Leo de Boer: ‘Ik heb al met al een mooie voetbalcarrière gehad’

Spelersprofiel: Leo de Boer

Geboortedatum: 19 januari 1950

Clubs: Ik heb van mijn 10e tot 22e bij Phenix gevoetbald. Met 16 jaar speelde ik in het 1e. Daarna 2 jaar Enschedese Boys en daarna 7 jaar Sportclub Enschede en op 31-jarige leeftijd gestart als trainer bij Tubanters; in totaal heb ik 12 clubs getraind.

Positie: Centrale verdediger.

Wanneer en waarom ben je gestopt?

Ik had tijdens mijn voetbalcarrière al gevoelens om later trainer te worden en heb daarom mijn oefenmeester T.C. 3 gehaald in 1977 en vervolgens ook trainer geworden in 1981.

Wie was als speler jouw voorbeeld?

Dat was Cobie Regensburg bij Phenix in het eerste.

Hoe zou je jezelf als speler en als trainer omschrijven?

Als speler was ik rustig naar spelers en begeleiding en respectvol naar iedereen. Als trainer hetzelfde; respectvol naar spelers en begeleiding van eigen team, naar de scheids en naar trainer en spelers van de tegenpartij.

Had jij een specialiteit als speler?

Ik was technisch zeer vaardig vanuit de as. Als laatste man maar ook als centrale middenvelder. Of als 2e spits bij een corner. Ik kon goed koppen.

Waar ben je het meest trots op?

Op onze zoon Richard; die kon ook zeer goed voetballen met een carrière bij Sportclub en daarna FC Twente en Heracles.

Heb je alles eruit gehaald als voetballer?

Ja; eerst als speler bij Phenix, ik zat met 16 jaar in het eerste en daarna met 22 jaar na diensttijd 1 jaar 1e klasse en 2 jaar Hoofdklasse bij de Enschedese Boys. Vervolgens 7 jaar Sportclub Enschede; o.a. met je vader Hennie 1 jr. 2e klasse, 5 jaren 1e klasse en 1 jaar Hoofdklasse. Al met al een mooie voetbalcarrière.

Wat is je mooiste herinnering?

Bij Sparta zijn we kampioen geworden in 1996; promotie van derde naar eerste klasse i.v.m. het vormen van de Hoofdklasse in het amateurvoetbal.

Wat doe je nu en wat zijn je ambities/wensen?

Ik ben geen trainer meer. Ga vaak op donderdagavond naar Sparta Enschede om even te kletsen met Klaas Friskus, Hugo Walhof, Willem Bakker enz. en zaterdags en zondags ga ik naar amateurwedstrijden kijken. Ik heb geen ambitie meer; ik ben 73 jaar.

Welke amateur mag in deze column niet ontbreken en waarom niet?

Paul Krabbe was mijn voorbeeld als voetballer en als trainer. Rustig, beheerst en eerlijk tegen spelers en kaderleden.

Mooiste herinnering aan een trainer?

Dat was Peter Stephan. Die haalde mij op 22-jarige leeftijd van Phenix naar Enschedese Boys. Ik kwam net uit dienst en kreeg van hem een baan op planning Polaroid en heb daar 31 jaar gewerkt. Geweldig!

Had jij een ritueel voor de wedstrijd en/of een bijnaam?

Nee, niet echt. Ik belde voor de wedstrijd de trainer die tegen hen gespeeld had over opstelling en posities van de spelers en had dan tactisch technisch fysiek onze eigen speelwijze bedacht om tegen hen te spelen. Bijnaam bij Sparta was Don Leo.

Wat was je mooiste sportpark?

Dat van Sparta Enschede.

Wat was je mooiste goal?

Een kopbal met Sportclub Enschede; weet alleen niet meer tegen welke club.

Waar moet een goede verdediger in jouw ogen aan voldoen?

Ik vond Marc Oldeman van Sparta onder mijn leiding altijd een voorbeeld. Hij had een prima tackle, was kopsterk en fysiek heel goed. Alle eigenschappen voor een goede verdediger.

Wat is het grootste verschil tussen het voetbal in jouw tijd en de huidige generatie?

Het is nu sneller spelen als team door hoger druk te zetten of ze gaan allemaal in zakken en dan een snelle counter maken.

Wat is jouw advies aan de talenten van nu?

Laat van jezelf iedere week het beste zien. Verdedigend, opbouwend en aanvallend en vooral scoren!

Wat is jouw motto als trainer en droeg je dat als speler ook uit?

Doe altijd persoonlijk je best, dat is wat je van nature hebt. Doe dat met een goede instelling zodat je gezamenlijk probeert per training of wedstrijd, het beste resultaat te behalen.

Moet de VAR ook zijn intrede maken in het amateurvoetbal?

Nee, vind ik niet. De scheidsrechter en zijn grensrechters beslissen. Dat is hun recht. Niet alles met lijntjes beslissen.

Heb je ergens spijt van?

Nee, als speler er alles voor gedaan en bij 12 clubs altijd met plezier getraind.

Wil je nog iets kwijt?

Ja, ik wens alle amateurspelers en trainers heel veel goede open wedstrijden, die ze spelen uit trouwe clubliefde. Bedankt voor de vragen en succes met alles!

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer