Voorbeschouwing Mariënberg – RKSV Bornerbroek  

Aanstaande zaterdag gaat Mariënberg op bezoek bij SC Lutten, Alfred Dorgelo heeft weer een uitgebreide voorbeschouwing geschreven.

Komende zaterdag zijn wij op het vertrouwde Westerpark gastheer voor de Rooms Katholieke SportVereniging (RKSV) Bornerbroek, die normaal gesproken bivakkeren op sportpark ’t Brook, aan de Maatkampsweg nummer 17 in het pittoreske Bornerbroek. Wij hebben totaal geen historie met onze gasten van komende zaterdag, zelfs geen oefen- en/of bekerwedstrijd in het verleden. Kan het mis hebben hóór, maar zo gek is dat nou ook weer niet want Bornerbroek ging pas vanaf het seizoen 2021/2022 op de mooiste dag van de week spelen (de zaterdag welteverstaan…althans in onze roodzwarte ogen). Het had wel gekund want de club is dik 90 jaar oud, namelijk opgericht op 15 maart 1933. En laten we eerlijk zijn, zover is Bornerbroek niet. We hadden ze best een keer kunnen tegen komen op sportief gebied of richting de A1. Maar zoals het een Katholieke club betaamt speelden ze natuurlijk jarenlang (88 jaar) haar wedstrijden op de zondag! Zoek je een kroeg in een katholiek dorp kijk dan omhoog of je een kerktoren ziet, grote kans dat je dan het bruine café naast de kerk vind. Mooie tradities, het kan verkeren! Eigenlijk bestaat RKSV al 100 jaar. Want RKSV Bornerbroek is ontstaan uit voetbalvereniging VIOS (Vooruitgang Is Ons Streven), die zag reeds het levenslicht in 1923. Maar volgens de leden ontbrak het katholieke karakter in de naam VIOS en werd dus 10 jaar later een nieuwe club opgericht. Voetbalvereniging SVV (Stephanus Voetbal Vereniging).

Maar tijdens de oorlog was het abrupt gebeurd met voetballen in Bornerbroek. Na de Tweede Wereldoorlog ging men weer verder met SVV Bornerbroek maar blijkbaar was nog niet iedereen akkoord met de naam. Knappe knoppen droegen daarom de huidige naam aan: RKSV Bornerbroek met blauw-wit als clubkleuren, dat was blijkbaar Rooms genoeg. Vroeger dacht ik dat ze in Oostenrijk etc. allemaal Katholiek waren want overal stonden borden dat er Rooms te huren waren, maar dat terzijde. In 1970 werd de handbaltak toegevoegd.

Nog meer ballen derhalve. Teveel blijkbaar want ze groeiden uit hun blauwwitte jas. Al gauw werd een nieuw sportcomplex betrokken, het huidige sportpark ’t Brook, waarvan Akte! Het motto bij deze club is nog steeds: Vooruitgang is ons streven. Dat deden ze voor enkele jaren terug al met hun verhuizing van de zondag naar de zaterdag. Ze gingen zo automatisch van de 5e naar de 4e klasse. Kijk dat noemen wij nog eens een vooruitgang! Promotie, alleen door te gaan voetballen op de zaterdag. Geen succestrainer voor nodig! Wat zegt U? U had ‘m al gemist hè. Onbekend maakt onbemind hè. Het is natuurlijk ook weer tijd voor ons veel gelezen en soms geprezen rubriek: Ontdek je Plekje, jaargang nr. 78, editie nr. 468. Leest u mee, zal het kort houden: Bornerbroek is een kerkdorp in de Twentse gemeente Almelo. Het dorp heeft een kleine tweeduizend inwoners. Tot aan de gemeentelijke herindeling van 1 januari 2001 behoorde het dorp tot de gemeente Borne (logisch zou je denken met zo’n naam…)

In de middeleeuwen werd er al melding gemaakt van het gebied Bi(e) den Broecke. Een moeras derhalve. Weer iets later was Bornerbroek een aanduiding voor een aantal bij elkaar gelegen boerderijen (zoals wij Beerze of Rheeze noemen). De Bornerbroekers bleven altijd een beetje agrarisch georiënteerd. Als je wilde boeren deed je dat gewoon in Bornerbroek was het devies en vooral na het eten. Een echte dorpskern op de kruising van de weg van Borne naar Enter met de weg van Almelo naar Delden ontstond pas in de loop van de 19e en 20e eeuw. Ze vonden het prima zo. Ze zouden eerst worden ingelijfd door Enter maar omdat de as brak van de wagen, waarop de stenen voor een nieuwe kerk te Enter werd vervoerd, besloot men om de nieuwe St. Stephanuskerk maar in Bornerbroek te bouwen. In het kader van: Nu wij er toch zijn…En zo groeide Bornerbroek steeds verder uit haar jasje met de kerk als stralend middelpunt met vast en zeker een kroeg in de buurt. Ach, zo is de cirkel weer rond. Er is vast nog veel meer te vertellen over Bornerbroek maar er mag komende zaterdag ook gevoetbald worden. Daarom: Einde van dit rubriekje (Her)ontdek je Plekje! Tot een volgende editie.

Tja, wat weten wij voetballend van RKSV Bornerbroek? Niet veel, de site van de blauwwitten maakt ons ook niet veel wijzer. Weinig info, laat staan wedstrijdverslagen etc. Ja, op de Facebookpagina zie je dat de jaarlijkse bakleverworstactie in samenwerking met slagerij Schroten reeds in volle gang is. Je ziet warempel steeds minder varkens rondom Bornerbroek grazen want die moeten natuurlijk allemaal in die overheerlijke bakleverworsten worden gepropt. Geen liefhebbers hier van de Partij voor de Dieren, neem ik aan…Wat ik oe brom! Tot 11 november kun je nog je worsten bestellen via de activiteitencommissie van RKSV. Een week later komen de jeugdleden van de voet- en handbal tussen 14.00 en 16.00 uur (onder de voetbal….huh??) ze thuis bij de leden, die een worstje besteld hebben, afleveren! Kunnen wij hier tevens het motto van de club aan ophangen: Vooruitgang is ons Streven?

Volgend jaar ook een vega-variant? In het kader van #dtv, durf te vragen. Sorry, slechte humor! Als er volgend seizoen weer redelijk wat varkens rondkuieren in- en rond Bornerbroek is de vraag, mijn inziens, beantwoord. Denk het niet, doe maar lekker normaal, doen wij al gek genoeg! Voetballend vinden wij het elftal van trainert Danny van Laar terug op plek nummer zeven. 9 punten uit zes wedstrijden. 3x gewonnen, 3x verloren. Dat is overzichtelijk te noemen. Vorige week werd er gewonnen met 2-1 van Sportclub Daarle, de andere overwinningen boekten men tegen Kloosternarigheid en Voorwaartsigheid.

De zege moesten ze laten aan Britishfield, Door Eendracht Sterk en het onbekende GFC uut Goor. Wat zegt het? Wij wonnen vorige week met dikke cijfers van Lutten, 0-4! Waren wij zo goed of Lutten zo slecht? Allebei niet! De waarheid ligt in het midden. Feit is wel dat wij makkelijk scoren de laatste paar weken. Laat alsjeblieft die productie niet stoppen! We gaan lekker, bijna als de brandweer. Alleen Banthum moeten wij boven ons dulden, nog wel! Aan de andere kant, we moeten niet arrogant gaan worden, van week tot week de duels bekieken. Vooral niet gaan zweven. Denk vast dat onze trainert, Arjan Visscher, links en rechts wel wat informatie over dit RKSV Bornerbroek heeft ingewonnen, misschien heeft ie ook al bakleverworst besteld want dat is zo’n beetje het enige actuele wat ik kon vinden! En, Visscher houdt wel van een goed stuk vlees laat staan worst! Wat ik oe brom! Onbekend maakt onbemind, mede daarom voorspel ik een klinkende 3-1 overwinning, dat is de prognose voor zaterdag en daar moeten jullie het maar mee doen. Scheidsrechter is de heer Gabriël Malki. Hij zal vanaf half drie op zijn mooie fluit gaan blazen.

Veule wille maar vooral veule Skik. Met z’n allen aan de bakleverworst incluis een groene pretkegel of zijn er weer hapjes?

Joah, mag wel zo.
(AD)

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer