Clinic vierspan Antonie ter Harmsel

Antonie ter Harmsel verzorgt op zaterdag 19 augustus een clinic vierspanrijden tijdens de Schröder Masterclass. De Rijssenaar veroverde eind juli in Beekbergen brons bij de nationale titelstrijd achter al regerend kampioen Bram Chardon en Koos de Ronde. In de strijd om de derde plek bleef Ter Harmsel streekgenoot Mark Weusthof voor. Vorig jaar bezetten ze dezelfde posities in het eindklassement van het NK. Toen waren de rollen omgedraaid. Beiden nemen eind augustus deel aan het EK in het Drentse Exloo. Om die reden spant Antonie ter Harmsel in Tubbergen begrijpelijk andere paarden voor zijn marathonkoets dan in Beekbergen. Op het plein voor de Pancratius Basiliek legt de menner uit wat er bij het rijden van een vierspanwedstrijd komt kijken. “We beginnen dressuurmatig en leggen uit hoe we toewerken naar de marathon toe.” Dat moet gebeuren in een kleine piste, maar daarvoor deinst hij niet terug. Nuchter: “Het is zo ongeveer de oppervlakte van een marathonhindernis. En als het groot kan, kan het kleine ook.”

Wel even wennen
In 2022 stapte Antonie ter Harmsel over van een tweespan op een vierspan, ook al omdat zijn vader Herman besloot het rustiger aan te doen. “Dat was best even wennen”, bekent hij. “Ik was eerlijk gezegd wel toe aan een nieuwe uitdaging. Met vier paarden voor de koets rijden leek me mooier. Het is moeilijker, omdat je met meer power te maken hebt. Vooral in het begin was het best lastig, omdat ik misschien onbewust toch soms dacht dat ik een wending met een vierspan net zo gemakkelijk kon nemen als met een tweespan.”

Ondertussen heeft hij zijn draai aardig gevonden, met het brons in Beekbergen als tastbaar bewijs. Met dank ook aan zijn vader, die hem met raad en daad terzijde staat. “Hij is voor mij als coach het meest belangrijk. Negen van de tien keer zijn we samen. Als ik tegen een probleem aanloop, vertelt hij wat ik daaraan kan doen. Het is trouwens sowieso teamsport wat we doen. Het gaat niet alleen om de rijder, maar net zo goed om je paarden en de ploeg die je om je heen hebt. Je doet het samen, alleen kun je niks.”

Eremetaal
Met het tweespan was Antonie ter Harmsel, lid van het nationale B-kader, drie keer actief bij wereldkampioenschappen. Het leverde hem met het Nederlandse team in 2019 zilver op en twee jaar later brons. In de nationale titelstrijd veroverde hij goud in 2017, zilver in 2019 en brons in 2014. Eind augustus moet het EK Exloo, waar hij in 2019 won met zijn tweespan, een mooi resultaat opleveren bij zijn eerste Europese titelstrijd met vier paarden. Bij zijn ambities past de weg der geleidelijkheid. “Als ik elk jaar een treetje hoger kom op de ladder ben ik tevreden.”

Tekst: Willem Pfeiffer / www.hippischtwente.nl

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer