Alfred Nijhuis: ‘Waar ik trots op ben? Mijn profdebuut tegen Stuttgart en eerste kopgoal tegen Frankfurt’

Spelersprofiel: Alfred Nijhuis

Geboortedatum: 23-3-1966

Voetbalperiode (vanaf de senioren welke jaargangen en welke clubs) en je positie):

1982-1983: Vogido A1 en zondag Vogido 2. Ik speelde 2 wedstrijden per week. Middenvelder

1983-1987: Sportclub Enschede 1. Middenveld en centrale verdediger

1987- 1991: ASC Schöppingen. Middenveld en centrale verdediger

1991-1997: MSV Duisburg. Centrale verdediger

1997-1998: Urawa Red Diamonds (Japan). Centrale verdediger

1998-2001: Borussia Dortmund. Centrale verdediger

2003-2004: EV & AC De Tubanters 1897 (na een paar maanden gestopt).

 

Wanneer en waarom ben je gestopt?

2001; ik was 35 jaar en eigenlijk kon ik niet meer wat ik wilde.

Wie was als speler jouw voorbeeld?

Johan Neeskens.

Had jij een specialiteit als speler?

Koppen en ik was tweebenig. En altijd doorgaan, nooit opgeven.

Waar ben je het meest trots op?

Dat ik überhaupt profvoetballer ben geworden!

Heb je alles eruit gehaald als voetballer?

Ja.

Wat is je mooiste herinnering?

Mijn

Wat doe je nu en wat zijn je ambities/wensen?

Ik ben hoofdscout van Heracles Almelo. Mijn ambitie is de beste willen zijn. Ik wil het maximale uit mijn werk halen. Ik ben iemand die het van hard werken moet hebben.

Welke amateur mag in deze column niet ontbreken en waarom niet? Dat zijn er een aantal waarmee ik vroeger veel op straat speelde. Andre van Benthem (FC Twente, Heracles, Cambuur), Peter Krake mijn jeugdvriend die bij FC Twente en Heracles in de jeugd speelde (en Oranje 15, 16 en 17) en Ben Weber (FC Twente en Heracles). Wij hadden een hele goede lichting. Eigenlijk zijn dat geen amateurs!

Hoe verliep de overgang van de profwereld naar de amateurs?

Na 1,5 jaar niets doen ben ik bij de Tubanters 1897 nog een paar maanden gaan spelen! Ik had er geen zin meer aan, het viel zwaar.

Mooiste herinnering aan een trainer?

Thijs Voogd van Vogido. Die man was zijn tijd ver vooruit. Hij introduceerde bij ons de Coerver-methode en hij wilde dat we one-touch voetbal speelden. Dat lukte ook nog.

Had jij een ritueel voor de wedstrijd en/of een bijnaam?

Ik ging voor de warming-up al een soort pre-warming up doen. Ik had bij Dortmund Alli, niet vanuit mijn naam alleen, maar van Alligator.

Wat is het grote verschil tussen voetbal in Nederland en Duitsland?

In Duitsland is er veel meer prestatiedruk. Ik weet in ieder geval wat verzuring is.

Hoe was het jaar in Japan en de voetbalbeleving daar?

Fantastisch, alles was perfect geregeld, super aardige mensen, beste fans van Japan. Die club is vergelijkbaar qua populariteit met een topclub hier. We speelden wel eens in het Olympisch stadion van Tokyo voor 60.000 uitzinnige fans.

Wat was je mooiste sportpark?

Borussia Dortmund.

Wat was je mooiste goal?

Ik denk tegen Schalke O4 in 2000, ik draaide met een curve de bal in de kruising met 1 aanname. Het werd 1-1. Een heel belangrijk doelpunt.

Waar moet een goede verdediger in jouw ogen aan voldoen?

Je moet je duels willen winnen, duels opzoeken, aanpakken. Bij ons was er mandekking, nu is het veel positioneel en dan kun je de verantwoordelijkheid eerder afschuiven. Verdedigers zijn ook meer ball-watchers geworden. Je moet altijd de situatie overzien. Man en balsituatie. Daardoor ontstaan de meeste goals.

Wat is het grootste verschil tussen het voetbal in jouw tijd en de huidige generatie?

Wij werden door de ervaren spelers opgevoed. Dat was veel harder. Ons salaris bestond voor 50% uit vast salaris en de rest kon je bijverdienen door te winnen. Als je je man liet lopen of een domme fout beging kreeg je ervan langs.

Wat is jouw advies aan de talenten van nu?

Als ik het over zou doen zou ik mijn mobiliteit (heup en rug) veel beter trainen, en ik zou ook meer onderhoud van mijn techniek trainen. Verder moet je als je niet speelt, veel meer gaan lopen. Je moet kilometers maken. Uithoudingsvermogen en power creëren. Als je ziet wat zo’n Mats Wieffer heeft gedaan om een topspeler te worden, dat vind ik grote klasse.

Moet de VAR ook zijn intrede maken in het amateurvoetbal?

Nee, alsjeblieft niet.

Heb je ergens spijt van?

Nein.

Wil je nog iets kwijt?

Dank je wel.

 

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer