DVGT Speelronde 13: knappe 100+ finishes en veel spannende wedstrijden

Op maandagavond 15 januari maakten de teams van de DVGT zich op voor alweer de 13e speelronde van dit seizoen. Het zou een speelronde worden met veel spannende wedstrijden. Maar liefst 4 van de 5 wedstrijden werden pas beslist vanaf de laatste koppel. Het enige team dat niet in actie kwam deze speelronde was Bays 1, zij waren vrij deze week. Daarnaast werd er diezelfde week ook nog een inhaalwedstrijd gespeeld: De Mors – MarCant Darts 1.

MarCant Darts 3 krijgt te weinig
Tot een uurtje of 10 leek het éénzijdige avond te worden in Weerselo. Koploper Dartclub Groot’n was met een 3-1 voorsprong uit de singles gekomen tegen MarCant Darts 3 en ook de eerste koppel werd binnengehaald via Tom Reinders & Mark Roesthuis. Het enige wat Mart Kempers (MarCant Darts 3) deze avond leek te gaan winnen was de steen-papier-schaar tegen Ryan Vetketel om te bepalen wie er zou gaan wisselen. Niks bleek minder waar. Onder leiding van captain Bjorn Stopel, die tijdens de koppels bijna geen triple en dubbel meer leek te kunnen missen, vochten de gasten uit Tubbergen zich terug in de wedstrijd. Aan de kant van Groot’n leek het juist met de minuut moeizamer te gaan en nam de frustratie toe.

Het koppel Bjorn Stopel/Mart Kempers versloeg eerst het tot nu toe nog ongeslagen koppel Bart Flinkers/Wouter Ophuis, om vervolgens ook te winnen van Bart Flinkers & Mark Roesthuis. Nadat Kay ter Haar & Lars Hofste ook het laatste koppel in het voordeel van MarCant Darts 3 hadden beslist, hadden ze bij Dartclub Groot’n er eigenlijk al een soort van genoegen meegenomen dat het eens een keer niet hun kant op zou gaan vallen. MarCant Darts 3 kreeg in de bierronde vervolgens ook 3 matchpijlen om de partij ook daadwerkelijk hun kant op te laten vallen, maar uiteindelijk was het dan toch Bart Flinkers die via de dubbel 4 de 5-4 de kant van Dartclub Groot’n op liet vallen. Dus toch niet de eerste nederlaag sinds 2022 voor de Weerseloërs, maar eerlijkheidshalve dient te worden gezegd dat MarCant Darts 3 eigenlijk meer had verdiend vanavond.

Morshuis neemt revanche
De nummer 2 van de competitie, Morshuis, had deze speelronde een lastige uitwedstrijd op het programma staan. Zij moesten namelijk op bezoek bij het team waar ze in de 2e speelronde hun tot nu toe dikste nederlaag (3-6) tegen hadden geleden, De Kroeg. Waar het destijds De Kroeg was wat met een 1-3 voorsprong uit de singles kwam, was het deze avond de beurt aan Morshuis. Gesteund door onder andere een knappe 155-finish van Wouter van den Berg. Aan de kant van De Kroeg was het vooral Ben Lesscher die de punten wist binnen te halen. Hij wist zowel zijn single als beide koppels (samen met zoon Sven) binnen te halen voor De Kroeg en gooide daarnaast zijn 3e 180’er van dit seizoen plus een 121-finish. Mede hierdoor was het na de 3e koppelpartij nog niet beslist: 3-4 in het voordeel van Morshuis. Toch wist Morshuis via de laatste koppelpartij en de bierronde uiteindelijk revanche te nemen op de wedstrijd van begin dit seizoen door met dezelfde cijfers te winnen in Tubbergen: 3-6. Beide teams blijven met deze uitslag op dezelfde plek staan in de competitie, wat voor De Kroeg betekent dat ze nu voor de derde speelronde op rij op de 6e plek blijven staan.

Hekkensluiter geeft zich niet zomaar gewonnen
Op voorhand leek het een éénzijdig verhaal te gaan worden. Nummer 3 MarCant Darts 2 kreeg bezoek van hekkensluiter Dartclub Groot’n 2 (deze keer spelend zonder carnavalskleren). Eénzijdig werd het allesbehalve. Dartclub Groot’n 2 wist goed weerstand te bieden vanavond en zorgde zelfs voor een 2-2 tussenstand na de singles. Al was daar, afgaande op de single tussen Randy Klomp en Indy Assen, wel ietwat geluk voor nodig. Uiteindelijk was het tijdens de koppels wel MarCant Darts 2 dat de wedstrijd naar zich toe wist te trekken. Ondanks dat Sjoerd Geerdink & Indy Assen (Dartclub Groot’n 2) het nog even spannend wisten te maken door de stand op 4-3 te zetten, waren het Rene Loman & Mike Lansink die het beslisten in het voordeel van de thuisploeg.
Vervolgens werd ook de bierronde gewonnen door MarCant Darts 2, waardoor er nog een 6-3 eindstand op papier kwam te staan. Overigens is dat voor MarCant Darts 2 net niet genoeg om de 2e plek over te nemen van Morshuis. Helaas voor Dartclub Groot’n 2 blijven zij, ondanks de getoonde weerbaarheid, de hekkensluiter van de competitie.

Royaldarts behoudt top-4 positie
Nadat de nummers 1, 2 en 3 allen hun wedstrijden winnend hadden afgesloten, kon de nummer 4 Royaldarts 4 natuurlijk niet achterblijven. Dat moest gaan gebeuren tegen MarCant Darts 1, die 2024 vorige week goed waren begonnen met een overwinning op Bays 1. Toch lieten de gastheren uit Geesteren weinig kansen aan de bezoekers uit Tubbergen. Nadat het na de singles al 3-1 stond in het voordeel van Royal, waar winteraanwinst Elger Brummelhuis meteen zijn eerste single van het seizoen wist te winnen, gingen ze daar in de koppels gestaag mee door. Hierdoor stond er al snel een ruime voorsprong op papier: 6-1. Vervolgens mocht MarCant Darts 1 nog wel de laatste 2 puntjes binnensmokkelen via de laatste koppelpartij en de bierronde, waardoor er een eindstand van 6-3 werd bereikt. Met de 6 behaalde punten blijft de 4e plek behouden voor Royaldarts 4, al is de voorsprong op de concurrenten wel minimaal. MarCant Darts 1 mag, met de 3 gewonnen punten, na vanavond nog enigszins hopen om wellicht in de 2e seizoenshelft te kunnen vechten voor een plekje bij de eerste 8.

Koppels houden Koapman in de race
Om deze strijd aan te gaan, zal MarCant Darts 1 eerst achter de huidige nummer 8 De Mors aan moeten. Zij speelden vanavond tegen een team wat hoopt om nog kans te maken op een plek bij de eerste 4, Koapman. Het begin van de wedstrijd was zeker voor de gastheren. Via gewonnen singles van Kris Velers, Teun Snoeijink en Jordy Vrielink kwam de Mors op een 3-1 voorsprong. Alleen Michael Visschedijk kon voor Koapman nog wat terugdoen. Toch liet Koapman zien over veerkracht te beschikken en wist het vervolgens alle 4 de koppels binnen te halen, waardoor de winst al was veiliggesteld: 3-5. Vervolgens wist De Mors nog wel de bierronde te pakken (volgens Koapman-captain Gijs Groeneveld had dit vooral met zijn afwezigheid te maken), waardoor de partij eindige in een 4-5 overwinning voor Koapman, die door hun gewonnen koppels dus nog steeds in de race blijven voor een plek bij de eerste 4. Overigens is het hoogtepunt van deze wedstrijd nog niet eens benoemd. Naast dat Michael Visschedijk zijn 3e 180’er van het seizoen gooide, liet hij ook nog eens de op-1-na-hoogst-mogelijke finish aantekenen: een 167-finish. Daarmee ook de hoogst gegooide finish tot nu toe binnen de DVGT dit seizoen.

De Mors houdt concurrent op afstand
Soms heeft het te laat aanleveren van een wedstrijdverslag ook nog wel eens voordelen. Zoals deze week. Op de donderdag (18 januari) werd er namelijk nog een inhaalwedstrijd gespeeld van de 8e speelronde. Een directe confrontatie tussen de nummers 8 De Mors en 9 MarCant Darts 1. Voorafgaand aan het duel was het gat tussen beide teams 9 punten en dus had laatstgenoemde goede zaken kunnen doen om nog kans te maken op een plekje bij de eerste 8. Tot en met de 2e koppelpartij was het stuivertje wisselen tussen beiden, waardoor er een 3-3 tussenstand op papier stond. In de 3e koppelpartij leek dit patroon te worden doorbroken, aangezien De Mors 2 koppels op rij wist te winnen en de voorsprong in de wedstrijd te pakte. Toch wist MarCant Darts 1 dit tijdens de laatste koppel weer te pareren, waardoor ze met een gelijke stand de bierronde in gingen. Opmerkelijk genoeg lijkt De Mors de laatste weken onverslaanbaar in dit laatste (maar voor sommigen belangrijkste) onderdeel. Ook vanavond werd de bierronde beslecht in het voordeel van de Ootmarsummers, waardoor zij met 5 gewonnen punten zelfs stijgen naar de 7e plek op de ranglijst. Voor MarCant Darts 1 kan de strijd om de eerste 8 plekken voorlopig even in de ijskast.

Voor een overzicht van de uitslagen van deze week en de tot nu toe genoteerde statistieken, zie de foto’s hieronder.

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer