Uitgebreid (foto)verslag: NEO boekt derde opeenvolgende zege

NEO kan zich met een gerust hart in het carnavalsgedruis storten, want de lastige uitwedstrijd bij Sparta Enschede werd met 1-0 gewonnen, waardoor de plek in de subtop werd verstevigd. Ondanks dat, net als in Borne, beide ploegen redelijk aan elkaar gewaagd waren had NEO net wat meer recht op de drie punten. De ploeg combineerde wat zorgvuldiger dan Sparta en kreeg ook de beste kansen, met name voor de pauze.

Met Bram Rikhof in de basis voor de aangeslagen Rick ten Tusscher begonnen beide ploegen wat afwachtend, maar al na tien minuten had NEO op voorsprong moeten komen. Een subtiele pass van Ron Spoler bereikte Jochem Stam die alleen voor goalie Quirijn Kiers de bal echter tot hoekschop verwerkt zag worden door de doelman.

Nadat een kans van Mats Holtkamp geneutraliseerd werd wegens buitenspel kreeg NEO halverwege de eerste helft opnieuw een unieke mogelijkheid op 0-1. Na een combinatie via Jasper Scholten en Jochem Stam belandde de bal bij Ron Spoler, maar in deze 1-op-1-situatie kwam de doelman als overwinnaar uit de bus.

Na een klein half uur kreeg ook Sparta de eerste kans, maar na een goede combinatie raakte een aanvaller de bal maar half en Ephrem Arslan kon het leer simpel verwerken bij de tweede paal. In die fase had Sparta ook een licht veldoverwicht zonder dat om te kunnen zetten in grote kansen.

In de laatste vijf minuten voor de pauze twee kleine kansen voor Sparta. Eerst een scrimmage voor het doel van Leco Zeevalkink, maar niemand slaagde er voor Sparta in het beslissende tikje te geven. Het laatste wapenfeit was een kopbal van een meter of tien van de inlopende Joris Eppink die ruim overzeilde.

De tweede helft was nog maar nauwelijks begonnen of Wessel Bom was dicht bij de openingstreffer. Een strakke hoekschop van Ron Spoler werd door de linkerverdediger millimeters over gekopt.

Een paar minuten later een vervelend moment. Nadat Bas Spenkelink een corner van Jochem Stam net niet binnen kon werken bleek bij Joris Eppink de schouder uit de kom te zijn geschoten, een uiterst pijnlijke aangelegenheid. Gelukkig was expert Michel Steggink gauw ter plekke om het euvel te herstellen, maar Eppink moest uiteraard wel vervangen worden.

Beide ploegen kregen in het restant van het duel een paar kansen, waarvan de eerste voor Daan Akkerman. Een vrije trap belandde bij de tweede paal en de inzet van de aanvoerder kon nog net door Leco Zeevalkink buiten de palen gehouden worden. Vlak daarna een mooie NEO-aanval die afgesloten leek te kunnen worden door Jasper Scholten. Zijn schot werd echter op het laatste moment gekraakt met een hoekschop als gevolg.

Tussen de 70e en 75e minuut had Sparta de wedstrijd ook zomaar kunnen beslissen. Eerst raakte Mats Holtkamp de bal volledig verkeerd, vervolgens schoot Gabriel Genc rakelings naast.

Daarna was het weer de beurt aan NEO. Een balverovering van Jasper Scholten leverde een mooie steekpass van Bram Rikhof op Jochem Stam op, die op zijn beurt Wout Bartelink in stelling bracht. Helaas was het schoot van de middenvelder niet krachtig genoeg.

Een paar minuten later viel dan toch de beslissing. Een hoekschop van Ron Spoler werd gemist door Kiers en Wessel Bom kopte de bal bij de tweede paal tegen de touwen: 0-1.

Met Twan Weghorst, Mats Velner en Guus Hoekstein in de ploeg kwam NEO niet meer in de problemen. Wat heet, Twan Weghorst had van afstand nog een lob in petto die maar net over het

doel van Kiers zeilde. Na ruim 90 minuten kon NEO opnieuw drie mooie punten bijschrijven die uiteraard luid werden bejubeld.

Op de ranglijst staat NEO dan wel vijfde maar op basis van het aantal verliespunten zou zomaar plek twee kunnen worden ingenomen.

Na het vrije carnavalsweekend komt NEO op zaterdag 17 februari om 18.00 in actie voor het inhaalduel bij Achilles’12, dat gisteren nipt verloor van Grol.

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer