gaf mij ook altijd veel vertrouwen.

Mooiste herinnering aan een trainer?

Meneer Kees Rijvers; we deden penalty schieten en ik schoot de bal steenhard in de bovenhoek rechts van de keeper. Hij bleef daarin hangen. Hij zei: ‘Calli’, dat lukt je geen tweede keer. Vervolgens deed ik het nog een keer en zijn lach was veelzeggend.

Een andere was in de Hoofdklasse met Sportclub Enschede in de winter tegen Eintracht Nordhorn. Ik had nieuwe schoenen en de schoenendoos had ik ook mee. Ik werd in die wedstrijd voortdurend getrapt en zei tegen Paul Krabbe: ‘Wil je mij wisselen?’ Ik had er echt de balen van, dat ik vervolgens een ‘grote boodschap’ in de schoenendoos gedaan heb en in de kleedkamer heb achtergelaten. De spelers konden er wel om lachen.

Had jij een ritueel voor de wedstrijd en/of een bijnaam?

Eerst mijn linkerschoen aan, dan de rechterschoen, dan de linkerveter vastmaken en dan de rechterveter. Ik wilde graag altijd als eerste van het team het veld op. Ik geloofde dan dat ik goed ging spelen. Mijn bijnaam is Calli.

Wat was je mooiste sportpark?

Het Diekman stadion.

Wat was je mooiste goal?

Met SC Enschede tegen Rohda Raalte, daar maakte ik een wereldgoal; echt majestueus. Zie het krantenartikel; met een stiftje vanaf minimaal twintig meter zo erover heen. Het was ook nog eens de winnende goal; 3-2! Ik scoorde altijd puur op gevoel.

Waar moet een goede aanvaller in jouw ogen aan voldoen?

Als aanvaller moet je snel zijn, een man kunnen passeren, techniek hebben en oog hebben voor de medespeler, die er beter voor staat.

Wat is het grootste verschil tussen het voetbal in jouw tijd en de huidige generatie?

Het is krachtiger en veel sneller geworden, maar het positionele spel is er niet beter op geworden.

Wat is jouw advies aan de talenten van nu?

Veel buiten blijven voetballen op straat, daar leer je veel van. Mentaliteit is erg belangrijk, je redt het niet alleen met talent. Tevens het advies om een studie te gaan volgen, voor na het voetbal.

Moet de VAR ook zijn intrede maken in het amateurvoetbal?

Absoluut niet, het maakt veel kapot. De VAR moet eigenlijk uitsluitsel geven, maar soms maken ze na overleg alsnog de verkeerde beslissing. Het gaat er niet altijd overal uniform aan toe en dat komt de eerlijkheid niet ten goede.

Heb je ergens spijt van?

Nee, ik heb nergens spijt van.

Wil je nog iets kwijt?

Ja: Aandacht voor voetballers die het niet gehaald hebben, is onvoldoende aanwezig. Vooral de psychische begeleiding ontbreekt. Er moet iets anders komen dan de obsessie voor het voetbal, hoe leuk het voetbal ook is. Het verwachtingspatroon van ouders is niet altijd reëel en dat geeft veel druk aan de jonge talenten. Hopelijk verandert dit nog.

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer