NEO sluit 2023 goed af met een 1-0 zege bij DZC’68

NEO kan met een gerust gemoed aan het kerstreces beginnen, want op het prachtige complex van DZC’68, maar onder werkelijk miserabele omstandigheden, werd het laatste duel van 2023 met 1-0 gewonnen van een sterke opponent.

In een intense wedstrijd waren beide ploegen behoorlijk aan elkaar gewaagd en in tegenstelling tot vorige week viel het kwartje voor NEO dit keer wel de goede kant op door een wonderschone treffer van Jochem Stam halverwege de tweede helft.

De thuisclub startte sterk en zochten veelal de snelle en sterke spits Jesper Vonk en de NEO-defensie moest alle zeilen bijzetten om hem het scoren te beletten. Nadat NEO al na twee minuten Stef Rompelaar bijna zag scoren na goed storend werk van Jasper Scholten moest aan de andere kant Leco Zeevalkink een strak schot van Vink tot hoekschop verwerken. Cas Evers kreeg daarna de volgende kans voor DZC’68 op zijn naam, de lange aanvaller kopte echter ruim over.

Kans niet verzilverd
Na een klein half uur een prachtige aanval van NEO, die eindigde met een solo-actie van Jochem Stam door het hart van de Achterhoekse defensie. Doelman Thus was echter net iets eerder bij de bal. In de tegenaanval had DZC’68 op 1-0 moeten komen. Jesper Vonk dook alleen op voor Leco Zeevalkink, maar de jonge goalie pareerde de inzet op fraaie wijze.

Het laatste deel van de eerste helft was voor NEO. De later geblesseerd uitgevallen Ron Spoler testte met een verdekt schot Mike Thus, maar die bleef de situatie meester. Na 35 minuten ontving Jochem Stam na een dieptepass de bal met de rug naar de DZC-goal. Daardoor kon Stam niet zien dat Thus een meter of 20 voor zijn goal stond, anders was een lob een mooie optie geweest. Nu belandde de bal uiteindelijk bij aanvoerder Max Brunninkhuis, wiens schot van afstand op de deklat belandde.

Nadat een bijna-treffer van Stef Rompelaar zou zijn afgekeurd wegens buitenspel sloot NEO het eerste bedrijf af met gave combinatie tussen de ingevallen Bram Rikhof, Jasper Scholten en Stef Rompelaar. De aanval had een beter lot verdiend, maar de spits zag zijn inzet op het allerlaatste moment gekraakt worden.

Sterke voortzetting
DZC’68 kwam sterk uit de starblokken na de hervatting. Al na een minuut zwabberde een verdwaald schot richting de bovenhoek, maar Zeevalkink kon met één hand redden en een minuut later moest hij alweer Vonk van scoren afhouden. Nadat Rick ten Tusscher na een goede balverovering naast schoot werd DZC’68 rond minuut 55 twee keer gevaarlijk. Eerst raakte Vonk een voorzet van links maar half en vervolgens kopte Cas Evers naast nadat Leco Zeevalkink net iets te laat zijn post had verlaten.

Nadat de uitblinkende Wessel Bom nog bijna Stef Rompelaar had laten scoren, golfde het spel in het laatste half uur in een hoog tempo op en neer, maar de thuisclub kreeg in die fase bijna geen uitgespeelde kansen meer. Het duel werd ook een stuk fysieker, mede doordat arbiter Donners erg veel toeliet, iets dat hij overigens dat aan beide kanten deed.

Halverwege de tweede helft viel de beslissende treffer. Een DZC-aanval werd onderbroken door forse en doeltreffende tackle op het middenveld en ineens kwam Jochem Stam op de rechterflank in balbezit. Met een uitermate fraaie krul in de verre hoek wist de linkspoot doelman Thus vanaf een meter of 15 kansloos te laten, 0-1.

Rommelig
DZC’68 probeerde het tij te keren, maar kon in de rommelige slotfase met veel overtredingen, blessuregevallen en kaarten geen potten meer te breken en Zeevalkink hoefde geen enkele redding van enige importantie meer te verrichten. Met de goed invallende Wout Bartelink en Twan Weghorst in de ploeg, kon NEO de thuisclub in die fase ver van het eigen strafschopgebied houden. Dissonant was nog de rode kaart voor Kevin van den Brug, ver in blessuretijd. Donners meende dat de overtreding op het middenveld te buitensporig was en stuurde hem weg.

Na een terecht erg ruime blessuretijd trok NEO de voorsprong over de streep en dat was een mooie opsteker. Waar DZC’68 een aantal kansen niet benutte was NEO dit keer wel trefzeker in een wedstrijd waar een gelijkspel misschien ook niet had misstaan.

NEO pakt in 2024 de draad weer op met een oefenduel tegen ATC’65, op 13 september om 12.00 uur, waarna op zaterdag 20 september de herstart van de competitie is op ’t Wilbert tegen oude rivaal Achilles ‘12.

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer