Twee sterkhouders stoppen bij vv Mariënberg

Jelle en Jan zwaaien af bij 1e elftal! (één van Mainbargse beste doelmannen stopt er mee…)

Twee markante figuren die jarenlang bij het Mainbargse meubilair hoorden zwaaiden tijdens de jaarlijkse feestavond van het vlaggenschip dan echt officieel af. Her-intreder Jan Egbers, verzorger/masseur van dienst, geeft de pijp nu echt aan Maarten. In twee tijdperken was de inwoner van Beerzerveld diegene die iedereen weer wist op te lappen als deze in de spreekwoordelijke lappenmand was beland! Maar zijn ‘zachte heelmeesters’ periode is definitief aan de wilgen gehangen. Jan stopt er mee. Anekdotes genoeg over deze beste man, zijn lach was nooit ver weg! Legendarische trainingskampen. Er zat niet alleen Extran in zijn watertas, als je begrijpt wat ik misschien bedoel. Jan keek niet op een Forel meer of minder. Je maakte de kachel er tevens niet mee aan. Saai werd het nooit!

Jan, nogmaals dank voor al je (sportieve) inspanningen op het Westerpark en ver daarbuiten. Mede dankzij jou zalvende handen en andere ‘zaakjes’ kon ik vaak toch nog onverwachts binnen de beruchte witte kalklijnen acteren, meestal toch groot (on)genoegen van het talrijke publiek…. Jan, het giet oe goed!

Tja, en dan die andere ongewone grote klasbak! Ik heb een fantastische mooie unieke zoon maar stiekum, als je toch nog iets te wensen had gehad, had ik onze keepert Jelle Brinks wel als zoon willen hebben. Dan was ik er spreekwoordelijk vroeg bij geweest. Ok, maar toch! Ik schrijf dit eposje op een normale zaterdagmiddag, dus vriend Bacchus is er nog niet bij als vrolijke metgezel. Maar ik had de ongelooflijke eer en geluk dat Jelle, zijn tweelingbroer Daan en zoveel andere kornuiten bij mij mochten beginnen in de Effies…(F-1 pupillen) Tot aan de A-junioren aan toe hadden ze vaak te maken gehad met ons als trainers en leiders. Volgens mij tot ieders tevredenheid met gasten/mede-leiders als Hilco van der Veen, Luuk en Robert Bouwhuis, Frank Kerkdijk, René (Freek) ter Bekke, Arjan Bolks. Jelle is samen met enkele andere keepers (vul zelf maar in) één van de beste doelmannen uit de bijna 80-jarige clubgeschiedenis. Hij maakte van zweven een ware kunst. Als jochie van amper enkele turven hoog torende hij al boven doelpalen- en latten uit! Hij was alles waar vele alleen maar van droomden. Vergeet nooit meer die ene wedstrijd in Hellendoorn waar wij als C1-elftal met 1-0 wonnen doordat die dag Jelle werkelijk boven zichzelf uitsteeg.

Hij was avonturenpark Hellendoorn in hoogsteigen persoon. Er waren scouts van Twente en Zwolle inpandig, aanwezig voor andere jongens, maar ze likten hun vingers af bij onze keepert die werkelijk alles die dag pakte! Maar Jelle bleef gewoon Mainbarger. Na ruim 17 seizoenen (!) eerste elftal is Jelle er klaar mee. Wij waren nog lange niet klaar met hem. Waarvan Akte! Bredero zei het ooit: Het kan verkeren. Maar zoals in elk leven besef je vroeg of laat dat er meer dan voetbal is, dat andere zaken belangrijker zijn. Wat als en wat als dingen anders waren gelopen…?!?!? Maakt niet uut! Want vergeet nooit: Dat de keuzes die je maakt, de juiste zijn want je hebt ze zelf gemaakt! Kan zo nog 3 A4-velletjes volschrijven over Jelle! Hij liet keepen er zo simpel uitzien, gewoon een balletje pakken, balletje uit de bovenhoek ranselen. Wat Edwin van der Sar ooit deed, deed Jelle dunnetjes over! Mooie kerel ook. Wat dat betreft een echte keeper. Net even anders als een normale voetballer! Teamspeler, maar vermaakte zich ook uitstekend op zijn zelf benoemde eiland. Genaamd: de zestienmeter, daar was hij Koning, Keizer, Admiraal maar vooral Brinks, Jelle Brinks! Zo is Thijs ook, zo was Appie en Jan ook…Van die gasten! Thijs krijgt een hele kluif aan de erfenis die Jelle achterlaat maar Thijs maakt zich vaak niet Al-te-na….Komt goed! Jelle, ga je missen….Tuurlijk nog lang niet uit het oog en/of roodzwarte hart!

Bedankt voor al die mooie jaren. Jij verstond je (keepers)vak tenminste! Het giet oe goed! (AD)

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer