Ludwig Wesselink: ‘Ondanks de resultaten, heb ik altijd heel veel plezier gehad’

Spelersprofiel: Ludwig Wesselink Geboortedatum: 11-04-1961 Club(s) en positie: Van 1977 tot 2002 in het 1e elftal van VV Manderveen gespeeld. Eerst als centrale middenvelder en daarna als laatste man. Als 16-jarige begonnen met invalbeurten bij het 1e elftal. Zaterdag met de A-junioren en op zondag mee met het 1e elftal. Dus ongeveer 25 jaar in het eerste elftal gespeeld.

Wanneer en waarom ben je gestopt?

Ik ben daarna in het 2e elftal gaan voetballen en nog een flink aantal jaren in het veteranen elftal van VV Manderveen. Met beide teams nog een keer kampioen geworden. Ik ben een jaar of 5 geleden gestopt met voetballen omdat ik allebei de knieën versleten heb.

Wie was als speler jouw voorbeeld?

Als dertienjarige zag ik het Nederlands Elftal voetballen op het WK in Duitsland. Mijn grote voorbeeld was toch wel Johan Neeskens, dat vond ik een prachtige voetballer.

Had jij een specialiteit als speler?

In kon best wel goed koppen en een goede pass geven. Verder had ik ook wel een goed schot in mijn linkerbeen en een goed overzicht.

Waar ben je het meest trots op?

Ik ben het meest trots op dat wij bij VV Manderveen ondanks de resultaten toch altijd veel plezier hebben gehad. Na de wedstrijd was er altijd een biertje en gezelligheid, en gingen we verder naar de volgende wedstrijd.

Ben je ooit benaderd door een BVO?

Nee, ik ben nooit benaderd door een BVO. In de jeugd wel selectiewedstrijden gespeeld voor FC Twente, maar dat is nooit wat geworden.

Heb je alles eruit gehaald als voetballer?

Nee, dat denk ik niet.

Je hebt altijd bij v.v. Manderveen gespeeld. Nooit overwogen om deze club te verlaten voor een andere mooie club?

Wel eens overwogen en ook wel eens een paar keer de kans gehad om hoger te gaan voetballen, maar toch nooit gedaan.

Wat is je mooiste herinnering?

Dat zijn de promotiewedstrijden in het seizoen 1991/1992. Nacompetitie gespeeld tegen VC Fleringen en SV Almelo, daardoor gepromoveerd naar de 1e klasse TVB. In de wedstrijd tegen VC Fleringen een mooi doelpunt gemaakt met een mooie lob over de keeper van 30 meter.

Wat doe je nu en wat zijn je ambities/wensen?

Wij zijn dit seizoen gestart met het 35+ voetbal, dat is een 7 x 7 competitie op vrijdagavond. Hier ben ik samen met 2 andere oud-voetballers leider van, dat is gezellig. Daarnaast werk ik al dik 40 jaar op het loonbedrijf van eerst mijn vader en nu mijn broer. Nog steeds met veel plezier. Verder ben ik getrouwd en heb 1 zoon die ook druk is met het voetballen.

Welke amateur mag in deze column niet ontbreken en waarom niet?

Gerrit Rikhof van de SV Vasse. Gerrit was in zijn voetballoopbaan 1 van de betere voetballers van de regio. Samen met wijlen Jos Bolscher, een zeer gevaarlijk duo.

Mooiste herinnering aan een trainer?

Ik heb best wel veel trainers gehad in die 25 jaar. Met de meeste kon ik goed opschieten, maar de mooiste herinneringen heb ik aan Gerard Scheuten. Hij paste heel goed in Manderveen als trainer, maar ook na de wedstrijden was hij altijd aanwezig. De jaarlijkse fietsdag op Hemelvaartsdag was altijd een hele klus. Daarbij de beruchte weekendjes weg. Een weekend zeilen in Friesland of weekend skiën in Winterberg. Ja, dat waren mooie tijden.

Had jij een ritueel voor de wedstrijd en/of een bijnaam?

Nee, ik had geen ritueel voor of na de wedstrijd. En een bijnaam heb ik nooit gehoord.

Wat was je mooiste sportpark?

Ik heb in die 25 jaar met VV Manderveen nooit op hele bijzondere sportparken gevoetbald. Maar ik vind dat momenteel het sportpark van ons eigen VV

Manderveen er goed uit ziet. In de laatste jaren is er een nieuwe sproei installatie aan gelegd. Verder zijn er allemaal nieuwe kleedkamers gemaakt, en rondom het veld hangt het goed vol met borden en vlaggen van sponsoren. En vorig jaar is er een nieuwe LED-installatie aan gebracht voor de verlichting en word momenteel alle bestrating vernieuwd. Het ziet er top uit voor momenteel 5e klasse.

Ga ik terug in de tijd, moet ik denken aan RV ( Rijssen Voorruit ). Met de houten tribune en de kleedkamers daar onder. Of het de mooiste was dat denk ik niet, maar vond het zeker wat hebben.

Wat was je mooiste goal?

Dat was de goal tegen VC Fleringen in de na competitie. Dat was een mooie boogbal over de keeper van 30 meter.

Speelde je liever als centrale middenvelder of als laatste man? En waarom?

Centrale middenvelder is een mooie positie om te spelen. Je bent het aanspeelpunt op het middenveld en van daaruit kun je het spel verdelen, of met een lange bal of een steekpass.

Als je ouder wordt is laatste man spelen ook wel mooi. Je hebt een mooi overzicht en kunt daarbij de nodige aanwijzingen geven. Verder is het niet saai want als laatste man van VV Manderveen heb je best wel wat te doen. Ik vond beide posities mooi om te spelen.

Waar moet een goede centrale middenvelder in jouw ogen aan voldoen?

Een centrale middenvelder moet technisch goed zijn, dus een goede balcontrole hebben. Verder is een goede pass en een goed spel inzicht ook belangrijk.

Waar moet een goede aanvoerder aan voldoen?

Een goede aanvoerder moet het verlengstuk zijn van de trainer in het veld. Hij moet tussen in groep staan. Mocht er wat spelen in de groep is het belangrijk dat je actie onderneemt.

Wat is het grootste verschil tussen het voetbal in jouw tijd en de huidige generatie?

Het voetbal is nu sneller geworden. Er zijn ook betere faciliteiten om fit te worden en te blijven. Of het altijd mooier is om naar te kijken betwijfel ik.

Ook een klein voorbeeld daarvan is als er tegenwoordig in het betaalde voetbal iemand wordt ingebracht. Al is het maar voor 5 minuten, toch wordt er eerst een groot schrijf blok door gebladerd om aanwijzingen te geven. Ja, dan denk ik vaak; dan ga je leuk het veld in.

Wat is jouw advies aan de talenten van nu?

Dat je goed kunt voetballen is mooi, maar het belangrijkste is, dat je plezier hebt in het spel. Dat je met plezier naar de trainingen en wedstrijden gaat. Verder is het belangrijk om te accepteren dat de mindere voetballers ook hun best doen.

Moet de VAR ook zijn intrede maken in het amateurvoetbal?

Nee, de VAR hoeft geen intrede te doen in het amateurvoetbal.

Heb je ergens spijt van?

Nee, nou niet meer.

Wil je nog iets kwijt?

Ik vond het leuk dat ik mee mocht doen. Nog bedankt Theo Wigger en diegene die er nog meer aan hebben mee gewerkt. Ik vind het mooi dat ook iemand uit de onderste regionen van het amateur voetbal zijn woord hier mag doen.

 

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer