Voorbeschouwing Mariënberg – Voorwaarts

Tekst: Alfred Dorgelo

 

Komende zaterdag zijn wij op het vertrouwde Westerpark gastheer voor voetbalvereniging Westerhaar, die normaal gesproken bivakkeren op sportpark Twistveen aan de Twistveenweg, op nummer 10, in het pittoreske Westerhaar-Vriezenveensewijk. Officieel is Westerhaar-Vriezenveensewijk de langste samengestelde plaatsnaam van Nederland met maar liefst 28 tekens(!). Lange tijd werd deze titel gedragen door Hendrik Ido Oostendam en Schildmanskinderen. Jemig, je zou maar stotteren, kom je nooit meer thuus als je de weg kwijt bent. Kun je beter de weg naar Rome vragen, die weg loopt namelijk overal langs, ook langs je huis. Dus als je weg kwijt bent, via Rome ben je zo weer thuis. Wat ik oe brom! Maar tegenwoordig heet Hendrik Ido Oostendam en Schildmanskinderen gewoon Hendrik-Ido-Ambacht.

Mede door de lengte noemen wij Westerhaar-Vriezenveensewijk gemakshalve dan ook altijd Westerhaar. Lekker kort ook, hoop niet dat Westerhaar komende zaterdag Westernarigheid wordt…..Want door het gedoe over de plaatsnamen, de OAD-bus van vorige week en die van Schepers Tours en het feit dat de vertrekkende trainer luistert naar de naam Eric Frankfort bracht mij wel op het volgende feitje uit de vorige eeuw. Er was ooit een mooie vrouw, ergens halverwege Duitsland, die Angelika heette. Ze was verheiratet met der Frank. Frank was piloot bij die Lufthansa. Vaak van huus duzz. Angelika nam het niet zo nauw met de huwelijkse trouw en had, als Franz hoch in die lucht was, behoefte aan wat mannelijk gezelschap. Als je snapt wat ik misschien bedoel. Het was in de tijd dat mobiele telefoons, internet etc. nog iets van deze gouden (ahum) toekomst moest gaan worden. Kortom, hoe laat je je minnaar weten dat Frank thuus is en/of, belangrijker, er niet is (hoch in de lucht). Ze bedacht een ingenieus idee en dat had alles met plaatsnaambordjes te maken. Als Frank thuus was, zette zij het plaatsnaambordje ‘Mannheim’ voor de bloemen en als Frank weg was stond er ‘Frankfurt’ voor de geraniums zoals wij ooit dat bordje van Moderna voor de ruiten zette. Het waren allemaal plaatsen in de buurt waar ze woonde, Frank had nooit argwaan. Te goed van vertrouwen. Maar ja, totdat een vlucht van Frank werd geannuleerd. Frank kwam onverwachts eerder thuis en vond dus een andere man in de echtelijke sponde met zijn Frau Angelika. Angelika werd natuurlijk stante pede het huis uitgebonjourd op z’n Frans. Later, ze waren reeds gescheiden, vond Frank die bordjes….En nou is de vraag welk plaatsnaambordje zette Frank voor de ramen nu zijn vrouw gevlogen was…. Op dat moment reed net een bus vol toeristen terug van Joegoslavië naar Nederland. Veel reizigers reisde mee met de chauffeur van dienst door middel van ouderwetse routekaarten (geen internet, mobiele telefonie etc..weet je nog) Ze moesten dat dus uitvogelen van mien Pa, waren ze mooi een uurtje zoet mee. Wie het als eerste wist kreeg een fles wijn voor de moeite. Het was dus ‘Schweinfurt’, allemaal plaatsnamen in de buurt van Frankfurt und omgeving.

Je hebt er werkelijk niets aan, ik weet het maar daar moest ik aan denken toen ik dacht aan trainert Frankfort en Westernarigheid en hoe wij er drie punten van gaan pakken…??

Gekheid, tuurlijk ook aan Dinand Stuifzand, hij staat na jaren blessureleed weer onder de lat bij Westerhaar. Top! Aan een Jordy Harms, Bernd en Lars Bove, Roy de Lange (zoon van), Julian Slot en bijvoorbeeld teammanager Jan Protsman en tuurlijk Gert Dogger. Maar hoe ik ook zocht bij de namen van de selectie, Mister Westerhaar staat er niet meer bij! Hallo….Dat kan echt niet. Heeft Gert eindelijk zijn kicksen aan de wilgen gehangen…. ? Hoe dan? Nogmaals, dat kan nie…?? Toen wij voor het laatst tegen elkaar speelden was ie er nog bij (seizoen ‘21/’22). Thuis wisten wij te winnen met 3-0 op 9 november 2021, maar dat geheel terzijde! Staat daarom Westerhaar volgens de kenners veels te laag op de ranglijst met 13 uit 10 (9e stek)? Breekt het gemis van good-old Dogger hen regelmatig op? Want ze hebben flink wat kwaliteit retour gekregen van clubs hier uit de regio. Waarvan Akte! Terug naar de Wieke, terug naar waar het allemaal voor hen begon….Ik zag ook dat Wim Smit en Henk Snoeijink nog steeds de verslagen schrijven, lees ze elke week. Mooi man.

Dat de lieve mevrouw, gastvrouw Nelly de Jong, nog altijd je verwelkomt met een kopje koffie voor de strijd en met een fijne pretkegel na de tijd. Ron Legebeke de zeurvitter is gebleven en Jordy Niks niet uit zijn neus vreet maar in allerlei commissies zit en tevens de kantinezaken beheert. Druk baasje. Dat kun je wel aan deze beste kerel over laten, houdt wel van een natje en een droogje. Ik kom hem nog wel eens regelmatig tegen op de digitale snelweg. Mooi dat veel bij Voorwaarts hetzelfde is gebleven…Geeft rust. Goed volk derhalve met een verrekt keurige en (h)eerlijke slager by the way. Die heeft ook al zo’n leuke en gezellige vrouw, Erry werkt er natuurlijk niet voor niks al zo lang, moet daar wel gezellig zijn. Het zal tevens een pikant duel worden! Neuh, heb ik niet over die goeie Snart van Johan Kleine. Erik Frankfort is dus straks vut….De bunders over! En wie heeft de TC van Voorwaarts als opvolger binnen gehaald voor het komende seizoen? Een 40-jarige inwoner uut Gramsbergen, een jonge en ambitieuze trainer die momenteel, je verzint het niet, notabene onze roodzwarte club traint! Meen je niet? Jawel, juist ja, Arjan Visscher had vrij snel een andere club gevonden nadat we gezamenlijk hadden besloten om na 3 seizoenen er een punt aan te breien…. Arjan, nogmaals gefeliciteerd! Maarre na 3 wedstrijden waarin slechts 1 schamel puntje werd behaald verwachten wij aanstaande zaterdag natuurlijk wel een klinkende overwinning van jouw team op onze vrienden van Voorwaarts. Dat je even laat zien waarom ze jou gehaald hebben! Tis maar dat je het weet, we leggen er verder geen druk op hooooor….! Sempre Avanti, altijd voorwaarts en zekers tegen de heren van pak ‘m beet, hemelsbreed 5 kilometer, verderop. De kerels van de Wieke. Maakt mij niet uut hoe je doet maar de laatste wedstrijd voor de winterstop moet natuurlijk wel ff gewonnen worden van Westernarigheid. Met een tevreden gevoel de winter in. Voorwaarts won met 5-1 van Sportclub Daarle, door in beide helften een bliksemstart te kennen. Hopelijk hebben wij iets geleerd van de laatste weken, hoe wij niet dienen te acteren binnen de beruchte witte lijnen! Alle neuzen weer dezelfde kant op, blik gericht naar voren, allemaal graag in de wedstrijd zitten en het gras spreekwoordelijk willen opvreten. De punten blijven thuis op het Westerpark. Mannheim! Thuus bint wij de baas! Potverdikkemei! Mede daarom voorspel ik een klinkende 3-1 overwinning, dat is de prognose voor zaterdag en daar moeten jullie het maar mee doen. Scheidsrechter is de heer Steven Vos uut Vroomshoop. Hij zal vanaf half drie op zijn mooie fluit gaan blazen. Hij kent ons allebei even goed, dus weet wat er tevens op het spel staat! Succes alvast. Drie cornerballen is geen penalty hè.

Veule wille maar vooral veule Skik. Dat de beste maar mogen winnen. Joah, mag wel zo. (AD)

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer