Voorbeschouwing: na tien jaar weer SC Lutten – Mariënberg

Aanstaande zaterdag gaat Mariënberg op bezoek bij SC Lutten, Alfred Dorgelo heeft weer een uitgebreide voorbeschouwing geschreven.

 

We reizen af naar het pittoreske Lutten waar op sportpark De Kei aan de Knappersveldweg, nummer 1B, sportclub Lutten onze gastheer zal zijn. Het is een kleine 10 jaar geleden dat wij voor het laatst, in competitieverband dan, sportief de degens kruisten met Lutten. Om precies te zijn, heb het even opgezocht, 18 januari 2014. Destijds verloren wij met 2-1. Rolf Hofsink, wie anders zou je bijkans denken, was aan onze zijde de doelpuntmaker. Ene Arjen Plessen was in dat jaar de coach bij zwart/wit en Mark Wagt was de hoofdverantwoordelijke bij de roodzwarten.

Laatstgenoemde heeft momenteel dit seizoen natuurlijk het hoogste woord bij zijn zogenaamde ‘voetbalvrienden’ want als ik mij niet vergis was en is hij nog steeds supporter van die heldere lampen uut Eindhoven. 30 uut 10! In Amsterdam zijn de lichten inmiddels gedoofd! Kieken of onze Johnny nie de boel een beetje kan reanimeren. Ik hou mijn hart vast! Ach, gelukkig gaat het voorlopig cresendo met ons eigen cluppie. Dat is sowieso het belangrijkste! Vroeger, eerder, kon ik een k-weekend hebben als wij zelf hadden verloren, ik zelf weer onder een bal was doorgelopen en Ajax op de koop toe ook nog eens bakzeil haalde. Lag ik zondagavond lekker op tijd in mijn nest, wat ik oe brom!

Maandagmorgen mooi uitgeslapen en een portie chagrijnig joh, niet te filmen! Maar je wordt ouder, je bent niet meer zo fanatiek als vroeger en de kinderen zeggen vaak: Papa, maak je toch niet zo druk. Tuurlijk kun je je nog wel eens flink oppieren zoals laatst thuis tegen Daarle. Jemig, jemig….We winnen uiteindelijk nog wel met 4-3 maar vraag alsjeblieft niet hoe. Het schaamrood stond ons naderhand op de zwarte kaken! Gelukkig, denk je, hebben wij van Daarle even geen last meer. Die zien wij volgend jaar pas weer terug! Dan mag er absoluut geen sprake meer zijn van onderschatting. Maar wat schetst mijn verbazing? Daarle blijft ons achtervolgen….

Ze hebben vorige week Lutten genadeloos op scherp gezet voor het duel van komende zaterdag, en bedankt hè. Grappig toch!?! Not…! Want Daarle won vorige week doodleuk met 4-1 van SC Lutten! De deksel op de neus noemde de stukkieschrijver van Lutten het! Totale overschatting van de koploper, want dat was Lutten vorige week nog, op doelsaldo, maar toch! Daarle is geen kattepis, daar zijn wij inmiddels wel achter.

Die gaan voor elke meter! Mooi volk daar, waarvan akte! De vraag die werd gesteld op de site van Lutten, waar de elftalfoto’s zich in rap tempo voorbij laten flitsen, is dan ook meer dan terecht. Hoe hersteld het vlaggenschip van Lutten zich van deze regelrechte blamage…? Hoe presenteert de equipe van trainert Sander van de Lustgraaf zich in de streekderby tegen Mariënberg? Denk dat de wedstrijdbespreking van Sander op een klein (schoon) velletje toiletpapier kan worden geschreven. Iets met revanche? De dood of de gladiolen? Veel tekst, videoshows, flipovers, tactiekborden, opbeurende woorden, afspraken in het veld etc. heeft ie niet nodig! We kunnen namelijk een getergd Lutten verwachten.

Forza Lutten, doe maar kallum an! Lutten is natuurlijk geen attractie van/in het Ponypark Slagharen. Zaak is wel dat wij wellicht de eerste helft richting de kantine ’t Keihart voetballen. De toss winnen, Dennis! Want wij hebben nogal een jong elftal en misschien kijken ze zich wel de ogen uut de kop als om de zoveel minuten een piratenschip boven de bomen over de kop zien gaan. Even ter info: Ponypark (Attractiepark) Slagharen is de buurman van de Kei-bewoners, waarvan Akte. Ik vergeet het nooit weer dat wij moesten voetballen met de effies van Mainbarg tegen SC Lutten F1. We stonden voor met 1-5 na 20 minuten, kat in bakkie dachten wij in de rust.

Maar ik zag de leider, van destijds nog SC Lutten, nu is het JCLE, al grijnzend en schaapachtig onze kant opkijken. Waarom, dacht ik. Waarom grijns je zo…..? Jij bent kansloos, man! Oh, Oh…wat kun je je vergissen. De tweede helft gingen die jochies van Lutten als de brandweer en ons elftal keek alleen maar om de paar minuten in de lucht naar het Grote Schip van het Ponypark Slagharen. Kijk, daar gaat ie weer….Gaat ie nou wel over de kop? ‘Jongens, jongens…opletten.’ Wij schreeuwden de longen uit onze nog jonge lijven maar het was vechten tegen die beroemde bierkaai. Lutten F1 kwam terug tot 2-5, 3-5, 4-5. Ze Bemboomden de ene bal na de andere bal in ons netje.

Het werd zelfs gelijk, alleen maar om het feit dat Lutten het geheime wapen (lees: het Schip) had ingezet. Zo ging het, denk ik, elke week weer tegen ploegen die dachten dat ze overwinning al binnen hadden. Overschatting maar dan toch een beetje anders…..Volgens mij wonnen wij alsnog omdat wij een smakelijke bonus aan het eind van het duel in het verschiet neerlegden. Langs de Mac, daar reden wij een half uur later ook inderdaad langs.

Als je begrijpt wat ik bedoel. Dat vond ik weer grappig! Maar Arjan Visscher instrueer uw manschappen goed, laat ze niet teveel naar boven kijken. Lichaam over de bal. Dat schip gaat echt wel over de kop ook al denk je soms van niet….Zo, dat is dus ook voor de bakker en afgekaart. Kunnen wij daar tenminste niet stuk op gaan of verzaken… Lutten is niet onbekend maar wel een beetje onbemind! Want als ik denk aan SC Lutten, denk ik met weemoed aan illustere namen als bijvoorbeeld zeurvitter Bert Slot (fantastische scheids van weleer, maar dat terzijde), Ben Jongsma, Albert Veltink en die immer boze terreinknecht Haverkort.

Prachtman overigens maar dat ga je pas later inzien als je het eindelijk doorkrijgt hoe sommige zaken in het leven echt in elkaar steken! Als ik de laatste jaren aan Lutten dacht was het voornamelijk aan de Watertoren (nog een tijdje naast gewoond), aan het Dorpshuus (leuke feestjes), het overbekende Bouwvakfeest aan de Kerkdijk. Of aan Johan en Rianne Lenters van café-feestzaal-snackbar d’Olde Stee en Strongforlife. Vind ik weer bijzonder grappig. Aan de voorkant een kroeg, zit je daar (misschien) te lang, kun je uitbuiken in de fitness die er achter zit. Ik zeg een win-win situatie. Prachtig! Leuke mensen ook.

Sportpark de Kei lieten wij jaren links liggen, Wim Steen ook? Is de Kei naar Wim vernoemd of andersom? Maarre nu maken andere namen daar de dienst uit. Ik herkende niet veel namen, misschien als ik ze zaterdag weer zie? Ben zo slecht in namen. Maar wij moeten in het veld letten op gasten als Rutger en Boudewijn van der Graaf, Ewout Spijker, Frank Altena, David Koopman en bijv. Ronald Kosse.

Namen die ik regelmatig tegenkom in wedstrijdverslagen. Lars Mulder houdt derhalve de ballen keurig tegen! Van de k(l)eurige elftalfoto herken ik alleen vlaggert Klaas Doldersum en leider Gert Jelsma. Zocht tevens naar Robin Boerman, die gaat meestal als een TGV. Sneller als het licht. Hij legt de balletjes er ook tevens makkelijk in zag ik op topscoorderslijst, soms werd/wordt hij nog wel eens opgetrommeld bij de hoofdmacht. Zaterdag ook? Robin praatte mij voor enkele weken terug een beetje bij over SC Lutten tijdens een ander leuk openingsfeestje.

De nummer 2 tegen de nummer 3. Dat kan een mooie ‘streek’derby opleveren! Wat is de kracht van Lutten, hoe weten wij ons te manifesteren op sportpark de Kei tegen het Ponypark aan? Is het Forza Lutten of toch Forza Mariënberg? Want de puike 4-2 overwinning op Hardenberg’85 heeft ons toch ook een flinke boost gegeven? Wij vol vertrouwen en Lutten verbeten op jacht naar eerherstel na de zeperd tegen Daarle? Waar strandt het schip? Wie gaat er over de kop en wie vaart glansrijk de haven binnen…? Ouderwets gok ik op een 1-3 zege. Die prognose is ook al zo oud als de weg naar Rome. Zaterdag naar Lutten, we weten de weg en anders gewoon de borden van Ponypark Slagharen volgen, dan kom je ook wel op de thuishaven van Lutten.

De wedstrijd begint om half drie (14.30) op sportpark De Kei en staat onder deskundige leiding van scheidsrechter Martin Oldenbeuving. Hoe dan ook, om een lang verhaal kort te maken: Veule Wille maar vooral Veule Skik! Dat de beste maar mogen winnen en anders spelen wij gewoon gelijk.

Joah, mag wel zo.

(AD)

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer