Voorbeschouwing: Mariënberg krijgt bezoek van SP Daarle

Komende zaterdag is Mariënberg op het vertrouwde Westerpark gastheer voor Sportclub Daarle, die normaal gesproken bivakkeren op sportpark ‘n Kadiek aan de Nieuwstadweg, nummer 1C in het pittoreske Doarle.

Mariënberg speelde voor het laatst in het seizoen 2001/2002, in competitieverband dan, tegen de club die op 1 april 1964 het levenslicht zag en volgend jaar haar 60-jarige jubileum mag gaan vieren! Alvast gefeliciteerd met dit heugelijke feit! Dat seizoen werd Mariënberg tevens kampioen. Thuis wisten ze te winnen van Doarle met 2-0 met doelpunten van Arjan Peters (Lange P.) en Marcel Schuldink (Niet Pallie, wel Schuldinkski). Uut werd de einstand 2-4. Toendertijd wisten Marcel Bolks, Allie Hofsink, Harrie Heine en Rolf Hofsink namens de roodzwarten het netje te vinden op het hoofveld van sportpark ’n Kadiek. Waar ‘Sportpark Daarle’ fraai aan de achterkant van de hoofdtribune is ingemesteld(!), een vermelding waard. Want waar gemesteld wordt vallen gelukkig geen spaanders, waarvan akte! Laatstgenoemde (Rolf Hofsink) acteert nog steeds in het vlaggenschip, destijds kwam hij net kieken. Net snorharen en de baard in de keel. Nu weet Hofsink ondertussen wel waar Abraham de mosterd haalt. Wat een klasbak, al ruim over de veertig maar hij fladdert nog steeds als een ballerina over de groene velden. Respect man! Vanaf dat seizoen begon het bij Mariënberg te lopen als een trein met die verrekte mooie gouden lichting. We reikten uiteindelijk tot aan de 1e klasse. Skik hadden we elke week en iedereen geloofde in het roodzwarte hart (Hoe vaak heeft Mariënberg niet Boudewijn en Lohues in de bus gezongen…??) Tuurlijk, elk jaar worden de herinneringen mooier en mooier aan onze tienertoer langs ontelbare sportparken en dito steden, dorpjes en gehuchten. Daarle, Daarle, ik hoor jullie denken: Wordt het niet weer eens tijd voor een ontdek je plekje! Onbekend maakt onbemind hè. Toch ligt Doarle niet zover van ons vandaan. Slechts 11,2 kilometer. Tenminste als je gaat via het sluipweggetje langs Vroomshoop/Daarlerveen, het Zwolse Kanaal en de Dalvoordeweg.

Eind van de weg linksaf en dan meteen de eerste weg weer rechts en dan arriveer je vanzelf bij onze oude vrienden van Sportclub Daarle, ook wel Daarle SP genoemd! Ok, ontdek je plekje. Jaargang 78, editie nr. 579. Daarle is een dorp in West-Twente en ligt op de grens met Salland. Het ligt mooi verscholen tussen Den Ham, Vroomshoop, Daarlerveen, Vriezenveen, Wierden en Hellendoorn. Ze horen qua gemeente bij Hellendoorn, Overijssel dus. Daarle telt ca./ongeveer 1450 inwoners. Daarle is een oud esdorp. Reeds in 922 wordt Daarle al genoemd op de lijst van bezittingen van het Westfaalse Klooster Werden. Eeuwenlang is het dorp omsloten geweest door moerassen. Dus moest je goed kieken waar je liep, anders was je zo foetsie…Na 1850 werd het kanaal Zwolle-Almelo gegraven en verdubbelde het inwonersaantal doordat er mensen gingen wonen aan de Vaart. Families als Kleinjan, Valk en Maneschijn zijn gemeengoed. Ze waren voornamelijk Hervormd, nu zal dat wel PKN zijn en sinds 1933 is er ook een zelfstandige Gereformeerde Kerk, of bint ze nou samen gegaan…Dat kan ook natuurlijk! De twee belangrijkste wegen zijn de Hellendoornseweg en de Dalvoordeweg.

Mariënberg kwam vaak door Daarle onderweg naar weer een feestje/bruiloft bij de Tolplas, iets verderop. Van al die huwelijken die ik daar mocht vieren met aangenaam gezelschap is er welgeteld nog één paar echt bij elkaar. Die andere gingen vroeg of laat uut elkaar. Niks blijft hè, alles stroomt! Weet er alles van! Dat gebeurde niet zo vaak in 922 v. Chr. Daarle, daar woonde ook de oude moat/collega van mien Va. Ze werkten ooit samen bij Meinderink, dat busbedrijf wat ooit schuin tegenover de voetbal huisde aan de andere kant van het kanaal. Mooie oude tijden. Is niks meer van te zien. Nu woont er o.a. de zoon van Lotterman met de dochter van ene Buutenhuus uut Banthum. Twee geloven op één kussen, het kan hoor…. Maneschijn heette die beste man, hij verkocht auto’s en zo. Eerst sleutelden ze daar aan voornamelijk Volkswagens en zo. Maar toen Datsun (het latere Nissan) via Japan in Nederland kwam buurten om voet aan wal te krijgen waren ze in Daarle er als de kippen bij om dit merk te

omarmen…Kwam er wel eens als klein jochie, samen met mien Va. Herinneringen ophalen… Nu bestiert zoon Jan daar de Toko. Hij is tevens hoofdsponsor van het eerste elftal van Daarle. Ik zag dat hij ook nog de halve wereld links en rechts van Daarle sponsort, mooi man!

Dat Jan gek van auto’s is en Datsuns en Nissans in het bijzonder merk je wel als je rondkuiert in zijn Datsun- en Nissan museum, geopend op afspraak. Een aanrader als je oliegeur en Maneschijn ademt. Daarle is niet bijzonder groot, ze spelen dan ook al zo’n beetje zestig joar in de 4e klasse. Ze weten daar niet anders. Vroeger, hoorde ik uut betrouwbare bron, hadden ze machtig goede keepers lopen in de 16-meter van Daarle en omstreken. Toen werden ze nog uit mooi hout gesneden. Ene Gerben Kok was daar zo’n mooi voorbeeld van. Stijlvol en zweven tot kunst verheven. Zoonlief Nando is daar nu voor het 3e seizoen de hoofdtrainer. Kijk, appels die niet ver van bomen vallen, zo groot is Daarle niet hè. Je kunt er ook lekker eten, handig als je het museum van Maneschijn bezoekt. Eetcafé ’n Tip schijnt tevens een aanrader te zijn. Een goeie tip, zeg maar. Moet zelf de proef nog op de som nemen maar hoorde uit tevens weer uit diezelfde betrouwbare bron. Waar een klein dorp groot in kan zijn! Eerder hadden ze zo’n noeste linksback achterin lopen met zo’n gigantische blonde kop en een behendige middenvelder die tevens de aanvoerdersband droeg. Kwam ze wel eens tegen in Ommen, meestal bij de Shoarmaboer ’s nachts laat. Tja, je hebt er niks aan maar dat herinner ik mij ook weer als ik denk aan Daarle. Zo vaak zijn zij er de laatste, althans voetballend, niet geweest. Dat de kantine en/of kleedkamers op zo’n verhoging stonden. Ik moet afronden, lul alweer veel te veel. Sorry. Thuus niemand tegen aan te ouwehoeren, morgen bint de kinderen er pas weer… Vorige week kenden de bezoeekers van komende zaterdag geen al te beste seizoensouverture. Thuis gingen ze namelijk met 1-5 de boot in tegen AVC Heracles. Veel meer kon ik ook niet vinden, weinig om over naar huis te schrijven, blijkbaar.

Mariënberg daarentegen trapte het seizoen redelijk goed af. Een doelpuntloos gelijkspel haalde Mariënberg op in Bruchterveld tegen de plaatselijke VV. Gezien de kansen hadden we kunnen winnen maar net zo goed ook kunnen verliezen. Met een punt was de club daarom dik tevreden! Wat ik oe brom! Voor enkele weken speelde Mariënberg ook al eens tegen Doarle, in het kader van de beker. Toen maakte Mariënberg in de tweede het verschil (4-1 winst), zelf stond ik toen achter de BBQ met een koude pretkegel tijdens de jaarlijkse BuurtBBQ en werd ik door vriend Bouwhuis op de hoogte gehouden en twitterde ik, op afstand, wat berichten de spreekwoordelijke wereld in Maar na dik twintig joar stiet het duel Mariënberg – Daarle SP weer op de kalender. Het kan verkeren. Zal Hofsink net als 2002 weer weten te scoren, ruim 21 jaar later….??

Die kan ondertussen ook wel een (voetbal)museum op gaan richten….Maar dat terzijde! Het duel staat onder leiding van de heer Damir Sehovic. Hij begint vanaf half drie (14.30 uur) op zijn mooie fluit te blazen. Kieken wat het wordt.

Denk 3-1. Nogmaals Veule wille maar vooral veule Skik.

Joah, mag wel zo. (AD)

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer