NEO slaat slechts een keer een bres in de roodgele muur van Stevo: 1-1

NEO heeft in de thuiswedstrijd tegen Stevo het eerste puntverlies van deze competitie geleden. Een vroeg opgelopen achterstand werd diep in de tweede helft nog wel ongedaan gemaakt, maar verder kwam de ploeg niet, ondanks verwoede pogingen daartoe.

De toeschouwers op het Wooldrik zagen zaterdagavond een wedstrijd tussen twee ploegen met een totaal verschillende spelopvatting. Waar NEO continu combinerend de aanval zocht, positioneerde Stevo zichzelf vaak met 10 man op een uiterst klein stukje veld rond het eigen strafschopgebied, gesteund door een vroege voorsprong via een fraai schot van Mike Nijkamp in de vijfde minuut, waarbij de NEO-defensie in twee duels niet al te scherp leek. Uiteraard hoopte de ploeg via counters de voorsprong uit te breiden, maar Leco Zeevalkink kreeg vrijwel niets meer te doen in het verdere verloop van het duel.

Het moet gezegd, verdedigend stond Stevo als een huis, een compliment voor de tactische aanpassingen die Michiel Mensink in zijn startopstelling had aangebracht. Wellicht dat NEO zich vaker zal moeten gaan wapenen tegen dergelijke defensieve tegenstanders. Helaas ontstaan hierdoor niet de meest attractieve duels, maar het doel heiligt alle middelen zullen we maar zeggen.

Voor de rust werd nog een NEO-goal afgekeurd wegens buitenspel van Ron Spoler, terwijl het op de beelden leek dat er sprake was van “gelijke hoogte”.

Na de pauze, met Max Brunninkhuis in de ploeg voor Wout Bartelink, draaide NEO de duimschroeven nog meer aan. Helaas stond Stevo achterin goed en was de NEO-passing lang niet altijd zorgvuldig. Er kwamen wel kleine kansen, onder andere via een aantal vrije trappen op kansrijke plaatsen, maar Stevo gaf heel lang geen krimp. Tot een kwartier voor tijd. Een combinatie tussen de ingevallen Mauro Lohuis en Stef Rompelaar bracht de bal bij de ook al ingevallen Twan Weghorst die Jasper Scholten bediende. Doelman Beernink bleek vervolgens kansloos op diens schot in het dak van het doel: 1-1, zeer verdiend op dat moment.

NEO wilde “erop en erover”, maar slaagde er in het laatste deel niet meer in grote kansen uit te spelen. Stevo kroop in die laatste fase ook wat meer uit hun schulp, kreeg nog twee hoekschoppen, maar Leco Zeevalkink hoefde niet meer handelend op te treden.

Een smet op het duel waren de twee rode kaarten in de absolute slotfase. De arbiter van dienst ging daarbij eerst af op haar ene assistent, trok de kaart voor Maarten Gelhever, ging vervolgens op audiëntie bij de assistent aan de andere kant en toonde ook Twan Weghorst rood.

Op basis van de spelopvatting had NEO wellicht meer verdiend, maar uiteindelijk bleek de ploeg niet in staat het grote veldoverwicht in meer goals uit te drukken, een mooi leermoment.

Komende zaterdag gaat NEO naar SVZW in Wierden, waar de veldverhoudingen hoogstwaarschijnlijk heel anders zullen liggen dat tegen Stevo. SVZW heeft ook dit jaar een

sterke selectie, wil al jaren hogerop en zal zeker weer bovenin mee gaan draaien. In hun pas eerste duel werd Dalfsen met 6-0 kansloos gelaten.

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer