Terug in de tijd met Jafeth Tanate: ‘Ronaldinho was echt mijn voorbeeld’

Spelersprofiel: Jafeth Tanate

Geboortedatum: 18-04-1987

Clubs:

Deto Vriezenveen 2005-2006 Rechtsback

Sparta Enschede 2007-2010 Rechtsback

Quick’20 Oldenzaal 2011-2012 Linksback/Rechtsback

V.V. Glanerbrug 2013-2014 Rechtsback

Victoria’28 2015-2017 Centrale verdediger

Sparta Enschede zaal 2018-2021

 

Wanneer en waarom ben je gestopt?

Helaas afstand moeten nemen van het spelletje voetbal met veel pijn in mijn hart, waar overigens ook nog een aantal jaren overheen moest gaan om uiteindelijk toch de knoop door te hakken. Dat was in het jaar 2021, na de Corona.

De reden van stoppen was puur te weinig tijd hebben om je te kunnen houden aan de verplichting, die nou eenmaal bij een sport/teamsport komen kijken. De vaste momenten van trainen en wedstrijden, die helaas niet in het schema passen in combinatie met werken en het gezinsleven.

Wie was als speler jouw voorbeeld?

Ik had niet echt een voorbeeld als voetballer, maar waar ik altijd erg graag naar keek en die ik echt heb gevolgd, dat was Ronaldinho.

Had jij een specialiteit als speler?

Mijn specialiteit was mijn snelheid, die ik kon gebruiken om mee op te komen aan de rechterkant, ik was voor en achter te vinden.

Verdedigend moest je me meerdere keren voorbij omdat ik middels mijn snelheid veel kon compenseren.

Waar ben je het meest trots op?

Uiteraard ben ik het meest trots op mijn gezin waar ik van mag genieten.

Als voetballer ben ik er het meest trots op, dat ik het spelletje voetbal heb mogen leren en dit samen heb kunnen doen met andere voetballers\trainers.

Hierdoor heb ik veel mooie mensen leren kennen waarmee ik heel veel plezier heb beleefd.

Ik heb altijd gezegd, dat voetbal onder andere een onderdeel is geweest van mijn opvoeding.

Ben je ooit benaderd door een BVO?

Ik ben ooit benaderd door meerdere BVO’s. Dit waren FC Twente, FC Zwolle en Heracles Almelo.

Als jonge jongen kreeg ik in dezelfde periode van alle drie de BVO’s een brief op de deurmat met daarin een uitnodiging om een test/proeftraining te mogen komen meedoen.

Dat was natuurlijk een jongensdroom van elke jonge voetballer.

Bij alle clubs een reeks aan trainingen deelgenomen en daaruit werd een selectie gemaakt, geschikt of niet geschikt. Gelukkig was ik toegelaten bij alle drie de clubs maar mijn voorkeur ging uit naar Heracles Almelo, mede door praktische redenen, dus zodoende gekozen voor Heracles.

Hier uiteindelijk 6 jaar mogen spelen in de jeugdopleiding, hier enorm veel geleerd en plezier gehad.

Ervaring mogen opdoen in de “voetbalwereld” op plekken komen waar je niet gauw komt, tegen clubs spelen waar je van droomt dus al met al een top ervaring, nogmaals onderdeel van je opvoeding.

Heb je alles eruit gehaald als voetballer?

Lastige vraag om te beantwoorden omdat; als ik nu terugblik op mijn voetbal historie met deze kennis en bagage had ik sommige dingen zeker anders gedaan, dus dan is het antwoord nee, ik heb niet alles eruit gehaald. In die tijd deed ik echter alles voor het voetbal en liet er ook dingen voor staan, die een verkeerde invloed konden hebben op mijn voetbal, dus dan is mijn antwoord; ja, ik heb alles eruit gehaald.

Wat had jouw voorkeur; voetbal op zaterdag of op de zondag? En waarom?

Mijn voorkeur ging toch wel uit naar het zaterdagvoetbal, ook omdat ik niet anders gewend was.

Heb namelijk in al die jaren voetbal maar 3 seizoenen op zondag gevoetbald.

De zaterdag was voor mij gewoon een sportdag en de zondag een “rustdag”, wilde je op zaterdag na de wedstrijd nog wat doen, dan kon dat ook wat gemakkelijker dan wanneer je de zondag erna nog op het voetbalveld moet gaan staan.

Je hebt bij vele mooie clubs gespeeld. Waar heb je jouw beste periode beleefd?

Mijn beste periode heb ik beleefd bij Sparta Enschede. De club Sparta is een hele fijne club om te spelen, het team was super leuk en kwalitatief goed, de stafleden waren top, de mensen binnen de vereniging waren fatsoenlijk, dus al met al het totaalplaatje klopte daar.

Wat is je mooiste herinnering?

Mijn mooiste voetbalherinnering was met Quick’ 20.

We stonden dat seizoen strak onderaan, maar wisten thuis toch te winnen in de Overijsselse derby van HSC’21 met 1-0 , waarin veel spektakel aanwezig was.

Wat doe je nu en wat zijn je ambities/wensen?

Op dit moment ben ik werkzaam in de Sport als Personal trainer bij Vimotion Personal training Club in Enschede. Hier geef ik 1 op 1 training op maat ongeacht het doel van de klant, dit kan variëren van bijvoorbeeld gewichtsverlies, spieropbouw of sport specifiek. Ik vind het leuk om mensen ieder op zijn of haar eigen niveau op weg te helpen naar een gezondere leefstijl, waarbij ze zelf kunnen ervaren wat voor een voordelen het met zich meebrengt.

Mijn ambitie is om een groot opleidingscentrum te hebben waarbij personal trainers worden opgeleid tot een bekwaam trainer zodat sport /bewegen en gezonde voeding een positieve bijdrage geeft aan een bewustere maatschappij.

Welke amateur mag in deze column niet ontbreken en waarom niet?

Randy Middelhoff; hij was een groot talent in de voetbalwereld, kon naar vele zowel nationale als internationale BVO’s maar helaas werd hij gevloerd door heftige blessures en operaties, waarbij hij zijn carrière niet op niveau kon hervatten.

Mooiste herinnering aan een trainer?

Trainer Rob Reekers, die maakte ooit de grap toen we op een groot toernooi waren met Heracles Almelo.

Na een hele dag voetbal mochten we met het team ‘s avonds even de stad in om een feestje te vieren, maar we moesten de dag erna nog een paar wedstrijden spelen, dus we vroegen aan hem tot hoe laat mogen we de stad in? Waarop hij antwoorde:

Kom niet te laat thuis als je maar zorgt dat je voor half weer in het hotel bent!

Had jij een ritueel voor de wedstrijd en/of een bijnaam?

Mijn ritueel op een wedstrijd dag was; in de ochtend vroeg op staan, ook al speelde ik pas laat in de middag. Dit deed ik omdat als je gaat uitslapen of lang in je bed blijft liggen, je lui wordt. Na het opstaan at ik standaard een bord met brinta en gingen er 2 grote glazen water in. 2 uur voor de wedstrijd at ik weer wat, dit was vaak een bord met rijst en groenten of een pasta om genoeg brandstof te hebben voor de wedstrijd. Standaard ging je uitgebreid naar het toilet om daar tijdens de wedstrijd geen last van te hebben. Ook deed ik bij de warming-up een thermo shirt aan, voor de wedstijd een nieuwe en in de rust weer een nieuwe. Hoe warm het ook was ik deed dit altijd.

Wat was je mooiste sportpark?

Sportpark de Toekomst, de hele geschiedenis en entourage, die je daar voelt is geweldig.

Wat was je mooiste goal?

Er zijn niet heel veel doelpunten die ik gemaakt heb dus dat is een makkelijke vraag, maar mijn moeste doelpunt maakte ik uit tegen de Graafschap.

Ik schoot vanaf de middenlijn na een tackle de bal over de keeper zo tegen het netje, helaas niet de winnende.

Waar moet een goede verdediger in jouw ogen aan voldoen?

Sergio Ramos:

Fysiek

Snelheid

Kopkracht

Leider

Technisch

Tikkeltje gemeen

Wat is het grootste verschil tussen het voetbal in jouw tijd en de huidige generatie?

Het voetbal van tegenwoordig lijkt meer op theater dan het voetbal van vroeger. Er wordt tegenwoordig alleen maar gedoken en dat is waar veel voetballers zich veel mee bezighouden. Nu zie je bijvoorbeeld een Arjen Robben. Arjen staat bekend om het snel liggen.

Dit gebeurt vaak op momenten wanneer zij achterstaan of een vrije trap of penalty erg goed kunnen gebruiken. Dit gaat puur uit angst voor verlies. Ergens is het wel begrijpelijk, maar dit maakt voetbal geen leuke sport meer. Er moet eerlijk worden gevoetbald en eigenlijk moeten schwalbes aangepakt worden. Als je dit vergelijkt met het voetbal van vroeger, is het erg veranderd.

Wat is jouw advies aan de talenten van nu?

Het belangrijkste is, dat je geniet van het spelletje voetbal of je nou heel veel talent hebt of niet, het gaat erom dat je plezier hebt in wat je doet en dat is voetbal.

Moet de VAR ook zijn intrede maken in het amateurvoetbal?

Nee zeker niet, houd het maar bij betaald voetbal.

In het betaalde voetbal is de VAR nog steeds niet waterdicht of helemaal helder, laat staan dat daar bij de amateurs goed mee kan worden omgegaan.

Heb je ergens spijt van?

Achteraf is het natuurlijk altijd makkelijk praten om te zeggen dat je iets anders had moeten doen of dat je ergens spijt van hebt.

Iedereen zal dingen hebben die hij of zij anders het willen / kunnen doen, maar heb ik ergens spijt van ?

Nee.

 

Wil je nog iets kwijt?

Ga zo door met deze leuke Columns.

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer