‘Paardensport komt naar mensen toe’

Paarden spelen een belangrijke rol binnen de familie Haarhuis uit Harbrinkhoek. Vader René en moeder Nicole waren actief in de sport, hun kinderen Bas (22), Maud (20) en Floor (17) volgden hun voorbeeld. De jongste dochter koos ondertussen voor andere hobby’s. Bas Haarhuis pakt de draad van het paardrijden weer op nadat het bij hem enkele maanden op een wat lager pitje stond vanwege het afronden van zijn studie, een nieuwe baan en zijn verkiezing tot raadslid voor de lokale partij Keerpunt 22.

De vicevoorzitter van Het Twentse Ros in Albergen schrijft de omvang van het hippische leven binnen de gemeente mede toe aan de grote successen van lokale ruiters in het verleden. “We hadden en hebben hier een bult goede ruiters die ervoor hebben gezorgd dat we diverse mooie evenementen kennen. En heel veel vrijwilligers die dat mogelijk maken. Bijzonder aan de Masterclass is dat de paardensport daar in feite naar de mensen toekomt. Het is er altijd stampvol.”

Jeugd en politiek
De paardensport was voor hem even naar het tweede plan verdreven. Bas studeerde in maart aan de Hogeschool Saxion in Deventer af na zijn studie facilitymanagement en startte nog dezelfde maand als bedrijvenparkmanager bij Klapwijk in Hengelo. “Door ondernemersverenigingen en gemeentes word ik gevraagd advies te geven over toekomstige bestedingen voor bedrijven en operationele zaken als illegale stort en straatverlichting.”

In zijn rol als gemeenteraadslid vindt hij het belangrijk dat jongeren bekender worden met de politiek en met wat er speelt binnen de gemeente. De motie die hij indiende om de jeugd van Tubbergen een verjaardagskaart te sturen, is daar een voorbeeld van. Zus Maud (20) nadert steeds dichter de nationale top in de paradressuur. Door een hersenbloeding raakte ze al op twaalfjarige leeftijd rechtszijdig verlamd en kampt ze met afasie. Ze ziet de paardensport niet alleen als haar grootste hobby, maar ook als haar beste therapie.

‘Echt mijn maatje’
Frank Hosmar is haar vaste trainer en binnen het Talentenplan van de KNHS wordt ze begeleid door Monique Peutz. Eerder dit jaar werd ze na een medische keuring van Grade IV overgeheveld naar Grade III. Met de zeventienjarige bruine ruin Baron, haar ter beschikking gesteld door Conny Viscaal, maakt ze snel vorderingen. “In het begin was het nog wel eens zo dat hij me niet helemaal snapte en wat in de war was. Maar dan proestte hij weer en ging door. Hij is echt mijn maatje geworden en snapt me helemaal. De Paralympische Spelen van volgend jaar halen is wel een beetje mijn doel.”


Bas met de merrie Lippie en het veulen Tintin en Maud met haar ruin Baron.

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer