Politiehonden gekeurd bij hondensportvereniging HDV Speurder Dos

Hondensportvereniging HDV Speurder Dos uit Almelo organiseert op zaterdag 30 september en zondag 1 oktober op hun eigen terrein gelegen aan de Sluiskade Noordzijde 214 te Almelo de najaarskeuring Politiehonden. Het is de eerste keer dat onze vereniging deze keuring organiseert in Almelo. Het is ook de eerste keer, dus een primeur, dat deze keuring in Almelo wordt gehouden. Bezoekers zijn beide dagen van harte welkom om te komen kijken.

Voorzitter Gerrit Hoek is samen met de leden al weken bezig het terrein en het materiaal op orde te krijgen. Ook is de kantine aangepakt zodat alles er voor die dagen er perfect bij ligt. Samen met de leden en hun partners zorgt hij er voor dat over een paar dagen dertien politiehonden officieel voor de Koninklijke Nederlandse Politiehond Vereniging (KPNV) gekeurd worden. En hopelijk behalen ze allemaal een certificaat waarvoor ze al die tijd getraind hebben.

De eisen zijn streng. Alles wordt door de KNPV gekeurd. We richten voor de keuring twee zoekvelden in. Die moeten aan de KNPV-voorwaarden voldoen dit geldt ook voor de rest van de oefeningen. Datzelfde geldt ook voor het materiaal. Gelukkig hebben we steun van trouwe en lokale sponsoren die de gemaakte kosten enigszins opvangen. En de buren rondom ons terrein zijn erg welwillend, ook onze naaste boeren voor het beschikbaar stellen van hun weilanden voor de zoekvelden.

Tijdens deze keuringsdagen worden de honden en hun geleiders beoordeeld op verschillende aspecten, zoals gehoorzaamheid (appèl), onder controle houden van een verdachte, pakwerk, en aanval en verdedigingstechnieken. Het pakwerk omvat het aanvallen en verdedigen van een “verdachte” in een beschermend pak, om zo de vaardigheden van de hond en de geleider te testen. Deze honden worden na het behalen van hun certificaat vaak verkocht aan, politie, defensie en veiligheidsdiensten in Nederland en in het buitenland . Vaak zijn ze al voor de keuring in beeld om daar uiteindelijk het geleerde in de praktijk te brengen.

Iedereen is van harte welkom om op zaterdag en/of zondag een kijkje te komen nemen. Vanaf 9.00 uur begint het eerste onderdeel van de keuringen, dat is het lichte werk, waaronder zoeken en zwemmen. Het spektakel zoals het vermaarde stel- en pakwerk is in de middaguren gepland. Dat is voor het publiek ook het mooiste en het spectaculairste om te zien.

Voor bezoekers is er uiteraard ook gelegenheid om een hapje en drankje te nuttigen. Auto’s kunnen langs de weg bij het kanaal geparkeerd worden. Dit wordt met bordjes aangegeven. Wie op de fiets komt kan deze dichtbij stallen bij het terrein van de vereniging. Toegang en parkeren is gratis. Wat wel belangrijk is om te weten: de keuring is officieel. Laat daarom eigen honden thuis. Deze zouden de keuring kunnen verstoren.

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer