Gerben Nijhuis: ‘Ik kon naar Duitsland, maar één misgunner hield dat avontuur tegen’

Spelersprofiel: Gerben Nijhuis

Geboortedatum: 16-12-1969

Clubs en positie(s): 1986 t/m 1992; vv UDI Positie; ben begonnen als rechtsbuiten en langzaam maar zeker ben ik een positie gezakt richting het middenveld (rechter en soms centraal).

1992 t/m 1995; vv Glanerbrug; centraal achterin samen met topper Edwin van Eerten (trainer Frans Koolhoven met als assistent Klaas Rietman; wat een mooi duo was dat.

1995 t/m 1999; Enschedese Boys destijds nog een 2de klasser. Mijn positie was het eerste jaar middenvelder en de rest van de jaren heb ik centraal achterin gestaan samen met Rob Heupers (een topper was dat, en ook nog eens een prachtig/prettig persoon).

1999 t/m 2003; Vorwärts Epe (Duitsland); centraal achterin gestaan samen met nog een topper: Patrick Geesink. Trainer Rico Steinmann; destijds was hij net gestopt als profspeler van FC Twente.

2004 t/m 2007; VFB Alstätte, tevens centraal achterin gestaan, samen met wederom Patrick Geesink, Eric Groeleken (trainer was destijds André Paus nu werkzaam bij FC Twente).

2007 t/m 2011; vv Glanerbrug; centraal achterin, wederom samen met Edwin van Eerten. We zijn 4x acher elkaar kampioen geworden en hebben de 1ste klasse behaald samen met Metin Aydin, Gradus Hempenius, Danny Bremer, Edwin van Eerten, Robert Demirel, gebroeders Vosskühler en nog veel meer toppers.

2011 t/m 2012; Sportclub Enschede toen nog een eerste klasser. Mijn positie was daar centraal achterin (trainer was Theo Vonk).

2012 t/m 2014; vv Glanerbrug; centraal achterin

2014 t/m 2015; Enschedese Boys

2015 t/m 2017; vv UDI middenveld en centraal achterin (in mijn laatste jaar promotie gehaald naar de 4de klasse gehaald als speler van UDI 1 en gepromoveerd naar de 2de klasse als trainer van UDI 2).

 

Wanneer en waarom ben je gestopt?

Ik ben in 2017 gestopt op 47-jarige leeftijd als actief speler van UDI 1. ik ben gestopt omdat ik destijds ook trainer was bij UDI 2 en die combinatie was mij iets te veel. Het was in de ochtend mee met het tweede en in de middag nog een wedstrijd spelen met UDI 1 en op mijn leeftijd is dat net iets te veel van het goede en daar komt bij, dat het eerste en tweede op dezelfde dag en tijd trainen en dat was niet ideaal omdat ik dan zelf niet kon trainen, dus daarom ben ik gestopt. Tevens werd het leeftijdsverschil tussen mijn teammaatjes te groot vond ik zelf, maar dat was niet de hoofdreden.

Is er een uiterste leeftijdsgrens voor amateurs in een eerste elftal, wat jou betreft?

Uhm? Als ik het op mijzelf betrek zeg ik nee. Zolang je er nog plezier in hebt en je kan het fysiek nog makkelijk aan en je bent nog steeds van meerwaarde voor je elftal, dan zou ik zeggen; ga lekker door! Het moet alleen niet zo zijn, dat je jeugdspelers belemmerd in hun ontwikkeling.

Wat is het grote verschil tussen voetbal in Nederland en Duitsland?

Het grootste verschil vond ik de beleving/mentaliteit in de trainingen/wedstrijden. Een groot verschil t.o.v. Nederland. In Duitsland was die altijd 100% en de wedstrijd en trainingsintensiteit was altijd zeer hoog; ook hadden ze veel respect voor de trainer. Ze hadden nooit een weerwoord naar de trainer toe en dat is in Nederland wel eens anders. Tevens is het Duitse voetbal zeer fysiek (wat mij wel goed uit kwam) maar in tactisch opzicht is het in Nederland wel beter.

Heb je ooit de kans gekregen om bij een BVO te spelen?

In Nederland niet, maar in Duitsland had ik de kans om destijds naar de Regional Liga vereniging te gaan (destijds net onder de Tweede Bundesliga). Het was Eintracht Nordhorn. Alleen is dat op het laatste moment niet doorgegaan om redenen die ik hier niet ga zeggen. Ik kan wel zeggen, dat de persoon in kwestie wel weet waarom, dus bij deze nog bedankt hiervoor om mij deze kans te ontnemen. Daar baalde ik enorm van destijds; een misgunner was het punt.

Wie was als speler jouw voorbeeld?

Ik heb om eerlijk te zijn geen voorbeelden, maar als ik een vergelijkbare speler moet noemen, dan is dat wel Puyol van Barcelona destijds. Ik ben ook altijd van mijn eigen krachten uit gegaan.

Ben je liever trainer of speler?

Speler natuurlijk, dat is het mooiste wat er is.

Had jij een specialiteit als speler?

Ik ben niet zo groot van stuk, maar ik had een goede timing en sprongkracht en daarom won ik ook heel veel kopduels (verdedigend). Ook van spelers die een kop groter waren; soms ook wel 2 koppen haha. Ik was best wel snel en was erg fel in de duels die ik ook heel vaak won. Tevens wist ik heel goed mijn positie op het veld te kiezen zodat je de situatie goed kon inschatten /scannen. ik was niet echt een technische speler, maar had wel een goede inspeelpass. Mijn taak was verdedigen en dat ging me goed af. Voor de techniek hadden we andere spelers, die niet zo goed waren in het verdedigen.

Waar ben je het meest trots op?

Op privé vlak; mijn vrouw en kinderen en wat we met z’n allen tot nu toe bereikt hebben. Zowel op maatschappelijk vlak en op alles wat erbij hoort. Ik ben een tevreden man. Op voetbalgebied ben ik trots, dat ik toch heel veel heb mogen meemaken en tot mijn 47e jaar heb kunnen voetballen in een eerste elftal. Veel vrienden en kennissen heb ik overgehouden aan het voetballeven.

Heb je alles eruit gehaald als voetballer?

Ik was een laatbloeier en had vroeger beter mijn best moeten doen bij de Twentse selectie. Destijds had ik echter een andere interesse haha, ik had er niet alles voor over. Iets wat mijn broer: Rene Nijhuis wel had en daarom ook profvoetballer is geworden. Ik werd pas wakker op oudere leeftijd. Op deze vraag moet ik wel ja zeggen, want ik heb op latere leeftijd wel alles gegeven wat erin zat. Dus; conclusie op jongere leeftijd niet alles eruit gehaald, maar op oudere leeftijd wel.

Wat is je mooiste herinnering?

Dat zijn er zoveel. Als ik er een paar moet kiezen is dat de periode in Duitsland; waar we af en toe in stadions hebben gespeeld en een kampioenschap hebben behaald. De kampioenschappen (5 in totaal) bij vv Glanerbrug en de promoties die daarbij horen en alle feestjes waar ik wel een boek over kan schrijven, maar dat doen we maar niet haha. Met Glanerbrug spelen tegen de Ijsselmeervogels in de beker, de bekerfinale spelen tegen Achilles’29 uit Groesbeek en zo zijn er nog veel meer. Teveel om op te noemen en sommige herinneringen, moet je ook niet benoemen haha.

Wat doe je nu en wat zijn je ambities/wensen?

Ik ben werkzaam bij de RDW en op voetbalgebied heb ik een rustperiode ingelast. Na een hele lange periode te hebben gevoetbald en als trainer op het veld gestaan te hebben. Ik fitness nu veel en doe

veel dingen met de familie, waar ik vroeger niet aan toe kwam. Als er iets leuks voorbij komt, wil ik volgend jaar toch wel weer ergens als trainer op het veld staan.

Welke amateur mag in deze column niet ontbreken en waarom niet?

Edwin van Eerten; omdat dit een voetballer was, die ik hoog had zitten qua voetbal en qua persoon. Een goede speler met een enorme goede pass in zijn linkerbeen. Tevens heb ik jarenlang met hem in het hart van de verdediging gestaan. Hij op links en ik op rechts.

Mooiste herinnering aan een trainer?

Theo Vonk; vanwege zijn uitspraken en zijn hardheid. Toen ik bij Sportclub Enschede kwam vond hij mij te oud en de eerste competitie wedstrijd stelde hij mij ook niet op. Ik mocht wel invallen en ik ben er ook nooit meer uitgehaald. Ik speelde alle wedstrijden. Het ging zelfs zover, dat hij mij als voorbeeld stelde tegenover alle jonge voetballers in het elftal. Hij zei altijd: “Neem een voorbeeld aan de ouwe hier.”

Had jij een ritueel voor de wedstrijd en/of een bijnaam?

Geen ritueel. Ze noemden mij altijd het beest.

Wat was je mooiste sportpark?

Het stadion van Preußen Münster (Duitsland).

Wat was je mooiste goal?

Zal jullie niks verbazen, maar dat was een kopbal. We hadden een vrije bal op een meter of 20 van het doel. Die bal werd zo goed aangesneden, dat ik vanaf 10 meter van het doel de bal zo goed raakte, dat die in de rechter bovenkruising terecht kwam. Dat ging echt knetterhard, dus het was een prima goal!

Waar moet een goede verdediger in jouw ogen aan voldoen?

Ik vind het belangrijk, dat je als verdediger in eerste instantie denkt aan verdedigen, dat moet je eerste taak zijn. Wat je daarna aanvallend kunt doen, is mooi meegenomen. Daarnaast moet je bij jezelf kunnen oproepen dat jouw tegenstander van die dag een moeilijke middag tegemoet gaat en dat die niet gaat scoren. Tevens moet je als verdediger goed positie kunnen kiezen, zodat jij altijd de kortste weg naar de bal hebt en daardoor ook eerder bij de bal bent dan je tegenstander. Verder zijn dingen zoals; snelheid, wendbaarheid , duelkracht (1op1), een goede inspeelpass /lange bal /crossbal opbouwende kwaliteiten, leiding geven en coachen ook erg welkom om te voldoen aan een goede verdediger.

Wat is het grootste verschil tussen het voetbal in jouw tijd en de huidige generatie?

Daar kan ik een makkelijk een duidelijk antwoord op geven. De huidige generatie heeft over het algemeen, een aantal uitzonderingen daargelaten; een gebrek aan MENTALITEIT, WEDSTRIJDINSTELLING, WEERWOORD GEVEN (HET VAAK BETER WETEN DAN IEDEREEN), JE MEDESPELERS POSITIEF CORRIGEREN /COACHEN; DURVEN ZE OOK NIET MEER OMDAT ZE BANG ZIJN, DAT HUN VRIENDJES DAN BOOS WORDEN. Dat zijn allemaal dingen die in mijn tijd nauwelijks voorkwamen. In mijn tijd gingen we er altijd met z’n allen voor op trainingen, maar ook in de wedstrijden. We durfden elkaar wel wat te zeggen en te corrigeren en dat werd dan ook geaccepteerd. Er werd na de wedstrijd wel even over gesproken onder het genot van een biertje.

Daarna? Zand erover…. Ik vind wel dat het tegenwoordige voetbal sneller, tactischer (wordt ook meer op gehamerd) is geworden.

Wat is jouw advies aan de talenten van nu?

Geniet en heb plezier in het voetballen, want voetballen kan je zoveel geven in het leven. Vriendschappen, het ontmoeten van andere mensen, het ontwikkelen van jezelf. Tevens geef ik als advies mee; of je nu bepaalde talenten bezit/of niet, haal er gewoon zoveel mogelijk uit. Geef niet op; ook al is het soms zwaar en loopt het niet altijd zoals je wilt. Het belangrijkste is, dat je plezier blijft houden in het voetballen want zonder plezier wordt alles wat je doet een sleur en ga je op een gegeven moment wat anders zoeken. Dus voor mij is het sleutelwoord; plezier hebben in alles wat je doet en genieten van de tijd en alle dingen die je als voetballer meemaakt. Voordat je het weet is het voorbij en kun je terugkijken op een prachtige tijd.

Wat is jouw motto als trainer en droeg je dat als speler ook uit?

Mijn motto als trainer en als speler is wederom met z’n allen (als team) plezier hebben in het spelletje en alles eruit halen/geven wat er in zit. Zowel op de trainingsdagen als op wedstrijddagen. Elke keer beter en sterker worden, investeren in jezelf en in je team.

Moet de VAR ook zijn intrede maken in het amateurvoetbal?

Nee, dat is iets wat we met zijn allen niet moeten willen. Discussies blijven er altijd. Vroeger met de scheids en tegenwoordig met de VAR. Dus wat mij betreft; lekker weglaten die VAR!

Heb je ergens spijt van?

Echt spijt, dat niet. Behalve, dat je vroeger sommige dingen misschien niet bewust hebt ondervonden of hebt meegemaakt. Waarvan je achteraf zegt: “Verrek, dat hebben we ook nog samen meegemaakt.” Dus geniet en wees je bewust van alle dingen, die je als voetballer meemaakt.

Rick; ik wil jou bedanken, dat je mij de kans hebt gegeven om mijn verhaal te vertellen. Verder wil ik alle teammaatjes, trainer, stafleden en dat waren er veel; bedanken voor de onvergetelijke voetbalperiode.

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer