Jordi Kamphuis kijkt terug op loopbaan: ‘Trainen en spelen met pijnstillers, ergens houdt dat op’

Spelersprofiel: Jordi Kamphuis

Geboortedatum: 11-12-1979

Clubs: NEO: Mini’s t/m de C1  1988-1993

FC Twente’65:  B1, A1  2e elftal 1993-1998

Quick’20: 1e elftal Hoofdklasse en Topklasse 1998-2011 en  2013-2015

SVZW: 1e elftal 2 jaar; Topklasse en Hoofdklasse  2011-2013

Positie: Spits

 

Wanneer en waarom ben je gestopt?

Ik ben met voetballen gestopt in 2015. Ik was toen 35 jaar en ergens komt dan het moment.. Door al die jaren te voetballen, zoals ik dat heb gedaan was het niet verstandig om nog door te gaan. De hele week een zeer lijf. Trainen en spelen met pijnstillers, ergens houdt dat op. Voor mij dus op mijn 35e.

Wie was als speler jouw voorbeeld?

Marco van Basten en Dennis Bergkamp waren de spelers waar ik als jong knaapje fan van was. Op het voetbalveld probeerde ik van iedereen die ergens beter in was dan ik, te leren. De meest indrukwekkende tegenstanders,  op basis van 1 wedstrijd waren Luc Nilis en Wesley Snijder die lieten in de betreffende wedstrijden een extreem hoog niveau zien.

Had jij een specialiteit als speler?

Dat is eigenlijk een vraag, die je aan de jongens waar ik veel mee heb gevoetbald dient te vragen. Ik zou zeggen: Inzet en wedstrijdbeleving, koppen/sprongkracht en timing, goed schot met zowel links als rechts.

Waar ben je het meest trots op?

Dat zijn meerdere dingen: Al het plezier dat ik heb beleefd aan het voetballen. Iets doen met volle beleving en passie is iets heel waardevols.

Met onbetaalde spelers presteren op het hoogste amateurniveau: Promotie naar de topklasse.

Omdat ik heel lang bij Quick heb gespeeld heb ik nog steeds een vriendengroep met oude voetbalmaatjes.

Als laatste ben ik trots op mijn vader die er in al die jaren bijna letterlijk elke wedstrijd bij was.

Ben je ooit benaderd door een BVO?

Ja. ik heb in mijn jeugd gespeeld op het hoogste jeugdniveau bij FC Twente. Aansluitend nog 1 jaar senioren in het 2e elftal. De club bestond destijds uit 4 teams (A1, de B1 en het 1e en 2e elftal).

Heb je alles eruit gehaald als voetballer?

Op het voetbalveld zeker!

Maar als de strekking van de vraag is; had je hoger gekund dan het hoogste amateurniveau.. Misschien en wederom een betere vraag voor mensen, die mij als voetballer kennen.

Misschien als ik minder fysieke klachten (vooral tijdens en na de groei) had gekend. Misschien als ik op mijn 19e niet bij FC Twente was weggegaan om te studeren en bij Quick’20  was gaan spelen, misschien als ik op mijn 26e niet mijn kruisband had gescheurd, misschien… Maar ik kijk met heel veel plezier terug op mijn voetbalcarrière.

Wat had jouw voorkeur; voetbal op zaterdag of op de zondag? En waarom?

Een tweeledig antwoord: Het is beter voor jouw gezondheid als je op zondag speelt. Mijn hele weekend inclusief de vrijdagavond stond dan al in het teken van de wedstrijd op zondag. Bij het voetballen op zaterdag is de verleiding om de stad in te rollen om het verdriet te verdrinken of de overwinning te vieren, erg groot. Misschien maar goed, dat dit voor mij maar 2 jaar is geweest, maar leuk is het zeker.

Wat is je mooiste herinnering?

De adrenaline, die elke keer door mijn lijf gierde als ik een doelpunt maakte.

Wat doe je nu en wat zijn je ambities/wensen?

Ik ben docent lichamelijke opvoeding.

Ik ben niet actief in de voetbalwereld, hoe mooi het ook was, ik vind het nog veel mooier om nu tijd te hebben voor allerlei ander mooie dingen die het leven te bieden heeft buiten het voetbal.

Wat ik momenteel wel heel graag zou willen is recreatief sporten (zoals tennis) zonder lichamelijke klachten. Het jarenlang voetballen met 100% inzet heeft helaas wel zijn tol geëist.

Welke amateur mag in deze column niet ontbreken en waarom niet?

Bedoel jij het stukje dat ik aanlever of iemand waarover geschreven moet worden?

De speler waarmee ik de meeste intense voetbalmomenten heb meegemaakt is: Tim Engbers. Wij hebben veel van elkaar geleerd en samen geprobeerd ons team naar overwinningen te loodsen.

Mooiste herinnering aan een trainer?

Geen idee.

Had jij een ritueel voor de wedstrijd en/of een bijnaam?

Eerst de linkersok en dan de rechtersok, datzelfde bij de schoenen. Niet echt een ritueel, maar meer een automatisme.

Wat was je mooiste sportpark?

Geen.

Wat was je mooiste goal?

Wat op dat moment met veel fantasie de belangrijkste had kunnen zijn, was een kopgoal uit tegen Hercules. We hadden in de slotfase van de competitie alleen Hercules nog boven ons, bij het scoren van die goal leek een kampioenschap in de Topklasse even haalbaar, we hebben de wedstrijd terecht met 1-3 verloren.

Waar moet een goede aanvaller in jouw ogen aan voldoen?

De juiste keuzes kunnen maken voor de goal.

Wat is het grootste verschil tussen het voetbal in jouw tijd en de huidige generatie?

Profvoetballers zijn nu nagenoeg allemaal echte atleten. Het baltempo en het fysiek staat nu op een hoger plan. Waar ik in de beginperiode bij Quick bijna de enige was die het krachthonk in dook voor de training, was ik dat later zeker niet meer. Daarentegen is op prestatief amateurniveau de focus op voetbal en presteren, nu lager dan toen. Een weekendje weg tijdens het seizoen wordt nu gedoogd en betekende in mijn beginjaren, dat je uit de selectie werd gezet.

Wat is jouw advies aan de talenten van nu?

Probeer te leren van anderen, denk na over jouw eigen presteren en hoe iets nog beter kan. Trainers en of ervaren spelers hebben vaak de bedoeling om jou beter te maken, hoor geen kritiek, maar pak het beste eruit! Maar vooral; geniet ervan zolang je fit genoeg bent!

Moet de VAR ook zijn intrede maken in het amateurvoetbal?

Geen idee, ik zit te weinig het voetbalwereldje om dat te kunnen beoordelen. Voor het profvoetbal ben ik voor, ook al gaat het soms mis, het zorgt met minimaal oponthoud toch voor eerlijkere uitkomsten; dus een goede ontwikkeling

Heb je ergens spijt van?

Het was te mooi om ergens spijt van te hebben!

Wil je nog iets kwijt?

Nee.

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer