Jeroen Niks: ‘Zonder relatie geen prestatie!’

Spelersprofiel: Jeroen Niks

Geboortedatum: 19-07-1980

Voetbalperiode senioren:
1998 – 2000: Beloften / 2e Heracles Almelo
2000 – 2002: Excelsior’31
2002 – 2010: DOS’37

Positie: Spits (nr 9) of aanvallende middenvelder (nr 10).

Wanneer en waarom ben je gestopt?
In 2010 ben ik gestopt. Een combinatie van een slepende knieblessure en mijn beginnende trainerscarrière waren hier de reden van. Op mijn 17e toen ik nog in de A1 speelde van Heracles Almelo scheurde ik mijn kruisband en 2 operaties op latere leeftijd zorgden ervoor dat het fysiek steeds minder werd. Elke keer weer herstellen, veelal met pijn spelen en het moeilijk kunnen accepteren dat het (eigen) niveau steeds wat minder werd zorgden uiteindelijk voor de keuze om te stoppen. Daarbij haalde ik steeds meer energie uit het trainen en coachen van jeugdspelers destijds, dat de keuze wel makkelijker werd.

Wie was als speler jouw voorbeeld?
Ik kon altijd enorm genieten van Marco van Basten. Voor mij de beste spits aller tijden. Een technische topspits die alle kwaliteiten als spits bezat.

Had jij een specialiteit als speler?
Ik had een goeie (trap) techniek en scoorde makkelijk, ook vaak vanuit een vrije trap.

Waar ben je het meest trots op?
De vele hoogtepunten bij DOS’37 waaronder 2 kampioenschappen en 1 promotie. En als jeugdspeler bij Heracles Almelo landelijk topscorer worden.

Heb je alles eruit gehaald als voetballer?
Nee, o.a. vanwege blessureleed op jonge leeftijd geen kans gekregen/ gepakt in het betaald voetbal. Daarnaast op latere leeftijd aanbiedingen van meerdere clubs (o.a. SVZW, Rohda Raalte en DETO) afgeslagen om bij mijn club DOS’37 met vrienden te blijven spelen. Gezien de vele prachtige wedstrijden, successen en daarnaast veel kennissen en vrienden gemaakt, een hele goede keuze!

DOS’37 of Excelsior’31?
DOS’37. Hier ben ik in de jeugd begonnen met voetballen, veel mooie momenten beleefd als speler en nu als trainer.
Ondanks het feit dat Excelsior’31 een fantastische club is met een prachtige accommodatie, heb ik daar geen goeie periode gekend. Wel met zeer goede spelers mogen spelen waaronder de gebroeders Veldhuis, Dennis Brilhuis en Arjan Paters bijv.

Wat is jouw motto als trainer en droeg je dat als speler ook uit?
Zonder relatie geen prestatie! Je hoeft niet allemaal vrienden van elkaar te zijn, maar een goede band hebben is mijns inziens wel een must om samen te werken en te presteren. Elkaars interesses, kwaliteiten & valkuilen kennen, maakt het allemaal wat makkelijker voor een optimale samenwerking. Als speler bij DOS’37 maakte ik altijd deel uit van teams, die een sterke sociale binding hadden, alleen tijdens trainingen & wedstrijden droeg ik dit niet altijd uit. Dan was er maar 1 ding belangrijk en dat was winnen. Soms/ regelmatig tot frustratie en irritatie van tegenstanders en zelfs medespelers.

Wat is je mooiste herinnering?
Dat zijn er 2. Een selectiewedstrijd voor het NL-elftal 0.17, het bleef overigens maar bij 1 helftje. Maar wel een geweldige ervaring.
En de promotiewedstrijd met DOS’37 tegen IJVV in mijn laatste seizoen. We speelde op neutraal terrein en wonnen met 5-0. Ik scoorde de 1-0 uit een vrije trap en de 4-0. Vanaf minuut 1 waren wij heer en meester.

Wat doe je nu en wat zijn je ambities/wensen?
Ik ben al ruim 20 jaar werkzaam bij Heutink Primair Onderwijs waar ik nu als projectbegeleider VO binnen de tak Projectinrichting werk. Een mooie job met veel diversiteit. Voor wat betreft het trainersvak heb ik geen uitgestippelde route, ik heb de papieren om op het allerhoogte amateurniveau te mogen werken. Ik zou dan ook graag willen ontdekken waar mijn plafond ligt. Echter wil ik wel bij clubs aan de slag die passen bij mijn persoonlijkheid & ambitie. Een club zonder sfeer en beleving past daar niet bij. De afgelopen jaren heb ik 3 geweldige clubs (resp. VV Den Ham, Sparta Enschede en nu DOS’37) mogen trainen waarbij plezier, ontwikkelen en prestatie centraal staan.

Welke amateur mag in deze column niet ontbreken en waarom niet?
Dat zijn in mijn ogen 2 spelers, Jan Herm Zomer en Lennard Mulderij. Beide spelers waar ik samen mee heb mogen spelen. Beide technisch zeer begaafd, een goed overzicht en daarnaast spelers met een prettige persoonlijkheid.

Mooiste herinnering aan een trainer?
Heb met recht onder veel goede trainers mogen spelen. Michel Jansen & Laurens Knippenborg waren op technisch & tactisch gebied geweldig. Henk Mennegat en Cees Smid waren people managers waar ik als speler successen mee heb gekend, zij wisten altijd een fantastische sfeer te creëren binnen het team. Een van de mooiste herinneringen was een trainingskamp onder een van bovengenoemde trainers waarbij de planning weinig ruimte bood voor gezellige activiteiten, uiteindelijk hebben we dit ruimschoots goedgemaakt met als resultaat een straftraining en wat afkeurende blikken van de trainer!!

Had jij een ritueel voor de wedstrijd en/of een bijnaam?
Geen echt ritueel, wel altijd een vaste plek in de kleedkamer. Mijn bijnaam is/ was “Lange”.

Wat was je mooiste sportpark?
Het complex van VVOG. Een wat lagergelegen hoofdveld tussen de bossen. Prachtig!

Wat was je mooiste goal?
Voor dit interview is de goal tegen Sparta Enschede met Jeroen de Romph op goal en Rick Ardesch tussen de lijnen wel aardig. Uit een vroege voorzet van rechts maakte ik met een halve omhaal de 1-1, uiteindelijk wonnen wij met 1-3 en promoveerden later dat seizoen in een beslissingswedstrijd tegen IJVV. Maar mijn mooiste goal was tegen WHCZ (later FC Zutphen). Ik omspeelde een verdediger en zag de keeper te ver voor de goal staan. Een lob van circa 20 meter schuin voor de goal was het resultaat!

Waar moet een goede aanvaller in jouw ogen aan voldoen?
Een goede spits moet scoren. Daarvoor moet hij een goede loopactie hebben, de omgeving goed scannen (overzicht) en het technisch vermogen hebben om goals te maken.

Wat is het grootste verschil tussen het voetbal in jouw tijd en de huidige generatie?
Veelal zeggen we dat ‘vroeger’ alles beter was. Nou, ik denk dat het huidige voetbal veel sneller en beter gespeeld wordt. Daarvoor moet je fysiek goed zijn. Ik ben wel van mening dat de huidige generatie veel individualistischer denken dan voorheen en meer moeite hebben met accepteren en omgaan van tegenslagen.

Wat is jouw advies aan de talenten van nu?
Met plezier en passie knetterhard werken aan je eigen ontwikkeling. Daarbij nooit vergeten dat je binnen deze teamsport je medespelers nodig bent om beter te worden.

Moet de VAR ook zijn intrede maken in het amateurvoetbal?
Mijns inziens niet nodig. Laten we de scheidsrechter & assistenten gewoon de spelregels laten bewaken. Daarnaast denk ik dat deze technologie ook niet toepasbaar is binnen het amateurvoetbal.

Heb je ergens spijt van?
Nee.

Wil je nog iets kwijt?
Nee, ik wil je bedanken voor het interview en tot ziens bij Sparta Enschede.

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer