Koerswijziging wereldkampioene Mirjam Pol

Mirjam Pol – wereldkampioen Baja 2022, wereldkampioen Rally Raid 2022 én winnaar van het damesklassement van de afgelopen Dakar rally – doet even een pas op de plaats. Het aanstaande weekend begint de vierde wedstrijd van het wereldkampioenschap Baja in Aragón Spanje waar de Twentse kampioene dit jaar niet aan de start zal staan. Ze maakte onlangs haar jaarplanning bekend in aanloop naar Dakar 2024 en ligt haar keuze toe.

Geen prolongatie wereldtitel

“Het is een aantal jaren zo idioot druk geweest. Een tijd waarin ik elke uitdaging ben aangegaan én elke kans of mogelijkheid om wedstrijden te rijden heb aangegrepen. Fantastisch natuurlijk maar op een gegeven moment moet je een stapje achteruit doen om te kijken of je nog wel ‘slim’ bezig bent en je het hoofddoel niet uit het oog dreigt te verliezen.”

Spelbreker Covid

Pol besloot in 2021 een aantal baja’s te gaan rijden. Deze wedstrijden van maximaal 3 dagen reed zij nooit eerder maar Covid veranderde de wereld en dat was in de motorsportwereld niet anders.

“In die tijd heerste er overal grote onzekerheid, logisch ook, de wereld was bezig een grote epidemie de baas te worden. Niet alleen waren er ingrijpende gevolgen voor de gezondheid, ook de financiële gevolgen waren in veel gevallen ingrijpend. Niet de beste tijd om sponsoren te benaderen voor de financiering van een sportevenement, terwijl ook de doorgang van de Dakar rally op dat moment nog op losse schroeven stond. Ik heb toen besloten de Dakar rally een jaartje over te slaan.”

Onverslaanbaar

Dat was het moment waarop ik besloot om, met een klein budget, een aantal baja’s te gaan rijden. Bleef ik toch in vorm en behield ik mijn wedstrijdritme. Eerlijk gezegd had ik geen idee dat deze wedstrijden mij zo goed lagen. Als een echte diesel heb ik meestal meer tijd nodig om in mijn element te komen, tijdens een baja kan dat niet. Ik had er ontzettend veel plezier in en aan het eind van dat seizoen was ik wereldkampioen! En… dan wil je natuurlijk het jaar daarop – 2022 – die titel verdedigen. Echter nam ik dat jaar ook al deel aan het wereldkampioenschap Rally Raid én in aansluiting daarop Dakar 2023! Het was een geweldige tijd maar op een gegeven moment moet je wel eerlijk zijn naar jezelf en iedereen om je heen. Daar was mijn budget helemaal niet op berekend.”

Knokken voor budget

De gedachte dat Mirjam Pol, met al haar overwinningen en titels, nog steeds moet knokken om haar budget sluitend te krijgen roept vraagtekens op en vraagt om een nadere uitleg. “Heel veel mensen denken dat ik vóór een team rijd maar ik koop mijzelf in in een team voor de technische ondersteuning, ik krijg niets vergoed. Soms denkt de buitenwereld dat ik de motoren niet zelf hoef aan te schaffen, maar helaas! Die gedachtes kunnen regelrecht naar het land der fabelen.

Deelnemen aan het wereldkampioenschap vind ik geweldig maar daar moet ik wel de middelen voor hebben en dat is simpelweg niet het geval. Begrijp me niet verkeerd; ik ben al mijn sponsoren heel erg dankbaar voor hun steun en inzet. Ze doen heel erg veel voor mij. Maar om naast de Dakar rally ook nog een wereldkampioenschap te rijden? Daar mis ik nog net die ene grote hoofdsponsor voor, helaas. Ik krijg het zeker niet zomaar in de schoot geworpen.”

Maar één doel; Dakar!

“En nu heb ik dus besloten om mij weer te richten op waar het bij mij altijd om te doen is geweest; de Dakar rally! Terug naar de basis en mij concentreren op die twee loeizware weken in januari. Ik ga er nu alles aan doen om het budget voor Dakar 2024 rond te krijgen en gelijk ook kijken welke mogelijkheden er voor het wedstrijdseizoen 2024 voor mij liggen.”

Zwaartepunt

Op de vraag of Pol helemaal niet meer aan de start van andere wedstrijden te zien zal zijn begint ze te lachen: “Natuurlijk wel, ik ben een topsporter en wil zoveel mogelijk wedstrijden rijden. Ik ga dit seizoen echt nog wel enkele wedstrijden rijden, echter zullen dit wedstrijden zijn in aanloop naar en ter voorbereiding op de Dakar rally als training. Ik leg het zwaartepunt weer daar neer waar het allemaal mee begon; de Dakar!”

Voor de motorrijders die deel willen nemen aan de 2024 Dakar rally komende januari is de inschrijving alweer gesloten en de selectie afgerond. Uiteraard heeft Pol – voor haar elfde deelname – haar startbewijs alweer op zak.

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer