Team Knäckebröd jaagt op Ladies Cup

Milou en Nienke Vlaskamp zijn beiden behoorlijk druk met hun studie. Maar na hun eerste gezamenlijke optreden tijdens de strijd om de Ladies Cup in 2022 hoefden ze niet lang na te denken of ze ook dit jaar aan de start zouden verschijnen tijdens de Schröder Masterclass. Ze stemden er hun vakanties op af. De twee zussen vormen zaterdag 19 augustus opnieuw een duo. Ze treden op onder de naam Team Knäckebröd. Die kozen ze, omdat ze geruime tijd in Zweden woonachtig waren en ze bij veel mensen in Tubbergen bekend zijn als ‘Zweedse meisjes’. Behalve in Zweden woonde het gezin Vlaskamp eerder in Duitsland en Polen. Milou (22) volgt aan de Rijksuniversiteit Groningen de studies Research Master Modern History and International Relations en LLM Public International Law. Nienke (20) ‘doet’ aan de TIO Business School in Amsterdam de opleiding Hotel & Event Management.

Zeventien jaar
Voor Milou wordt het de derde dat zij meerijdt in de Ladies Cup. Vorig jaar startte zij met de nu zeventienjarige Hannoveraner ruin Lord K (v. Primeur). Dat doet ze ook dit keer. Nienke zadelt de even oude KWPN-merrie Bhutterfly (v. Unistar). Vanwege hun studies staan de paarden van de zussen Vlaskamp op stal bij Laurens Grootelaar. Hij traint ze door met zijn zoon Rens. Die nam met Lord deel aan het NK children en werd onlangs met Bhutterfly kampioen over 1,10 meter van de Regio Overijssel van de KNHS.

Het leuke van de Masterclass en de Ladies Cup vinden beiden dat het zo veel mensen in verbinding brengt. “Iedereen in Tubbergen is geïnteresseerd en verheugt zich op de Masterclass. Toen wij vroeger weleens terug naar Nederland gingen in de zomervakanties was dat altijd iets waar wij naar uitkeken. Dus het is fantastisch om nu zelf mee te doen. Het was altijd een familie-uitje voor ons. We gingen kijken samen met opa, oma en onze tantes. Opa gaat nog steeds en geniet alleen maar meer omdat wij meedoen. Voor ons is het ook erg leuk om als zussen te starten. Vooral nu wij in twee verschillende steden studeren. Het paardrijden is een gedeelde passie en verbindt ons.”

De ‘Zweedse meisjes’ Milou (rechts) met Lord K en Nienke Vlaskamp met Butterfly.

Heuse allrounder
Cindy Kosse mag zich op pas twaalfjarige leeftijd al een van de grootste hippische talenten van Twente noemen. De jonge amazone uit Tubbergen grossiert in prijzen, waarbij vooral de nationale indoortitel springen 2023 in de klasse 80 centimeter (categorie C) met haar pony KSH Gucci eruit springt.

Een van de muren in de woonkamer van de familie Kosse is versierd met een fors aantal lintjes en medailles, dat Cindy bij elkaar heeft gereden. En dat is nog maar een klein deel van de verzameling, want haar slaapkamer is nog royaler ‘ behangen’ met dergelijke collecties. Het paardensportvirus kreeg ze overdragen door haar ouders.

Cindy Kosse is enorm veelzijdig, want ze kan zowel in de dressuur, het springen als in het rijden van samengestelde wedstrijden uit de voeten. Als vijfjarige begon ze met ponyrijden bij Stal Agnes in Vriezenveen. Met Annabel, van dressuurtalent Shanaya Karadag, reed ze veel wedstrijden vanaf de bixie tot en met de klasse L springen en dressuur.

Onlangs bij de kampioenschappen van de Regio Overijssel in Bentelo haalde ze drie keer het podium. Met KSH Mistral veroverde ze de dressuurtitel in de klasse B (categorie C) en werd ze kampioen bij het springen in de klasse over 1,00 meter. Met KSH Utah voegde ze een tweede plaats in de klasse over 1,10 meter (categorie D) aan haar erelijst toe.

Over grote sloot
Cindy Kosse, lid van De Rossruiters in Rossum: “In Bentelo heb ik voor het eerst over een heel grote sloot moeten springen. Daar zag ik wel even tegenop, maar  gelukkig hebben mijn pony’s me daarbij goed geholpen. Het is heel belangrijk om een goede band met ze te hebben, zodat ze als je iets van ze vraagt het ook voor je doen.”

Over haar ambities is ze helder. “Gewoon lekker bezig blijven met de paarden. Ze opleiden en verkopen en proberen op alle onderdelen op een hoog niveau te komen.”

En wie weet schuilt er ook wel een goede actrice in haar. Met haar crosspony KSH Zorro debuteerde ze onlangs al in een video van Ik Wil Van Mijn Auto Af…

Cindy Kosse tussen een deel van de vele prijzen die ze al achter haar naam heeft staan.

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer