Enorme belangstelling voor Military Boekelo-Enschede

BOEKELO – De organisatie van Military Boekelo-Enschede mag zich verheugen op een enorme belangstelling van de internationale eventingtop. Vanwege het grote aantal aanmeldingen moeten tientallen potentiële deelnemers op de wachtlijst worden gezet. Maximaal 120 deelnemers zullen er vanaf donderdag 5 oktober van start gaan voor de 52ste editie. Het deelnemersveld wordt een dezer dagen bekendgemaakt.

Vast staat dat Olympisch titelhouder Julia Krajewski, de Duitse winnares van 2018 op Twentse bodem, van de partij zal zijn. Ook de Engelse Yasmin Ingham, wereldkampioene en nummer één van de wereldranglijst, komt opnieuw naar Boekelo. Net als Tim Price. De Nieuwzeelander is de nummer twee van het mondiale klassement en greep vorig jaar op de slotdag alsnog -net als in 2017- de zege met een minimale voorsprong op de Britse Laura Collett, die er ook dit keer bij is.Military Boekelo-Enschede kent per traditie een prima bezetting. Wereldtoppers gebruiken het evenement graag als test voor hun jonge paarden en aanstormend ruitertalent krijgt de kans in de enige lange vier ster CCIO (Concours Complèt International Officielle) in Nederland aan de start te komen.Winnaars van medailles bij de Olympische Spelen, WK’s en EK’s rijden graag door het prachtige Twentse coulisselandschap, waar een lange sliert van 60.000 bezoekers en de vele hospitalitypaviljoens voor de jongere paarden een extra leermoment vormen.

Finale Nations CupMilitary Boekelo-Enschede is een officiële landenwedstrijd en fungeert als gastheer van de finale van de wereldwijde competitie om de FEI Nations Cup. Veel nationale federaties kozen in dit preolympische jaar voor Boekelo als selectiewedstrijd. Op het spel staat het laatste ticket voor de Olympische Spelen van 2024 in Parijs. Een van de landen die nog strijdt om de felbegeerde laatste startplaats is Italië. Nederland haalde het ticket al binnen door op het EK in augustus als achtste te eindigen met het team. In de competitie om de Nations Cup won Nederland dit jaar in het Poolse Strzegom. Het was de eerste keer ooit dat TeamNL een landenwedstrijd eventing als winnaar afsloot.Geen kastelen van hindernissenBoekelo staat al jaren hoog aangeschreven bij de deelnemers. Dat resulteerde in het afgelopen decennium vijfmaal in de uitverkiezing tot ‘s werelds beste military. Het parcours van de crosscountry wordt ontworpen door Adrian Ditcham. De Engelsman was onder meer tijdens de Olympische Spelen van London in 2012 assistent van zijn landgenote Sue Benson, die hij in 2019 opvolgde in Boekelo.

Voorzitter Robert Zandstra verwoordt het zo: “Boekelo draait om het paard. Al decennialang. We creëren de beste voorzieningen, maken gebruik van innovaties op het gebied van veiligheid en we kiezen bewust voor een crossdesigner die deelnemers de uitdagingen geeft op rijtechnisch gebied en die het niet zoekt in kastelen van hindernissen.”

Laag percentage uitvallersZandstra is content met de statistieken die ‘Boekelo’ kan overleggen. Zandstra: “Het is een faire wedstrijd, waarbij het niveau van de cross past bij het deelnemersveld. Competitief maar vriendelijk gebouwd. Daarom hebben we al jaren een laag percentage uitvallers. De strafpunten in de cross ontstaan vooral door het overschrijden van de toegestane tijd, niet door fouten op de hindernissen.”Crosscountry hoogtepuntNa de veterinaire keuring van de paarden op woensdag 4 oktober en de dressuur op de twee volgende dagen, is de crosscountry op zaterdag 7 oktober het absolute hoogtepunt van de wedstrijd en wordt rechtstreeks uitgezonden door RTV Oost.

‘Boekelo’ wordt zondag afgesloten met het springen, waarna individueel de winnaar van de Grote Prijs van Enschede gehuldigd wordt. Daarnaast vinden de huldigingen van de medaillewinnaars van de strijd om de door Janneke Boonzaaijer verdedigde Nederlandse titel en de beste landenteams van de finale om de FEI Nations Cup plaats.De opbouw van accommodatie voor de military in en rond het Teesinkbos verloopt mede door het ideale weer voorspoedig. “De voortekenen zijn goed en het is duidelijk dat we andermaal mogen rekenen op een geweldig aantal internationale topdeelnemers”, aldus Robert Zandstra.In Boekelo vormt topsport uiteraard de basis. “Daaromheen maken business en pleasure dit mogelijk. Het team van maar liefst 1500 medewerkers heeft keihard gewerkt om de tienduizenden bezoekers een geweldige Week van de Military voor te schotelen. Velen van hen verdienen een bijdrage voor de clubkas van hun vereniging. Maar er zijn ook ruim 500 vrijwilligers die soms al decennialang actief zijn en die we eigenlijk een beetje zien als de eigenaren van het evenement. Samen maken ze met onze sponsoren het verschil en daar zijn we heel blij mee.”

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer