Randy Middelhoff: ‘Ik ben erg trots op wat ik heb bereikt als voetballer’

Naam: Randy Middelhoff

Leeftijd 42 jaar

Clubs: Tubanters, Sportclub Enschede, v.v Glanerbrug, Sparta Enschede (zaal) en S.V.V. ’91 In de jeugd heb ik gespeeld bij v.v. Victoria’28, PSV Eindhoven, FC Twente en Go Ahead Eagles.

Ook alle nationale selectie elftallen van Oranje o.13 t/m o.19 doorlopen.

Positie: Mijn positie is altijd middenvelder geweest en dan voornamelijk centraal op het middenveld.

Ook heb ik vroeger wel eens als aanvaller gespeeld en zelfs als gelegenheids rechtsback.

Wanneer en waarom ben je gestopt?

Officieel ben ik nog altijd niet gestopt tegen beter weten in haha. Ik voetbal overigens nog maar zelden. Af en toe een leuk toernooitje of 35+ competitie vind ik ook nog wel erg leuk om te doen. Het blijft immers altijd wel kriebelen en vaak hoe ouder hoe gekker, maar het is goed voor mij om nu maar eens te leren luisteren naar mijn lichaam en de voetbalschoenen op te gaan hangen.

Wie was als speler jouw voorbeeld?

Ik heb vroeger zelf nooit echt een speler als voorbeeld gehad. Wel zijn er spelers waar ik altijd enorm van genoten heb en waar ik graag naar keek. Nu zijn het natuurlijk Messi en C. Ronaldo, die al jaren uitblinken en waar we allemaal voor juichen. De spelers waar ik altijd vrolijk van werd, waren Henry en Bergkamp in hun Arsenal tijd en uiteraard Ronaldinho en Ronaldo (R9) in hun prime.

Had jij een specialiteit als speler?

Ik was altijd erg snel en dan vooral op de eerste meters, technisch wel redelijk goed onderlegd, goed spelinzicht en had altijd een goede drive en mentaliteit. Koppen was gek genoeg geen specialiteit van mij, haha.

Waar ben je het meest trots op?

Als ik alles relativeer en op een rijtje zet dan mag ik wel zeggen, dat ik erg trots ben op wat ik bereikt heb als voetballer. In mijn jeugdjaren prachtige tijden gehad en bij mooie profclubs mogen spelen. Vooral dat ik na een zware heupoperatie en herstel van 3 jaar toch nog weer de voetbalschoenen aan heb kunnen trekken en ook in het amateurvoetbal nog geweldige tijden heb mogen beleven, maakt mij extra trots.

Hoe was de overstap van de amateurs naar de profs en viceversa? Viel dat mee of tegen en waarom?

De overstap voor mij van de amateurs naar de profs was al op jonge leeftijd. Ik was 13 jaar en speelde bij v.v. Victoria’28 in de jeugd. Ik werd toen als enige amateurspeler geselecteerd voor Oranje o.13 jaar. Toen was het niveauverschil wel wat groter dan ik gewend was uiteraard. Gelukkig kon ik vrij snel aanhaken en had ik de profclubs ineens voor het uitkiezen. Alles ging toen in een stroomversnelling. Het viel mij toen erg mee en op jonge leeftijd pas je je snel aan en leer je snel bij.

In die tijd was een overstap van Victoria’28 naar het grote PSV Eindhoven best uniek.

Heb je alles eruit gehaald als voetballer?

Natuurlijk had ik net als iedereen vroeger echt profvoetballer willen worden. Dat is dan ook de droom van elke jonge voetballer. Maar zoals iedereen ook wel weet is het maar voor weinigen echt weggelegd. Ik zal nooit zeker weten of ik het geschopt zou hebben tot profvoetballer. Dat zal altijd een smetje blijven en blijven knagen doordat ik al op jonge leeftijd op mijn 19e een zware heupoperatie moest ondergaan. Mijn heup bleek afgestorven en dat hebben ze allemaal moeten

vervangen. Dat was ook meteen het moment dat mij verteld werd dat mijn voetbal carrière erop zat en dat ik al blij mocht zijn wanneer ik weer normaal zou kunnen lopen. Na anderhalf jaar op krukken te hebben gelopen begon mijn revalidatie. Helemaal fit worden zou ik nooit meer, maar door eigenwijsheid, koppigheid, doorzettingsvermogen en vooral de liefde voor het spelletje toch nog weer begonnen met voetballen. Met ups en downs toch nog fantastische jaren mee mogen maken bij Sportclub Enschede, vv Glanerbrug en SVV’91. Al met al denk ik dat ik dan toch wel alles eruit heb gehaald wat erin zat 🙂

Je hebt bij veel mooie clubs gespeeld. Waar heb je jouw mooiste periode beleefd?

Ik heb inderdaad bij veel mooie clubs gespeeld en overal heb je wel mooie herinneringen aan. Als ik dan echt moet kiezen dan heeft mijn hele periode in de jeugd bij PSV de meeste indruk op mij gemaakt. Dat was fantastisch en ik zou die tijd graag nog eens opnieuw meemaken.

Bij Sportclub Enschede hadden we ook een heel goed elftal en werden we kampioen in de eerste klasse. Daar heb ik ook veel goede herinneringen aan.

Speelde je liever in de zaal of op het veld?

Dan moet ik toch zeggen op het veld. Ik hield altijd wel van een groot veld. Had altijd veel energie en die kon ik dan mooi kwijt.

Wat is je mooiste herinnering?

Ik kan zo snel niet 1 mooiste herinnering opnoemen. Heb daarvoor te veel bijzondere momenten meegemaakt van voetballen in de hoofdklasse met Sportclub Enschede tot die hele beroemde succesreeks met v.v. Glanerbrug, waar al door veel oud team genoten van mij naar verwezen is in deze column. Haha.

Wat doe je nu en wat zijn je ambities/wensen?

Recent ben ik na ruim 22 jaar gestopt met mijn bedrijf (Zonnestudio ErgoSun). Dat heb ik 22 jaar met veel plezier gedaan. Ik ga mij nu concentreren op andere dingen en heb daarin al wat leuke plannen staan voor de toekomst.

Welke amateur mag in deze column niet ontbreken en waarom niet?

Heb met veel leuke en vooral goede spelers gespeeld in het verleden dus zou er veel kunnen noemen, maar voor mij persoonlijk is Marcel Broek een speler die hier niet zou mogen ontbreken. Buiten het feit dat hij een topgozer is was hij ook een goede voetballer en vooral een spijkerharde verdediger. Naar mijn mening een ondergewaardeerde kracht. Heb vele jaren met hem gespeeld en had hem een hele mooie voetbal carrière gegund als profvoetballer.

Mooiste herinnering aan een trainer?

Dan schieten er meteen 2 trainers door mijn gedachten. Allereerst mijn jeugdtrainer bij PSV dat was Willy van der Kuijlen (een icoon). Dat was echt een geweldige man.

Daarnaast benoem ik Paul Krabbe. Bij iedereen wel bekend binnen en buiten de regio. Deze man is in mijn ogen een absolute toptrainer die volgens mij ook stiekem nog met een voetbal in bed slaapt. Paul ademt voetbal en is daarmee ook nog eens en geweldige motivator en top kerel.

Had jij een ritueel voor de wedstrijd en/of een bijnaam?

Nee ik heb nooit een vast ritueel gehad met voetbal. Een bijnaam had ik ook niet echt maar heb wel regelmatig “halve meter” voorbij horen komen haha..

Wat was je mooiste sportpark?

Daar kan ik heel kort over zijn en dat is: De Herdgang van PSV. Dit complex is zo groot en staat midden in de bossen. De jeugd en senioren trainden allemaal op hetzelfde complex. Hier kijk je echt je ogen uit als voetballer.

Wat was je mooiste goal?

Dit is een lastige vraag. Als middenvelder heb ik best wat goaltjes gemaakt en kan daar niet uit kiezen. Ik ben zelf dan ook meer van het geven van assists. Gek genoeg haalde ik daar altijd meer voldoening uit.

Waar moet een goede middenvelder in jouw ogen aan voldoen?

Een goede middenvelder moet wat mij betreft een goed inzicht hebben en vooral niet bang zijn de bal te vragen en te ontvangen. Je bent immers de verbinding tussen verdediging en aanval. Een goed loopvermogen hebben is ook wel fijn. Er zijn dan 2 type middenvelders in mijn ogen. Het creatieve type die iets extra’s kan brengen en het type stofzuiger, die zich weg kan cijferen voor het team. Ik kan van beide types wel genieten. Een mooie steekbal vind ik geweldig om te zien, maar een goede tackle is ook mooi om te zien.

Wat is het grootste verschil tussen het voetbal in jouw tijd en de huidige generatie?

Het grootste verschil tussen vroeger en nu is vooral een stukje beleving, corrigerend vermogen bij elkaar en vooral de drive die ik mis bij jongere spelers. De echte wil het hoogst haalbare te willen halen. Dat vind ik wel jammer maar het zal ook met de tijd en afleiding van nu te maken hebben.

Wat is jouw advies aan de talenten van nu?

Mijn advies zou simpel zijn. Blijf met beide benen op de grond staan en werk hard voor de doelen die je wil bereiken. Als het profvoetbal dan niet voor jou is weggelegd, is dat niet het einde van de wereld. Er zijn altijd nog andere mooie uitdagingen, maar zorg er wel voor dat je alles uit jezelf hebt gehaald wat er in zat. Maar het allerbelangrijkste is en blijft dat je plezier moet hebben in datgene wat je doet.

Moet de VAR ook zijn intrede maken in het amateurvoetbal?

Nee dank je wel. Laat de VAR lekker bij het prof voetbal.

Heb je ergens spijt van?

Nee ik heb nergens spijt van.

Wil je nog iets kwijt?

Rick, ik wil je bedanken voor je uitnodiging om hieraan mee te mogen doen en wens jou al het succes met deze column en je boek. Dank je wel.

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer