Benjo Plegt, parcoursbouwer bij de Schröder Masterclass

De rol van parcoursbouwer bij de Schröder Masterclass wordt al een jaar of vijf vertolkt door Benjo Plegt. Op de Langevener rust de schone taak voor sterk uiteenlopende doelgroepen parcoursen uit te stippelen, waarover deelnemers niet te veel struikelen en die ook nog eens selectief zijn.

Voorwaar geen sinecure als je bedenkt dat hij maar weinig ruimte tot zijn beschikking heeft in de kleine piste op het Tubbergse kerkplein. “Eigenlijk maakt het niet zoveel uit voor welk niveau je bouwt”, relativeert Plegt zijn functie. “Het is inderdaad een kleine ronde, maar je wilt toch proberen iets neer te zetten, waarbij ze nog wat aan het galopperen toekomen. Je moet dus wel zoeken naar wat langere lijnen en bovendien moet de barrage ook nog een beetje spectaculair zijn. Ik heb er daarin liever drie of vier te veel dan te weinig.”

Niet binnendoor
Hij vervolgt: “Je probeert te voorkomen dat deelnemers binnendoor kunnen. Want het is niet de bedoeling dat paarden op hun knieën gaan. Ik geef ze liever iets meer ruimte aan de voorkant van een hindernis. Hoe eerder ze die kunnen zien, hoe meer kans ze hebben er goed bij te komen. Het bochtje erna nemen ze vanzelf wel. In de eerste en tweede ronde moeten ze dezelfde kans krijgen en er dus voor zorgen dat je het niet meteen te zwaar maakt. Dan moet je de ruiters niet afbluffen. Je begint voorzichtig. Al bouw je bij zo’n masterclass wel iets massiever dan bij een gewoon concours. Als je met langere lijnen kunt werken, komen er vanzelf wel fouten.”

Een beetje hart
Voor het rijden van parcoursen met hoge hindernissen tijdens het masterspringen worden ook specifieke kwaliteiten van de paarden gevraagd. Benjo Plegt: “Ze moeten veel vermogen hebben en modern atletisch zijn. En niet te vergeten een beetje hart hebben. Want ze moeten wel durven. Daarom doen er veel mee die al een goede opleiding hebben gehad.”

Voor de man, die zich als parcoursbouwer beperkt tot evenementen in de eigen regio, is de Masterclass jaarlijks een feestje. “Het leuke is vooral dat je dit met een heel team doet. En die hele sfeer eromheen is natuurlijk prachtig.”


Benjo Plegt bij een hindernissen op het hoofdterrein van de BWG Stables

Foto en tekst: Willem Pfeiffer / www.hippischtwente.nl

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer