Nick de Graaf over zijn loopbaan: ‘Geniet onderweg, voor je het weet is het voorbij’

Spelersprofiel: Nick de Graaf

Geboortedatum: 15-06-1987

Clubs:

2004 –2006 SVZW,

2006-2008 Heracles Almelo

2008-2009 SV Spakenburg

2009-2012 SVZW

2012-2014 JVC Cuijck

2015-2016 WKE Emmen

2016-2017 SVZW

2017-2018 Sus Stadtlohn (Duitsland)

 

Wanneer en waarom ben je gestopt?

In het seizoen 2017-2018 als speler van Sus Stadlohn, ben ik gestopt met voetballen. We speelden destijds in de Oberliga en dat is in Nederland vergelijkbaar met de 2e divisie. Het spel wordt daar anders beleefd dan bij ons. De uitspraak “Duitse degelijkheid” is er niet voor niets….Nederlanders komen met 1-0 voor en Duitsland wint! (2-1)…Ik zeg ook altijd als ik dit eerder had geweten was ik wellicht eerder naar Duitsland gegaan. In die fase van mijn leven was het een combi van factoren waardoor het voetballen niet meer ging. Mijn eigen bedrijven waren in een dusdanige opbouw, dat voetballen in Duitsland niet meer ging. Had tenslotte ook al wel alles meegemaakt in de voetballerij en dat was dan ook een mooie moment om ermee te stoppen.

Wie was als speler jouw voorbeeld?

Heb er altijd wel een aantal gehad , Cruijff, Bergkamp…puur en wel vanwege de schoonheid van het spel waarmee ze het uitvoerden. De ogenschijnlijke simpelheid waarmee ze het uitvoerden maar voor velen o zo moeilijk, dat sprak mij enorm aan in deze 2 spelers. Voetbal speel je met je hersenen en je benen voeren het uit. Inzicht is daarom een belangrijk goed en dat heb ik zelf van hen proberen mee te nemen op mijn eigen niveau.

Als klein jongetje heb je in je dichte nabijheid ook altijd voorbeelden en dat was voor mij: Sander Jansen. Sander was een eerste elftal speler bij mijn eerste amateurclub waar ik steevast ging kijken om maar alles te absorberen van wat hij deed. Ik kan wel zeggen, dat er op dat moment een 2e Sander Jansen speelde want ik deed werkelijk alles na van wat hij deed. Haha. Uiteraard ga je snel je eigen spel erbij ontwikkelen, maar het is wel grappig om er aan terug te denken.

Had jij een specialiteit als speler?

Naarmate ik ouder werd ging ik van buitenspeler naar centrale linker verdediger. En daar kwam mijn specialiteit het beste in naar voren. Mijn linkerbeen was mijn pluspunt…en goede inspeelpass / crossball en vrije trap. Samen met het inzicht wat ik had, waren dat de 2 sterke punten van mij en was ik daarmee goed inzetbaar.

Waar ben je het meest trots op?

Het meest trots ben je op het hoogst haalbare. Voor mij was dat dat ik Eredivisie heb gespeeld bij Heracles Almelo. Ik maakte mijn debuut tegen AZ thuis (AZ van Louis van Gaal , winst 2-1) . Ook trots ben ik op de mooie clubs waar ik heb mogen spelen. Spakenburg, JVC Cuijk (van Hans Kraaij Jr) WKE, SVZW..Dat zijn allemaal top amateurclubs en daarbij de bijbehorende kampioenschappen

Heb je alles eruit gehaald als voetballer?

Nee, dat zeker niet. Ik denk dat ik als speler de jeugdopleiding bij een BVO gemist heb om daarmee je hele carrière in het betaalde voetbal te kunnen spelen. Je speelt dan van jongs af aan onder hogere druk, hogere intensiteit en met meer weerstand door betere medespelers. Omdat je op latere leeftijd dan bij een profclub aansluit is die aanpassing groter . Desondanks vind je snel aansluiting en speel je Eredivisie. Het spelen van profvoetbal hangt in mijn optiek ook af van een aantal factoren. Geluk, juiste tijd of de juiste plaats en kwaliteit. Heb vele spelers gezien die beter waren, maar het toch niet redden en spelers die vele malen minder waren maar toch 250 wedstrijden betaald voetbal hebben gespeeld. Ik denk dus in mijn geval dat er meer in had gezeten …. Als mens kijk ik liever naar wat ik WEL heb bereikt (het hoogst haalbare) dan naar wat ik NIET heb bereikt.

Je hebt bij vele mooie clubs gespeeld. Waar heb je de beste periode beleefd?

BIj JVC Cuijck en WKE heb ik mijn beste periode beleefd. Dit was ook in de leeftijd van 25 tot 29 jaar. Dat zouden ook je prime jaren moeten zijn. Bij JVC Cuijck had ik Hans Kraaij Jr als trainer en bij WKE Paul Weerman en beiden lieten ze mij op dezelfde manier spelen. In een rol als vrije verdediger met bij JVC Cuijck Jorrit Ritzen naast mij en bij WKE Kevin Gortz. Beiden zijn dat mandekkers waarin ik in balbezit mijn spel kon spelen aan de bal. Mede door de manier van spelen had ik mijn beste periodes bij deze 2 clubs.

Wat is het verschil tussen voetballen op zaterdag en zondag?

De beleving…ik vond de zaterdag een fijnere competitie om in te spelen ook vanwege de clubs die in de zaterdag competitie zaten. Plus dat je na de wedstrijd op zaterdag nog het nachtleven in kon en dat doe je niet op zondag haha.

Wat lag jou beter; op zaterdag of op zondag voetballen?

Het spel wordt 90 minuten gespeeld en een dag maakte daarin voor mij niet uit. Mede door de beleving denk ik dat de zaterdagen mij beter lagen. (spreekt wat tegen, dat ik mijn beste periode bij WKE en JVC Cuijck heb gehad) Ook bij SVZW heb ik goede jaren gekend en dat was op de zaterdag. SVZW is dan ook de club die het meeste in mijn hart zit. De club uit mijn dorp.

Zou je iedereen het voetballen in Duitsland aanbevelen?

Absoluut. Voetbal in Duitsland wordt anders beleefd dan in Nederland. Ze zijn volgzamer in Duitsland. Goed het verschil te typeren is dat wij in Nederland vaak met 1-0 voorkomen door mooi technisch verzorgd voetbal en ze na 90 minuten door Duitsers gewonnen worden mede door hun tomeloze inzet , het nooit opgeven en het respect en luisteren naar elkaar. Toen ik in mijn laatste jaar naar Duitsland ging werd ik eigenlijk 15 jaar terug de tijd in geworpen omdat daar het respect voor carrières en leeftijd nog de boventoon voert. Als je dat voelt ga je automatisch zelf weer een stap harder en dat komt voor iedereen weer ten goede. Nee, als ik een tip mag geven en je krijgt de kans om in Duitsland te gaan voetballen …ABSOLUUT DOEN.

Wat is je mooiste herinnering?

Dat zijn er een paar. Mijn debuut in de Eredivisie en de kampioenschappen die ik gehad heb bij SVZW. Maar ook de wedstrijd Spakenburg – Ijsselmeervogels die als enige wedstrijd doorging in het gehele amateurvoetbal en wij met 10.000 bezoekers, die wedstrijd speelden.

Wat doe je nu en wat zijn je ambities/wensen?

Heb een aantal bedrijven waarin ik actief ben in de muziekindustrie als manager van A-artiesten en ben actief in de vastgoedwereld. Ondernemen zit in mijn bloed en daarin heb ik een spreiding gevonden in verschillende branches.

Welke amateur mag in deze column niet ontbreken en waarom niet?

Roy Bouck , die een vriend is geworden na de voetballerij en met uitstek een speler is die beter was dan velen maar toch geen 200 wedstrijden betaald voetbal heeft gespeeld. Dat had hij met zijn kwaliteiten moeten kunnen halen. Freddy Nijhof, speler met de meeste wedstrijden voor Svzw (513). Een bijzonder verhaal, die je nog zelden ziet van een 16- jarige tot 38 bij een zelfde club in het eerste te spelen.

Mooiste herinnering aan een trainer?

Hans Kraaij Jr. die na een zware bevalling van mijn vrouw mij belde of die wat voor ons kon doen. Dat heeft niet specifiek iets te maken met een voetbalopvatting maar meer als mens. Peter Wesselink heb ik bijv. ook een fijne herinnering aan. Ik hou zelf van mensen-mensen en dat zijn deze 2. Daar kan ik ook Paul Weerman en Jan van Berg aan toevoegen. Tot de dag van vandaag, heb ik nog steeds contact met al deze mensen. Trainers die de persoon kennen en daarop met hun sterke punten aan het werk gaan. Dat hebben deze trainers gemeen.

Had jij een ritueel voor de wedstrijd en/of een bijnaam?

Nee, niet echt rituelen voor een wedstrijd. Nou, wat ik wel altijd deed was Dampo en zoveel mogelijk olie op mijn benen smeren. Dan had ik het idee dat ik die dag fitter was haha.

Wat was je mooiste sportpark?

Spakenburg vind ik het mooiste sportpark hebben. Dat heeft ook met het ademen van voetbal te maken daar. Je komt de dijk oprijden en ziet Ijsselmeervogels en Spakenburg liggen die dezelfde parkeerplaats delen. Dat is imposant.

Wat was je mooiste goal?

Een vrije trap thuis tegen WHC Wezep. 2 ploegen die als nr. 1 en 2 streden om het kampioenschap. Dit was de heenwedstrijd en ik scoorde vanaf een meter of 25 vanaf rechts van het veld een vrije trap in de kruising waarmee we de wedstrijd wonnen met 1-0. Later dat jaar werden we uit bij WHC kampioen. (0-0).

Waar moet een goede aanvaller in jouw ogen aan voldoen?

Beslissend zijn op zijn sterke punten! Ben jij een linksbuiten die goed kan passeren dan moet je 8x per wedstrijd je man passeren en een goede voorzet afleveren. Ben je spits….dan moet je op de juiste momenten staan waar je moet staan. Dus goed zijn waar je goed in bent en daar je focus op houden!

Wat is het grootste verschil tussen het voetbal in jouw tijd en de huidige generatie?

Dat kan je natuurlijk niet vergelijken maar ik vind het jammer dat het respect en het luisteren naar elkaar stukken minder is geworden. Daar kan de huidige generatie ook niet alles aan doen omdat mijn generatie het zover heeft laten komen. Het zou goed zijn als de menselijke normen en waarden meer terug keren zoals dat een aantal jaar geleden was.

Wat is jouw advies aan de talenten van nu?

Doe waar je goed in bent. Word beter in wat je goed kan en schaaf je mindere punten bij. Doe waar je in gelooft en laat je daar niet vanaf brengen. Word de beste versie van jezelf! Dan kan niemand om je heen.

Moet de VAR ook zijn intrede maken in het amateurvoetbal?

Nee.

Heb je ergens spijt van?

Nee, heb geen spijt van de dingen die ik heb gedaan. Had het wel anders gedaan met de ervaringen die ik nu heb maar dat heeft me ook weer gemaakt tot waar ik nu sta.

Wil je nog iets kwijt?

Voetballen blijft het mooiste wat er is.

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer