AVC Heracles een uitdaging voor vv Mariënberg

Dit weekend zal er weer volop gevoetbald worden in Twente. Hoogtijd dus voor weer een mooi wedstrijdverslag van Alfred Dorgelo. Op geheel eigen wijze blikt hij vooruit op het duel tussen vv Mariënberg en AVC Heracles.

Aanstaande zaterdag is Mariënberg op hun vertrouwde Westerpark gastheer voor de Almelose VoetbalClub (AVC) Heracles, die normaal gesproken bivakkeren op sportpark ‘AVC Heracles’ aan de Verlengde Sportlaan, nummer 1 in het pittoreske Almelo. Mede dankzij Herman Finkers denkt iedereen aan stoplichten als Mariënbergers het over Almelo hebben in het algemeen en verkeerslichten in ‘t bijzonder. Sommige inwoners schijnen daar last te hebben van ‘Het Almelose Stoplicht-Syndroom’.

Er kleeft volgens diehard-Almeloërs een negatief imago door de opmerkingen die Finkers ooit bezigde in één van zijn theatershows. ‘Kom ie uut Almelooooo…..? Ooh die stad van het stoplicht, springt ie bij oe op rood of toch gewoon op groen, bij jullie is er toch altijd wat te doen….?’ Tot vervelends toe moeten de Almeloërs het aanhoren…

Maar Herman Finkers bedoelde het juist positief. Dat weet menigeen niet eens! Wat ik oe brom! En wat ook maar weinig mensen tevens niet weten is dat Almelo aardig vooraan liep als het ging om het plaatsen van stoplichten, officieel: verkeerslichten, in de alsmaar drukker wordende stad.

Het klopt als een bus dat er in Almelo altijd wat te doen was/is. Waarvan Akte! In Nederland kwam steeds meer gemotoriseerd verkeer. Tijd om wat aan de verkeersveiligheid te doen want onze opa’s en oma’s reden als gekken rond in de jaren dertig! Je werd aardig van de sokken gereden als je niet uitkeek waar je liep! Het eerste stoplicht werd derhalve geplaatst in Den Haag, 24 juni 1932 om precies te zijn. Links van de Iessel scheen toen ook al meer Nederland te liggen dan hier in het Oosten, blijkbaar!

Maar in Almelo waren ze niet van gisteren. Neuh, na de Tweede Wereldoorlog kochten steeds meer mensen in Almelo een auto, brommert of motort. Een Almelose politieagent schreef een behoorlijk epistel over het feit dat er bij het Verkeershuis en de Wierdensestraat, hoek Marktplein ‘automatische verkeerstekens’ geplaatst diende te worden. Want de verkeersagent die er nu stond, tussen acht uur ’s morgens en zeven uur ’s avonds, had het verrekte druk en moest zelfs oppassen dat hij ook niet van de zwartwitte sokken werd gereden. Zijn leven hing vaak aan een zijden draadje. Het duurde echter nog tot 1950! (bureaucratie hè) dat in Almelo de eerste stoplichten in de grond werden gezet. Iedereen blij denk je dan. Nou…, niet echt!

Het volk in Almelo kon maar moeilijk wennen aan die nieuwerwetse veranderingen, eigenwies hè, want die rode en groene lichten leiden tot nog meer omvangrijke opstoppingen omdat ze gewoon regelmatig werden genegeerd. Waar is onze verkeersagent? Al snel keerde die terug, werd achter de geraniums vandaag geplukt, maar nu wel met een belangrijk hulpmiddel in zijn rechterhand, namelijk een stoplicht die hij zelf kon bedienen. Tot hier en niet verder! En toch, toch was Almelo landelijk gezien redelijk vroeg met het plaatsen van stoplichten. Dus Finkers bedoelde het positief, zo bedoelde hij het ook ‘vast’. Is dat tevens weer uit de wereld. Want wij hoeven AVC Heracles eigenlijk niet meer voor te stellen.

Ze waren amper een dikke 4 maanden geleden al inpandig op het Westerpark! Ze waren onze gasten tijdens de 1e ronde van de nacompetitie. Destijds hebben wij al wat leuke zaken over onze tegenstander van komende zaterdag verhaald. Val niet in herhaling! De geschiedenis van deze club, opgericht op 3 mei 1905, valt keurig te lezen op de site van de Almeloërs, maar liefst 12 pagina’s dik. Dat kan ook korter hè….De pot verwijt de ketel! Haha. U zou eens moeten weten, ik vond ‘m bijzonder grappig maar dat kan ook aan mij liggen… Ze worden nog altied gesponsord door DrankenService (André) Knol met maar liefst 500 soorten Whisky’s op de plank. Mmmmmm en ook een redelijk aantal speciaalbiertjes.

Zeurvitter Jan Smelt van AVC Heracles verhaalde bij het 1e bezoek aan Mariënberg, 30 mei jl., dat hij hier was opgegroeid in de buurt van ons mooie sportcomplex. Ach, op het eind van het liedje sind wir alle Brüder en familie van elkaar. Hij kwam dus niet op bezoek maar thuis, waarvan Akte! Finkers heeft daar ook een mooi stukkie over gemaakt en dat is ook niet negatief bedoeld. We speelden gelijk op die dinsdagavond. Na 120 minuten stond het nog steeds gelijk (1-1) tussen ons. Penalty’s moesten uitsluitsel geven wie er door mocht naar de volgende ronde. Wij trokken uiteindelijk aan het langste eind, ons licht ging op groen en die van AVC dus op rood!

Zij mochten nog een jaartje 4e klasse blijven. Nou ja, enkele weken later gingen wij bij het sluiten van de markt tevens kopje onder en zo komen wij elkaar dit seizoen weer tegen in de 4e klasse, de zogeheten buurtbus-competitie voor de diverse ploegen hier in de buurt. Ik vond ‘m leuk gevonden door de stukkieschrijvert van Britishfield want we zitten met maar liefst 7 clubs binnen een straal van, pak ‘m beet, 10 kilometer van elkaar verwijderd. En zo ver is Almelooooooooo nou ook weer niet. Als ik mij niet vergis stiet er op het blauwe bord, als je de N36 opdraait bij de Oale Mölle, een afstand van 22 kilometer…..Dat is 2x elf als je het bij elkaar optelt, dat is toch niet verre, toch? Waar ligt de kracht van AVC? 1x gewonnen (1-5 van Daarle) en vorige week klop gekregen van Banthum (4-1 verlies).

Er valt verder weinig te vinden over het elftal van trainer Martijn Wessels (5e seizoen AVC), geen wedstrijdverslag of verder andere smeuïge details. Bewust? Tactiek? Denk dat onze trainert, Arjan Visscher, wel een kijkje in de Keuken heeft gekregen van collega-trainert Arjan vanaf sportpark Moscou over de status en het huidige wel en wee van AVC Heracles. Maar toch, ik hoorde dat ze een grote spits hebben, een sierlijke middenvelder en een linksback van bijna 3 meter hoog die alles in de zestien en ver daarbuiten wegkopt. Dus zaak om de bal bij hem laag te houden en wij moeten zorgen dat wij vaak schieteren op het vijandelijke doel! En wij? Wij zijn lekker begonnen. Cijfermatig gezien dan, lekkere scorebordjournalistiek?

Het gelijke spel tegen Bruchterveld: Prima, niks mis mee zou Olof zeggen. En vorige week werd Daarle met ‘groots gemak’ opgerold, 4-3 uitslag. Nou, echt niet! We kunnen het niet op halve kracht! Het was dat Rolf het op de heupen had, met een hattrick binnen 20 minuten orde op zaken stelde. Leeftijd zegt dan niks hè, behalve als je Joe Biden heet. Het kan verkeren. Zaterdag mogen wij weer voor het eerst op het hoofdveld met gewoon gemaaid gras. Heeeeeerlijk! Dat lag er al uit, sinds eind mei, voor groot onderhoud, drainage en sproeiers. De wedstrijd tegen AVC moesten wij toen eind mei ook al op kunstgras spelen. Er staat zaterdag een springkussen voor de jeugd en het terras is tevens open want er wordt fraai zonnig herfstweer verwacht, althans volgens de Gerrit Hiemstra’s van deze bijzondere wereld. Onze voorzichtige prognose is 3-1. Het duel staat onder leiding van de heer J.W.H.M. van Otten, wij noemen hem gewoon Jan, en hij fluit om half drie voor het eerst op zijn mooie fluit.

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer