Johan Braakman: ‘Vertrouw op je talent want talent verdwijnt niet’

Spelersprofiel: Johan Braakman

Geboortedatum: 4 mei 1970

Clubs: Vanaf mijn zesde heb ik 32 jaar gevoetbald bij VV Den Ham.

Positie: In het eerste ben ik begonnen als rechtermiddenvelder ook nog wel eens een tijdje als centrale middenvelder gespeeld en na ongeveer zeven jaar ging ik als laatste man spelen. Als laatste man schoof ik veel in om een overtal te creëren op het middenveld.

Wanneer en waarom ben je gestopt?

Op mijn achttiende ben ik in het eerste elftal gekomen en dit heb ik 16 jaar volgehouden. Daarna vond ik het wel mooi geweest en was het tijd om het wat rustiger aan te doen. Niet meer de verplichtingen van al die wedstijden en oefenduels. Na 16 jaar in het eerste elftal en eigenlijk altijd het maximale gegeven is het gewoon een keer mooi geweest. Dat is de eenvoudige reden waarom ik destijds ben gestopt met het eerste elftal en ik heb daar ook nooit spijt van gehad.

Daarna heb ik nog twee jaar in het 3e elftal gespeeld en nog 2 jaar in het vierde elftal. Zowel met derde elftal als het vierde elftal nog een keer kampioen geweest, dat was na het eerste elftal een hele leuke tijd met jonge fanatieke gasten die ook nog iets willen leren.

Bij het eerste elftal was het natuurlijk meer prestatiegericht en speelde alles zich af in een andere superleuke sfeer die om een eerste elftal hangt. Iedereen die Den Ham een beetje heeft gevolgd zal niet verbaast zijn dat deze 16 jaren echt top jaren zijn geweest met hele goede herinneringen.

Wie was als speler jouw voorbeeld?

Ik had geen voorbeeld, ik was daar niet zo mee bezig.

Had jij een specialiteit als speler?

Ik was technisch niet super vaardig, maar ik denk dat mijn specialiteit een combinatie was van kracht, snelheid, spelinzicht en de juiste mentaliteit.

Waar ben je het meest trots op?

De spelers waar ik jarenlang mee heb gevoetbald vanaf de jeugd tot en met het eerste elftal. We waren van een zeer goede lichting en we hebben met elkaar, voor onszelf en voor onze club het maximale eruit gehaald.

Heb je alles eruit gehaald als voetballer?

Ja dat denk ik wel, als je kunt zeggen dat je drie jaar in de eerste klasse hebt gespeeld, wat in die tijd de op een na hoogste klasse was in het amateurvoetbal. Alleen de hoofdklasse zat er destijds nog boven. Het eerste jaar in de eerste klasse hebben we op een haar na promotie naar de hoofdklasse gemist. Eén jaar hoofdklasse was natuurlijk helemaal top geweest en echt de max.

Heb je ooit de kans gekregen bij een BVO?

In de jeugd heb ik eens selectiewedstrijden gespeeld bij FC Twente, maar ik ben na een paar keer meespelen afgevallen. Ik heb er wel een mooi trainingspak aan over gehouden, want ik moest wel een beetje netjes op pad van mijn ouders. Haha.

Je hebt 345 wedstrijden gespeeld voor v.v. Den Ham. Heb je ooit overwogen of een aanbod gekregen om v.v. Den Ham te verruilen voor een andere mooie club?

Nee, nooit een aanbod gekregen zelfs niet van Marle en ben ook niet op zoek geweest naar een andere club. Qua niveau was Den Ham denk ik wel de top; als je bedenkt dat we in de eerste klasse speelden tegen bijvoorbeeld; HHC, Excelsior en SVZW, daar werd je wel betaald maar speelden ze ook ‘gewoon’ eerste klasse. Ik denk niet dat ik het niveau van hoofdklasse had kunnen halen, ik kende mijn beperkingen.

Ben je nog steeds betrokken bij v.v. Den Ham?

Ik ben er lange tijd heel weinig geweest, maar als supporter kom ik er de laatste jaren eigenlijk steeds meer. Ik vind het steeds leuker worden om een potje voetbal te kijken en aansluitend even de kantine in te gaan voor de gezelligheid. Dit maakt de middag compleet!

Wat is je mooiste herinnering?

Ik ga er één noemen, maar het waren er meer.

De promotie van de vierde naar de derde klasse in 1992. We speelden in Ommen de beslissende wedstijd tegen WZC, met zeker 1500 man langs de kant. We wonnen daar in de laatste minuut, een mooie voorzet van René Tjonk ingekopt door Harry Kunst. De ontlading was geweldig iedereen was door het dolle heen, wat een feest was dat. Dat zijn wel de wedstrijden die ertoe doen, niet te vergelijken met een gewone competitiewedstrijd.

Wat doe je nu en wat zijn je ambities/wensen?

Nadat ik helemaal ben gestopt was met voetbal, ben ik begonnen met tennis. Ik speel daar nog wel competitiewedstrijden en de tennis heeft ook een derde helft. Ook zit ik af en toe op de racefiets om een rondje te fietsen en zo mijn conditie op peil te houden. Mijn ambities/wensen zijn: fit blijven en hopelijk zo lang mogelijk blijven sporten.

Welke amateur mag in deze column niet ontbreken en waarom niet?

Ik kan er best wel wat noemen, waarvan ik denk dat ze ook hierin thuishoren, maar de reden waarom iemand hier in zou moeten vind ik lastiger. Edwin Wijnen van SVVN heeft al een aantal spelers benoemd die ook bij mij opkomen, waaronder hijzelf.

Misschien een beetje flauw om mensen van je eigen vereniging te noemen, maar eigenlijk zou Andre Hemmink hier wel thuishoren, hij is ook onderdeel geweest van de glorie jaren van VV Den Ham, hij heeft zelfs 415 wedstrijden voor Den Ham gespeeld en daarvoor heeft hij nog bij Heracles gespeeld, dus een behoorlijke staat van dienst.

Mooiste herinnering aan een trainer?

Ben Sepp, met zijn humor en scherpe opmerkingen. Hij kreeg iedereen altijd op de één of andere manier scherp voor een wedstijd. Ook werd er met deze trainer fanatiek geklaverjast, waarbij er ooit eens in euforie stemming een ruit sneuvelde in de kantine.

Had jij een ritueel voor de wedstrijd en/of een bijnaam?

De kleding aantrekken ging wel in de dezelfde volgorde. Ik had niet een vaste bijnaam of zo, maar jaakman of braakbal heb ik weleens voorbij horen komen.

Wat was je mooiste sportpark?

Eén club één sportpark dus de Rohorst in Den Ham!

Wat was je mooiste goal?

Oei mijn geheugen is niet zo goed, in totaal heb ik 47 doelpunten gemaakt. Ik zou het eigenlijk aan Ronald Kolkman moeten vragen wat daar de mooiste van was, die had dat wel geweten. Trainer Johan Warmelink kon het verhaal van mijn eigen doelpunt altijd mooi vertellen. Ik had in een wedstrijd eens een eigen doelpunt gemaakt, daar baalde ik zo enorm van dat ik dat van mijzelf moest goedmaken. Wat ik allemaal heb uitgespookt in die wedstrijd weet ik niet meer, maar ik was overal en nergens om de bal te veroveren en aan het proberen om een goal te maken en deze keer bij de tegenstander in het doel. Uiteindelijk lukte dat, waarschijnlijk niet de mooiste goal, maar dit gaf wel heel veel voldoening.

Waar moet een goede middenvelder in jouw ogen aan voldoen?

Ik kan een hele waslijst opsommen, maar dat zijn dan standaard dingen. Misschien moet een goede middenvelder wel een overtalsituatie kunnen creëren door bijvoorbeeld een mannetje te passeren of door een goede combinatie op te zetten.

Wat is het grootste verschil tussen het voetbal in jouw tijd en de huidige generatie?

Qua voetbal is er volgens mij niet zoveel veranderd, misschien dat de huidige trainers met allerlei systemen denken iets te bijzonders te doen, maar het blijft amateurvoetbal. De meeste clubs trainen een paar uurtjes per week, wat mag je dan verwachten?

Wat is jouw advies aan de talenten van nu?

Vertrouw op je talent want talent verdwijnt niet, maar het ontwikkelt zich ook niet vanzelf daar moet je wel iets voor doen. Dus sla geen training over en zorg dat je elke zaterdag in basis staat en je stinkende best doet.

Voetbal is een teamsport en het draait dus niet alleen om jouw talent, hou elkaar scherp, maar hou ook rekening met elkaar. Hoe sterker het collectief, des te makkelijker het voetbal gaat en hoe meer kans op succes. Een wijze les van een ervaringsdeskundige.

Moet de VAR ook zijn intrede maken in het amateurvoetbal?

Nee, op de beelden zijn situaties soms al moeilijk te beoordelen, dus de discussies over buitenspel etc. zullen er dan ook gewoon blijven bestaan. Dus de toegevoegde waarde van de VAR in het amateurvoetbal zie ik niet.

Heb je ergens spijt van?

Nee, eigenlijk niet je handelt met de kennis die je op dat moment bezit. Achteraf zijn er altijd wel situaties, die je met de kennis van nu wat anders zou doen.

Wil je nog iets kwijt?

Nee hoor, ik vond het superleuk om hieraan mee te mogen doen.

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer