Oud-doelman Tom den Ouden over trainer Rob Snijders: ‘Wanneer hij zijn spijkerjack op donderdagavond droeg betekende dat een stevig nachtje Hengelo’

Spelersprofiel:

Naam: Tom den Ouden

Geboortedatum: 27 maart 1975

Positie: Doelman

Voetbalperiode senioren:

DOS’ 19                       1999-2005

HSC’  21                       2005-2006

DOS’19                        2006-2010

Wanneer en waarom ben je gestopt?
Ik ben in 2010 gestopt bij het 1e van DOS’19. Ik was toen 35 en vond het eigenlijk wel mooi geweest.

Winnend afgesloten met een promotiewedstrijd tegen FC Berghuizen waarbij ik, als ik het goed heb, hun laatste penalty stopte. Ik had in dat seizoen ook een vervelende enkelblessure opgelopen, waardoor ik wat kraakbeen mis. Dat hielp op dat moment wel mee om de knoop door te hakken.

In de jaren daarna overigens nog wel een heel aantal keren mogen opdraven, vanwege blessures bij de toenmalige selectiekeepers. Toen was het overigens al SDC ’12; na de fusie met Sportclub Denekamp dus. Later nog wel met veel oud-1e elftalspelers in het 4e gespeeld en vanaf het moment dat ik de selectie- keepers van SDC ’12 ging trainen helemaal gestopt met keepen.

Wie was jouw voorbeeld als keeper?
Ik had niet echt 1 voorbeeld als keeper. Heel vroeger vond ik Dino Zoff, Michel Preud’homme en Peter Schmeichel geweldig. Later Van der Sar en Buffon; totaal verschillend, maar beide fenomenaal. Nu vind ik keepers als Courtois, Neuer, Ter Stegen en Oblak erg goed! Die hebben het keepersvak wel naar een ander level gebracht!

Had jij een specialiteit als keeper?
Ik was redelijk allround, hoewel het meevoetballend ook echt wel eens beter kon.

In 1 tegen 1 duels en op de lijn wist ik me prima te redden. In de lucht had ik ook vaak wel m’n goede momenten.

Verder was ik wel een ijdel baasje in de goal geloof ik hahaha…het moest er allemaal wel goed uit zien.

Als ik het hier zelf niet benoem, zullen sommige mede-spelers van vroeger het vast niet kunnen laten!

Waar ben je het meest trots op?
Cliché, maar vooral op m’n vrouw, zoon en dochter.
Echter, wat voetbal betreft, ben ik het meest trots op het feit, dat ik uiteindelijk op m’n 30e nog naar HSC’21 ben gegaan.

In al die jaren daarvoor wel een paar keer de gelegenheid gehad om naar een andere hoofdklasser te gaan, echter bij DOS ’19 was het dan toch net steeds weer te goed om te vertrekken. Persoonlijk vond ik HSC’21 altijd al de meest spraakmakende hoofdklasser in de regio, dus ik heb niet lang geaarzeld toen ik alsnog de kans kreeg.

Overigens was ik in de jeugd niet echt de meest ambitieuze doelman, dus ik ben uiteindelijk ook gewoon trots dat ik uiteindelijk toch een jaartje of 11 in DOS’19 1 heb gekeept, voornamelijk in de 1e en 2e klasse.

Toen Erwin Waanders in 1999 naar Stevo vertrok, kreeg ik een kans en die heb ik met beide handen aangegrepen.

Heb je alles eruit gehaald als keeper?
Mwha…beetje dubbel.
Ik heb met HSC ’21 een seizoen lang in het linker rijtje van de hoofdklasse C mogen spelen. Zo gezien heb ik er qua niveau wel alles uit gehaald, denk ik. Aan de andere kant kon ik een paar seizoenen eerder al naar Quick ’20 bijvoorbeeld. En ook na HSC waren er concrete mogelijkheden om nog op Hoofdklasse niveau te spelen. Als ik dat toen gedaan had, had ik wellicht heel wat meer seizoenen hoofdklasse gespeeld.

Achteraf is het gemakkelijk praten…als dit, als dat….koe in de kont kijken dus.

En sowieso hebben we met DOS ’19 fantastische jaren gehad, waarbij derde helften overal konden eindigen op donderdag of vrijdag na de training en waarbij de voertaal overigens meestal Duits werd; hahaha!

Heb je ooit interesse gehad van een B.V.O.?
Nee, niet bewust in ieder geval.

Wat is je mooiste herinnering?
Het kampioenschap met DOS ’19 in de 2e klasse in 2005 was fantastisch. Beslissingswedstrijd tegen De Tubanters op het hoofdveld bij FC Berghuizen. Het was afgeladen vol en we wonnen uiteindelijk met 1-0. Overigens was Geert Veldhuis destijds onze trainer. Aankomend seizoen is hij wederom trainer in Denekamp. Mooi om met hem te kunnen samenwerken.

En de promotie in 2010 met DOS ’19, nadat we dus FC Berghuizen d.m.v. penalty’s versloegen.
Verder was het geweldig om de wedstrijden met DOS ’19 tegen bijvoorbeeld Ajax en AZ te spelen.

Daarnaast zie ik sowieso mijn tijd bij HSC ’21 ook als mooie herinnering met onder andere de 1-0 winst tegen Stormvogels/ Telstar in de Amstel Cup en een periodekampioenschap.

Wat doe je nu en wat zijn je ambities/wensen?
Ik werk al ruim 14 jaar bij Eurol in Nijverdal als key accountmanager. De bedoeling is dat ik er binnenkort een andere rol mag gaan vervullen, dus qua ambitie biedt dit weer mooi perspectief voor de toekomst.

Sinds ik gestopt ben met keepen, heb ik de keepershandschoenen verruild voor bokshandschoenen. Daar vang je dan wel geen ballen mee, maar het is in ieder geval een prima manier om fit te blijven.
Daarnaast ben ik actief als keeperstrainer van de selectiekeepers bij SDC ’12 en tevens train ik samen met Erwin Waanders de selectiekeepers van KOSC in Ootmarsum.

Wellicht zou ik in de toekomst nog wel eens bij een andere club willen trainen. Ik zie er een mooie uitdaging in om keepers beter te kunnen maken.

Welke amateur mag in deze column niet ontbreken en waarom niet?
Dat zouden er velen kunnen zijn en er zijn er ook al een heel aantal geweest uiteraard.

Maar dan noem ik Michiel Achterhoek….topkerel en een mooie loopbaan als keeper gehad!

Mooiste herinnering aan een trainer?
Poeh….dat is een lastige… sowieso veel leuke en goede trainers meegemaakt!

Met Rob Snijders was het altijd mooi op de donderdagavond….als hij bij DOS ’19 op het sportcomplex arriveerde met zijn oude spijkerjack aan, dan betekende dit steevast dat we de volgende dag beter vrij konden nemen…dat spijkerjackie stond op de een of andere manier garant voor een stevig nachtje Hengelo haha!

Overigens was het Erik Stokkers, die het als kersverse hoofdtrainer van DOS ’19 aandurfde me tussen de palen te zetten, ondanks dat er wel wat scepsis was bij bepaalde mensen. Daar ben ik hem uiteraard dankbaar voor. Ontzettend zonde dat deze goede trainer en sympathieke man niet meer onder ons is.

Gerard Bos heb ik ook mee mogen maken als trainer. Ik was toen al gestopt maar trainde nog vaak mee met de 1e selectie. Fantastisch mens…en als trainer een unicum! Denk dat veel spelers in de regio die mening met me delen.

Overigens heb ik met alle andere trainers ook een prima band gehad. Zeker ook met Henk Koershuis, destijds jarenlang mijn keeperstrainer bij DOS ’19.

Had jij een ritueel voor de wedstrijd en/of een bijnaam?
Een bijnaam sowieso niet. Rituelen ook niet echt geloof ik. Behalve dan, dat ik zo ongeveer alle jaren dat ik in een 1e elftal keepte altijd hetzelfde shirtje onder mijn keepershirt heb gedragen.

Wat was je mooiste sportpark?
Ik vond sportpark Scholtenhagen van HSC ’21 sowieso een mooi sportpark.

WKE was niet persé mooi, maar wel een bijzondere ervaring.

De Treffers en Be Quick 1887 waren/ zijn ook bijzonder.

Overigens heeft SDC ’12 ook een zeer fraai complex!

Wat was je mooiste redding?
Pfff..heb zo even geen idee. Wel weet ik nog dat ik in mijn eerste seizoen in het 1e van DOS ’19, thuis tegen Achilles ’12, een fantastische wedstrijd keepte. Volgens mij werd het 1-1 die wedstrijd en wist alleen Berry Kleine me te passeren middels een weergaloos afstandsschot, ik dacht een volley zelfs.

Heb ongetwijfeld meer mooie reddingen gemaakt; de mooiste vond ik zelf vaak de 1 tegen 1- situaties in belangrijke fases van wedstrijden.

Waar moet een goede keeper in jouw ogen aan voldoen?
De keeper van nu moet van alles goed kunnen

Ik vind dat een goede keeper fysiek top moet zijn, zodat ie explosief en lenig kan reageren op alles wat er op ‘m af komt. Daarnaast moet hij snel kunnen denken en handelen en hier ook op kunnen coachen. Tevens is het goed mee kunnen voetballen erg belangrijk geworden, hoewel ik persoonlijk vind, dat dit niet overdreven moet worden. Je kunt als keeper een hele wedstrijd leuk meevoetballen, echter als je bij 0-0 in de 90e minuut slecht reageert op een schot of je gaat onder een voorzet door en je verliest met 1-0, dan heb je uiteindelijk een klotenpot gekeept.

DOS’19 of SDC’12?
Ik heb persoonlijk veruit de warmste gevoelens bij DOS ’19, hoewel ik me echt wel realiseer dat het veel voordelen en kansen bood en biedt om destijds te fuseren. De jeugd van SDC ’12 weet inmiddels niet meer beter en het is ook goed zo. Maar toch…

Wat is het grootste verschil tussen het voetbal in jouw tijd en de huidige generatie?
Ik denk dat het voetbal sneller is geworden en dat spelers fysiek sterker zijn. Veel voetballers zitten nog meer in de sportschool dan dat ze tegen een bal aan trappen.
Daarnaast valt me op dat spelers uit de huidige generatie zo snel in een lager vriendenteam gaan spelen.

Er zijn natuurlijk uitzonderingen, echter ik ken ook jongens die nog geen 25 waren en die het hoog tijd vonden om toch maar eens plaats te maken voor jongere spelers, omdat ze lang genoeg in een 1e elftal hadden gespeeld…
Bijzonder, maar ook zeker jammer.

Wat is jouw advies aan de talenten van nu?
Heb plezier in het spel en geniet er hoe dan ook van, dat je op een zo hoog mogelijk niveau kan en mag spelen.

Verder is het simpel…je wordt alleen beter, als je er tijd en energie in steekt. Voor niets gaat de zon op! En geef niet meteen op, als je vanuit de jeugd niet meteen in een 1e elftal komt. Er komen altijd kansen!

Moet de VAR ook zijn intrede maken in het amateurvoetbal?
Nee, dat vind ik niet. Daarmee maak je amateurvoetbal zeker niet leuker. Wel is het helaas zo, dat als je zelf een neutraal en eerlijk vlaggende grens hebt, je al snel met 11 tegen 12 speelt. Dat zou wel anders mogen.

Heb je ergens spijt van?
Nee, zeker niet!

Wil je nog iets kwijt?
Top dat je dit doet Rick! Mooi om elke maandag even te lezen! Ik wil je dan ook hartelijk bedanken dat ik er aan bij mocht dragen.

 

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer