Wouter Kwakkenbos: ‘Ik heb er spijt van dat ik het niet op een hoger niveau geprobeerd hebt’

Spelersprofiel: Wouter Kwakkenbos

Geboortedatum: 06-09-1973 Voetbalperiode: vanaf 1991- 2006 bij RKSV NEO als centrale middenvelder (laatste jaren centraal achterin).

Wanneer en waarom ben je gestopt?

In 2006 ben ik gestopt. Ik werd bijna 33 en onze 2e zoon was op komst. Ik vond het mooi geweest, het 3x per week trainen (op mijn 37e heb ik trouwens nog 10 wedstrijden meegedaan, omdat de trainer van toen me nog nodig had). We zijn met 7/8 jongens uit de selectie lager gaan voetballen in het 4e, aangevuld met nog een groep iets jongeren uit het 2e en 3e. Deze groep vormt 20 jaar later nog steeds de basis van wat tegenwoordig NEO 2 is, haha.

Wie was als speler jouw voorbeeld?

Ik had geen voorbeeld, en geen posters van spelers op mijn kamer. Ik keek wel graag naar spelers als Cantona en van Basten en later naar Bergkamp, Ronaldo de Lima en van Bommel. Die laatste is geen voorbeeld, maar zijn spel, intentie en drive waardeer ik zeker.

Hoe zou je jezelf als speler omschrijven?

Een box to box speler. Een onuitputtelijke energie, gekoppeld aan duelkracht. Controlerend spelend voor de verdediging met het vermogen om de aanval te ondersteunen met cross- en steekpasses om vervolgens direct bijs te sluiten.

Had jij een specialiteit als speler?

Absoluut mijn loopvermogen. Daarnaast sterk in het ballen veroveren. Tenslotte mijn oog voor de vrije man.

Waar ben je het meest trots op?

Op voetbalgebied, dat ik ruim 300 wedstrijden voor NEO 1 gespeeld heb. In privé zijn er veel belangrijkere dingen om trots op te zijn; mijn vrouw en 2 zoons.

Nooit overwogen om NEO te verlaten voor een andere mooie club?

Ik ben 1x gevraagd door een andere club. Toen ze me belden heb ik 24 uur bedenktijd gevraagd, maar ik was er na 10 minuten al wel uit. Ik blijf. Dat had op dat moment overigens ook te maken met, dat ik studeerde in Tilburg en veel trainingen op de eigen club moest missen. Ik zag een overstap toen niet zitten.

Ben je ooit benaderd door een BVO?

Haha. Ja en nee. Mijn jongensdroom was om profvoetballer te worden. Dat lukte niet. Toen wilde ik via mijn studie bij een BVO terecht komen. Voor mijn studie in Tilburg (Sport, Economie & Communicatie) ging ik stagelopen bij RKC Waalwijk. Tijdens de overgang van de ‘Fietsenstalling’ naar het nieuwe stadion mocht ik met Marcel Brands op de commerciële afdeling op zoek naar nieuwe sponsoren. Uiteraard vertelde ik over mijn carrière als voetballer. Hij nodigde me uit om na kantoortijd met het 2e mee te trainen. Dat heb ik anderhalf jaar gedaan. Superleuk en leerzaam.

Heb je alles eruit gehaald als voetballer?

Nee, dat denk ik niet. Achteraf gezien had ik op zoek moeten gaan naar mijn plafond.

Wat maakte jou een goede aanvoerder?

Ik was een speler die veel praatte en coachte in het veld. Een aanjager, die graag het goede voorbeeld gaf. Maar ook buiten de lijnen oog had voor nieuwe en jonge spelers. En dat ik er oprecht stond als de groep dat nodig had, op welk vlak dan ook.

Wat is je mooiste herinnering?

Op voetbalgebied zijn dat toch vaak de successen die je hebt behaald. Helaas maar 1x kampioen maar ook 3x een promotie via nacompetitie. Vaak een bekroning van een heerlijk seizoen!

Wat doe je nu en wat zijn je ambities/wensen?

Na 22 jaar financieel adviseur bij de Rabobank werk ik nu 2 jaar als docent economie in het onderwijs. Fantastisch om met jeugd aan het werk te zijn en ze te begeleiden in hun ontwikkeling.

Daarnaast ben ik momenteel hoofdtrainer van Wilhelminaschool. En ook daar vind ik het fantastisch om bij te dragen aan de ontwikkeling van spelers en daarbij prestaties na te streven.

Welke amateur mag in deze column niet ontbreken en waarom niet?

Oef dat is lastig. Je hebt er al veel gesproken. Remco Homan en Ruben Jonker hebben bij NEO en elders gespeeld en hebben wel wat te vertellen denk ik.

Wat is jouw motto als trainer en droeg je dat als speler zelf ook uit?

Mentaliteit is ook een kwaliteit. Daarmee wil ik zeggen dat je er met alleen (voetbal)talent nog niet bent. Het is fijn als iemand een talent heeft, maar diegene moet er wel wat mee doen. Je moet ook gewoon hard werken, vuile meters maken, omschakelen, maximaal trainen, doorzetten en investeren in jezelf. Dan kun je met je talent echt gaan schitteren.

Mooiste herinnering aan een trainer?

Oh; ik heb gelukkig een aantal fijne en goede trainers gehad. Jan Kemkens was zeer sociaal betrokken en onwijs bevlogen. Een enorme motivator. Peter Schulte was een warm mens. Bert Jan Heinz had goede oefenstof en was zeer gedreven. Dan had het 2 dagen onwijs geregend en lag het trainingsveld vol met plassen. Daar was niet fatsoenlijk op te trainen. Kwam hij een half uur eerder en ging hij met zo’n douchetrekker de plassen van het veld halen, haha.

Had jij een ritueel voor de wedstrijd en/of een bijnaam?

Mijn bijnaam is King Kwak, dat is al vanaf mijn 16e zo. In het veld is het vaak ‘Kwak’.

Wat was je mooiste sportpark?

Iedereen noemt altijd AGOVV. Tsja het ligt er echt fantastisch, maar de faciliteiten waren dramatisch. Ik vind dat NEO het steeds mooier voor elkaar heeft. Ik heb daar fantastische herinneringen aan.

Wat was je mooiste goal?

Ooit op een ondernemerstoernooi scoorde ik een kopie van de goal die van Basten maakte tegen Den Bosch, een omhaal in de kruising. Destijds waren er beelden van, maar ik gok dat die tegenwoordig niet meer op te vragen zijn, helaas.

Waar moet een goede middenvelder in jouw ogen aan voldoen?

Hij moet een bal kunnen veroveren (of in een duel, of door slim opgesteld te staan) en kunnen zien waar ruimtes zijn of gaan ontstaan om een goede voortzetting te geven.

Wat is het grootste verschil tussen het voetbal in jouw tijd en de huidige generatie?

Tegenwoordig speelt kracht, snelheid en uithoudingsvermogen een grote rol in het voetbal. Wie fit is kan verschil maken.

Wat is jouw advies aan de talenten van nu?

Wees kalm. Niet opgeven, of opgefokt en geïrriteerd raken als het even tegenzit. Of als jij je zin niet krijgt. Of het net even anders loopt dan jij gedacht of gehoopt had. Iedereen wil alles snel, snel, snel. Het moet direct lukken of slagen. Heb geduld! Blijf aan jezelf werken, jezelf ontwikkelen. En kijk beelden van jezelf terug indien dat mogelijk is.

En maak een keus. Als je ervoor wilt gaan om een goede voetballer te worden, dan moet je er ook dingen voor laten.

Moet de VAR ook zijn intrede maken in het amateurvoetbal?

Nee. Dat is niet te realiseren. Accepteer en respecteer wat er besloten wordt. Dat is soms even op je lippen bijten, maar het voetbal wordt op lange termijn mooier en leuker. Het geschreeuw naar een scheidsrechter is vaak echt beschamend.

Heb je ergens spijt van?

Dat ik het niet op een hoger niveau geprobeerd heb. Dat geef ik elk ander nu ook mee. Als je denkt dat jij het kan en wil, probeer het op zijn minst. Het kan hooguit niet lukken. Nou; en dan ga je toch lekker weer terug!

Wil je nog iets kwijt?

Dank je wel voor je uitnodiging Rick. Erg leuk om zelf weer even terug te duiken in het verleden, maar ook om de verhalen van anderen te lezen.

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer