NEO boekt klinkende 4-0 zege in seizoensopening tegen Sparta E

 

Na een wat moeizaam verlopen voorbereiding was Sparta E zaterdagavond de eerste tegenstander in de eerste klasse H. Het werd uiteindelink een ruime 4-0 overwinning voor NEO, een score die niet helemaal in overeenstemming was met de veldverhoudingen. NEO bleek echter beduidend efficiënter in de afronding.

De beginfase van de eerste helft stond in het teken van aftasten van beide ploegen. Die status quo veranderde echter compleet toen na een aanval over links Kevin van den Brug NEO al na 12 minuten, met een strak schot op voorsprong bracht.

Vanaf dat moment ging het tempo aan beide kanten omhoog en lieten Sparta en NEO zien voetballend aan elkaar gewaagd te zijn, maar voor Sparta was de rand van het strafschopgebied meestal het eindstation van de aanvallen. Een voorbeeld daarvan was een mooie aanval van de gasten na ruim een kwartier. Danny Reinders kreeg vrij baan over de linkervleugel, had wellicht zelf voor succes kunnen gaan, maar besloot tot een voorzet die in niemandsland eindigde.

NEO speelde gedreven, stoorde de Sparta-opbouw vaak goed en kreeg ook kansen op een grotere voorsprong halverwege. Stef Rompelaar kon een mooie aanval over links alleen maar schampen, een inzet van Wessel Bom kon met moeite van de lijn worden gered en na de mooiste aanval voor rust schoot Ron Spoler recht op doelman Quirijn Kiers.

Sparta werd nog twee keer gevaarlijk via spits Daan Akkerman. De geslepen aanvaller kopte na 35 minuten op de lat boven Leco Zeevalkink en even later mikte hij koppend net te hoog.

Met ongewijzigde teams werd aan de tweede helft begonnen. NEO startte sterk en na een pass van Kevin van der Brug op Jasper Scholten kon Kiers nipt redden en werd de bal vervolgens in paniek tot corner verwerkt, die niets opleverde. Een vrije trap zo ongeveer vanaf de cornervlag leverde bijna de 2-0 op. De sterk spelende Rick ten Tusscher had een overstapje in huis na de inzet van Ron Spoler, maar de daaropvolgende inzet van Jasper Scholten scheerde millimeters naast.

Nadat Stef Rompelaar goalie Kiers bijna de bal ontfutselde overkwam Leco Zeevalkink aan de andere kant bijna hetzelfde. Zijn fout werd gelukkig niet afgestraft. Helaas moest Kevin van der Brug daarna geblesseerd het veld ruimen. Bram Rikhof kwam hem vervangen en deed dat prima.

Na 70 minuten leek de beslissing te vallen. Een mooie aanval eindigde bij Jasper Scholten die Kiers op zijn pad vond en de goalie had ook een mooie reflex in huis op de rebound die hij nog net over kon tikken. Een kwartier voor tijd viel de bevrijdende 2-0 echter wel. De steeds weer opstomende Wessel Bom had een strakke voorzet in huis die maar half werd verwerkt door Kiers. De rebound was een prooi voor Jasper Scholten.

De wedstrijd was gelopen, want Sparta creëerde nadien nog maar één kans, Koen Kremers schoot een voorzet van rechts hoog over. NEO, waar Sem Leferink en Mauro Lohuis inmiddels in de ploeg waren gekomen, voerde daarentegen de score nog op ook. Beide keren stond een van uitblinkers, Wessel Bom, aan de basis. Bram Rikhof smaakte het genoegen zijn invalbeurt te bekronen met de 3-0 en nadat Bom de paal raakte was Stef Rompelaar attent en zette de 4-0 eindstand op het scorebord. Rick ten Tusscher had wellicht, net als in de eerste helft, nog een strafschop verdiend toen Kiers hem vasthield, maar arbiter Hoffmann koos voor een overtreding van Ten Tusscher.

Een klinkende start van het seizoen, waarin de enorme drive die NEO ten toon spreidde een lust voor het oog was. Komende zondagmiddag gaat NEO op bezoek bij RKZVC in Zieuwent. Die ploeg speelde zondag gelijk bij Dalfsen.

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer