Edwin Wijnen: ‘Ik ben trots op mijn bijnaam ‘Mister SVVN”

Spelersprofiel: Edwin Wijnen

Geboortedatum: 18-4-1971

Clubs: Vanaf 1987 t/m 2007 gespeeld voor SVVN 1

Positie: Hoofdzakelijk als mid-mid (centrale middenvelder) gespeeld, en ook wel eens een periode als spits en later centraal achterin.

Wanneer en waarom ben je gestopt?

In 2007; na 20 jaar gestopt met prestatie voetbal. Ik vond het toen wel welletjes met al die verplichtingen. Heb later nog wel gevoetbald op recreatief niveau in SVVN 4, maar na een aantal seizoenen, was ik daar ook wel klaar mee. Ik kon het niet vinden met de matige instelling van diverse spelers, weekendjes weg en andere prioriteiten, ik kon hier helaas niet mee omgaan.

Welke speler was jouw voorbeeld?

Ik had nooit echt een voorbeeld vroeger, maar kon altijd wel genieten van spelers, die het moesten hebben van hard werken en de juiste winnaars mentaliteit. Zoals: Jan Wouters, Paul Bosvelt, Kees van Wonderen, Dirk Kuijt. En niet te vergeten, net iets voor onze tijd, Willem van Hanegem en Johan Cruijff natuurlijk. Je kunt ook wel raden van welke club ik supporter ben, Feyenoord natuurlijk.

Had jij een specialiteit als speler?

Ik moest het wel hebben van een goede wedstrijd mentaliteit, hard werken en nooit opgeven. Ik was overal wel redelijk goed in, dus je kunt wel zeggen een allround speler. Maar koppen ging me wel goed af, zowel verdedigend als aanvallend. Heb wel redelijk veel gescoord met het hoofd, zie bijgevoegd artikel.

Waar ben je het meest trots op?

Waar ik het meest trots op ben, is dat ik SVVN altijd trouw ben gebleven, vandaar ook dat ik de naam Mister SVVN heb meegekregen. Tot op de dag van vandaag word ik nog regelmatig als voorbeeld genomen voor menig jeugdspeler. Er kunnen niet zoveel spelers zeggen, dat ze 20 jaar in het 1e van SVVN hebben gevoetbald. En ik ben trots op mijn zoon Rowan, die ook op jonge leeftijd zijn debuut in het eerste van SVVN heeft gemaakt. Maar hij mag af en toe nog wel eens de mentaliteit van mij hebben, maar ja zo gaat het vandaag de dag.

Hoe voelt het om een clubicoon (Mister SVVN) te zijn?

Het voelt altijd fijn dat ze je nog regelmatig Mister SVVN noemen, de jongere jeugd kent me nog niet zo goed als Mister SVVN. Dan zeg ik wel eens, ga maar eens googelen op mijn naam en dan zien ze de filmpjes wel verschijnen.

Heb je ooit overwogen om naar een andere mooie club te vertrekken?

Er is inderdaad wel eens wat voorbij gekomen om op een hoger niveau te voetballen, Excelsior `31 uit Rijssen en kon toen ook wel een aardig zakcentje bijverdienen. Ben toen een aantal keren op gesprek geweest maar heb het nooit aangedurfd om die stap te maken. Heb er later wel eens spijt van gehad, want ik had wel graag willen zien waar mijn plafond lag

Heb je ooit de kans gekregen bij een BVO?

Ik heb ooit in het verleden wel eens wat selectie wedstijden bij de Twentse selectie gespeeld, zo heette dat vroeger. Dat was toen onder leiding van Issy ten Donkelaar. Ik kwam toen als enige onbekende speler uit Nijverdal, ik was te bescheiden en heb de selecties nooit gehaald. De voorkeur ging toen vaak naar spelers uit de regio Enschede en omstreken. Later in mijn eerste jaren bij SVVN 1 ben ik wel eens benaderd om een proefwedstrijd bij de Jeugd van Heracles te spelen, ik heb hier toen voor bedankt.

Heb je alles eruit gehaald als voetballer?

Of ik er als speler alles heb uitgehaald, ik denk het dus niet. Ik heb namelijk wel een aantal keer de kans gekregen om ergens anders op een hoger niveau te voetballen en heb die kans nooit aangegrepen.

Wat is je mooiste herinnering?

Dat was natuurlijk mijn eerste kampioenschap in het seizoen 2004-2005, onder leiding van trainer Dick Beverdam. Helaas in die 20 jaar SVVN 1 maar 1x kampioen, wel eens via nacompetitie gepromoveerd, dit was ook een hoogtepunt en trouwens de nacompetitie voor promotie naar de 1e klasse, helaas net niet gehaald. We schakelden toen DETO uit in een spectaculaire wedstijd maar moesten toen in de finale wedstrijd tegen Den Ham aan het kortste eind trekken.

Wat doe je nu en wat zijn je ambities/wensen?

Zoals ik hiervoor al aangaf ben ik zelf niet meer actief als voetballer. Ik heb in de laatste jaren van mijn voetballoopbaan mij trainersdiploma TC3 gehaald. Heb meerdere teams binnen SVVN getraind en train momenteel de JO17-1. Ik heb altijd nog wel de stille wens om ooit het 1e van SVVN te trainen, maar ben helaas niet in het bezit van de juiste trainerspapieren.

Welke amateur mag in deze column niet ontbreken en waarom niet?

Als je 20 jaar in het 1e hebt gevoetbald, dan kom je regelmatig nog wel spelers tegen waar je tegen hebt gevoetbald en leuke duels mee hebt uitgevochten. Als je dan naar clubs om je heen kijkt had je bij de Vroomshoopse Boys: Arjan Paters, bij Den Ham Johan Braakman en de gebroeders Kolkman, bij Enter Vooruit Wim ten Brinke en bij Dos `37 Henrie Dasselaar (helaas veel te vroeg overleden). en Andre Smal mijn teamgenoot waar ik vele jaren mee heb gevoetbald, hij kwam oorspronkelijk uit Haarlem en had ook een over mijn lijk mentaliteit. Mede dankzij hem heb ik de club niet verlaten en andersom hij ook.

Mooiste herinnering aan een trainer?

Ik heb heel wat trainers meegemaakt, en elke trainer had weer zijn eigen kwaliteiten. Henk Mennegat was een echte peoplemanager, Albert v.d. Smissen, die kon alles uit de individuele spelers halen, Frans Zelle was iemand waar je een zwak voor had, kon mooie wedstrijdbesprekingen houden met leuke anekdotes. Dick Beverdam was wel de meest complete trainer die ik gehad heb.

Had jij een ritueel voor de wedstrijd en/of een bijnaam?

Ja, ik had toentertijd wel een aantal rituelen / bijgeloven voor de wedstrijd, zoals de schoenen netjes gepoetst hebben en altijd dezelfde weg fietsen naar de club, dezelfde plek in de kleedkamer. Je was er de hele morgen al mee bezig. Een echte bijnaam had ik niet, maar werd veel eens toegezongen met het lied van Ed de Goeij. Say Oe ah Edwin Wien Say Oe Ah Edwin Wien.

Wat was je mooiste sportpark?

Er zijn meerdere mooie sportparken in de buurt. Een sportpark in het bos, zoals bij DES in Nijverdal. Dat heeft wel wat speciaals. Het hoofveld bij Deto heeft ook wel wat. Maar er zijn ook veel sportparken , waar totaal geen sfeer hangt, zoals die van Daarlerveen, die ligt op een open vlakte. Als je daar voetbalde stond er altijd een strakke/felle wind over het veld.

Wat was je mooiste goal?

Dat was uit bij SKVW, een volley met links; afstand zo’n 30/35 meter. Ja,die zat er lekker in toen.

Waar moet een goede middenvelder in jouw ogen aan voldoen?

Een goede middenvelder moet voldoen aan een goed spelinzicht (tactisch vermogen), rust aan de bal en inzet tonen. Hij moet kunnen aanvallen en verdedigen. Dus een allround speler.

Wat is jouw advies aan de talenten van nu?

Mijn advies aan de huidige talenten is “heb geduld” en ga niet naast de schoenen lopen. Het komt vanzelf goed als je talent hebt. Bij de een iets eerder dan bij de ander. Blijf in jezelf geloven: Talent blijft altijd.

Moet de VAR ook zijn intrede maken in het amateurvoetbal?

Absoluut geen VAR in het amateur voetbal, maar ben er wel voor om neutrale grensrechters aan te stellen. Ik kan me regelmatig flink ergeren aan het onterecht afvlaggen van een mooie aanval. Helaas zal dit niet gaan lukken, er is namelijk al een tekort aan scheidsrechters.

Heb je ergens spijt van?

Spijt, Ja. dat ik nooit de kans heb aangegrepen om hoger op te voetballen om zo te zien waar

mijn plafond lag.

Ik was teveel een clubmens.

 

Wil je nog iets kwijt?

Er is veel veranderd in het huidige voetbal in vergelijking toen wij in het 1e team voetbalden. Je had er toen alles voor over, en het kwam niet in je op om zo maar een weekendje weg te gaan. Die plande je toen wel in de winterstop of aan het einde van het voetbalseizoen. Als ik nu wel eens om me heen kijk gaan selectiespelers nu gewoon op vakantie en weekendjes weg tijdens het lopende seizoen. Ach, ja de tijden zijn veranderd, ze doen het allemaal.

 

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer