Hielke Penterman: ‘Mijn ambitie is om een topamateurtrainer te worden’

Spelersprofiel: Hielke Penterman

Geboortedatum: 05-01-1986

Clubs: 2005-2006 Jong FC Twente

2006-2009 DETO

2009-2011 HSC’21

2011-2015 HHC Hardenberg

2015-2016 Achilles’29

2015-2016 SVZW

2016-2022 Excelsior’31

Wanneer en waarom ben je gestopt?

Ik ben in 2022 gestopt met voetballen. Ik had al voor 2 jaar getekend bij DETO, maar toen kreeg ik de kans om assistent-trainer te worden bij Excelsior’31. Aangezien ik altijd al wist dat ik graag trainer wilde worden ben ik teruggekomen op mijn keuze naar DETO en ben ik dus nu voor het 2e seizoen assistent-trainer bij Excelsior’31.

Wie was als speler jouw voorbeeld?

Ik heb nooit echt een voorbeeld gehad, maar heb altijd genoten van Lionel Messi en Ronaldo, ieder op hun eigen manier 2 grootheden.

Had jij een specialiteit als speler?

Op het juiste moment op de juiste plek staan om doelpunten te maken.

Waar ben je het meest trots op?

Dat ik voor de mooiste clubs in de regio heb mogen spelen, ik geen blessureleed heb gehad en enorm veel plezier heb gehad zowel op als buiten het veld.

Hoe was de overstap van de amateurs naar de profs? Viel dat mee of tegen en waarom?

De overstap wat betreft niveau viel mee aangezien we met Hardenberg al een paar jaar om de eerste plek meespeelden. De overstap qua afstand viel tegen, de manier van spelen was moeilijker en ik paste als speler niet goed in het systeem dat Achilles’29 speelde. Dat wist ik aan de voorkant, maar ik wilde de mogelijkheid niet laten liggen en er achteraf spijt van hebben.

Heb je alles eruit gehaald als voetballer?

Dat is altijd moeilijk te zeggen. Ik heb op amateurgebied alles gezien en meegemaakt, ik heb in de Jupiler League laten zien dat ik daar ook kan scoren, dus wat dat betreft ben ik erg tevreden. Ik ben daarnaast kinderfysiotherapeut en met name de combinatie heeft me enorm veel gebracht.

Je hebt bij veel mooie clubs gespeeld. Waar heb je jouw mooiste periode beleefd?

Mijn mooiste periode heb ik bij HHC Hardenberg gehad. We speelden op het hoogste amateurniveau,

ik heb er veel doelpunten gemaakt, de beker gewonnen, in de KNVB-beker mooie wedstrijden gespeeld voor altijd een geweldige trouwe aanhang. Het is een hele positieve vereniging waar het glas altijd halfvol is.

Speelde je liever op de zaterdag of de zondag? En waarom?

Zaterdag, dat is heel makkelijk. Zaterdag een competitiewedstrijd spelen om vervolgens lekker een biertje te drinken en de vrijheid hebben om in de avond nog even door te gaan. Wanneer je zondags speelt moet je toch altijd rekening houden met de maandag i.v.m. werk.

Wat is je mooiste herinnering?

Het kampioenschap met Excelsior’31. We stonden de laatste speelronde 1 punt achter op Sparta Nijkerk die op de laatste speeldag in de laatste 10 minuten gelijkspeelden, waardoor wij kampioen werden.

Wat doe je nu en wat zijn je ambities/wensen?

Ik ben al 14 jaar werkzaam op Het Roessingh op de kinderrevalidatie waar ik nog steeds veel plezier heb. Daarnaast ben ik nu voor het 2e seizoen assistent-trainer bij Excelsior’31 en volg de trainerscursus VC3. Volgend seizoen ben ik hoofdtrainer bij DSVD uit Deurningen.

Welke amateur mag in deze column niet ontbreken en waarom niet?

Er zijn meer spelers die hiervoor in aanmerking komen. Het is moeilijk om één naam te kiezen. Robert Wilens is een speler die vaak onderschat is geweest, omdat hij minder doelpunten maakte. Hij was echter een spits die een team beter liet spelen en dat wordt wel eens onderschat. Andere spelers zoals bijvoorbeeld ik konden hiervan profiteren. Niek Davina hoort er ook in thuis, al 15 jaar speler van een Excelsior’31, een echte amateurspeler met kwaliteit en een drive, die je lang niet altijd meer ziet.

Mooiste herinnering aan een trainer?

Paul Krabbe staat voor mij bovenaan. Hij heeft mij min op meer op de positie gezet waar ik het beste tot mijn recht kwam, als nr10. Daarnaast heeft hij een idee over voetbal, is een liefhebber en is hij na afloop van de training of wedstrijd altijd in de kantine. Voor hem ging ik door het vuur. De mooiste herinnering buiten het veld heb ik aan hem toen hij door 3 uitsmijters van een kooi werd gehaald, waar hij op zijn buik aan het zwemmen was! De mooiste voetbalherinnering het kampioenschap met HSC’21 in 2011!

Wat is jouw ambitie als trainer?

Mijn ambitie is om een topamateurtrainer te worden. Hieronder versta ik een trainer die zowel tussen als boven de groep kan staan en een speelwijze kan ontwikkelen wat het best past bij een spelersgroep. Bij welke club dat is heb ik nog niet over nagedacht, dat gaan we in de toekomst zien.

Had jij een ritueel voor de wedstrijd en/of een bijnaam?

Ik had altijd 2 paar sokken aan, ik weet niet waarom, maar dat werkte goed voor mij. Ik had niet echt een bijnaam. Toen ik van SVZW naar Excelsior’31 kwam stond er geen Hielke Penterman op mijn naamkaartje, maar Hielke Centerman met e in eurotekens, dat kon ik erg waarderen.

Wat was je mooiste sportpark?

Hier in de regio is Excelsior’31 de club met het mooiste sportpark!

Wat was je mooiste goal? Ik heb geen mooie goals gemaakt, wel veel belangrijke.

Je kon op meerdere posities spelen. Welke had jouw voorkeur en waarom?

10, hierbij kon ik constant bewegen tussen de middenvelders en de centrale verdedigers van de tegenpartij om op het juiste moment diep te gaan en doelpunten te maken, waar ik erg van genoot. Je zag me vaak een periode niet en plotseling stond ik vrij voor de goal en scoorde ik.

Waar moet een goede aanvaller in jouw ogen aan voldoen?

Het moet een teamspeler zijn die zowel aanvallend, maar ook verdedigend de afspraken nakomt. Hij moet belangrijk zijn voor het team in de vorm van goals, assists of het team beter laten voetballen. Daarnaast moet hij ook in de 3e helft een teamspeler zijn wat maakt, dat je ook in de kantine verschijnt in goede en minder goede tijden.

Wat is het grootste verschil tussen het voetbal in jouw tijd en de huidige generatie?

Ik ben natuurlijk net gestopt. Het valt me op dat jongens moeilijk met kritiek om kunnen gaan, de mentaliteit anders is en dat ze vaker een weerwoord hebben terwijl ze nog niets gepresteerd hebben.

Wat is jouw advies aan de talenten van nu?

Ik heb geen advies. Als je liefhebber bent, talentvol en geduld hebt met daarnaast een drive om er alles uit te halen; kom je in mijn ogen het verst.

Moet de VAR ook zijn intrede maken in het amateurvoetbal?

Nee, in mijn ogen niet. Spelers maken fouten en dat doen scheids- en grensrechters ook. De ene keer zit het mee en de andere keer zit het tegen. Aan het eind van het seizoen heb je gewoon het aantal punten dat je verdiend!

Heb je ergens spijt van?

Nee. Ik heb goede en minder goede keuzes gemaakt m.b.t. clubs en of een speelstijl wel of niet bij me past. Ik heb geleerd van de minder goede keuzes die ik heb gemaakt. Alles wat ik heb gedaan was op dat moment de juiste keuze. Achteraf is altijd makkelijk praten.

Wil je nog iets kwijt?

Bedankt voor het interview.

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer