EK-selectie Nederlandse klootschietbond compleet

Met nog 49 dagen tot aan de straatwedstrijd op het EK klootschieten, was het afgelopen zaterdag hoog tijd om de laatste selectiewedstrijd te gooien. Deze stond gepland in Haarlo en werd georganiseerd door de leden van KV Zwolle. De verkeersluwe straat zorgde voor mooie, spannende wedstrijden met hier en daar toch een verrassende naam binnen de EK-selectie.

Bij de mannen was het niet alleen spannend welke 10 heren de selectie zouden halen, maar ook wie de Grolsch Champions Tour op het onderdeel straat zou winnen. Patrick Zieverink (KV ’t Broek) en William Hobbelink (KV Beuningen) vochten onderling een spannende strijd uit en Patrick Zieverink kroonde zich voor het eerst in zijn klootschietcarrière als winnaar van de Champions Tour. Hij gaat als kopman van het Nederlands team bij de heren in Duitsland op jacht naar het EK-goud. Naast dit gevecht om de toppositie was ook het gevecht voor een plek binnen de top-10 een spannende. Uiteindelijk wisten Bas Senger (KV Beuningen), Luuk Zanderink (KV Beuningen), Mark oude Luttikhuis (KV Mander), Jos-Bert Aalbers (KV Lattrop-Breklenkamp), Jurgen ter Brake (KV Zwolle), Stef Huiskes (KV Reutum), Robert Blankenvoort (KV Mander) en Bart Kamphuis (KV Mander) het te schoppen tot een plek binnen de kernploeg. Al deze heren hebben al eerder meegedaan aan het EK, voor Mark oude Luttikhuis wordt het zelfs zijn 9e EK op rij.

Dames
Bij de dames was de selectie min of meer al rond voorafgaand aan de laatste wedstrijddag. Intern kon er nog wat gewisseld worden van positie, maar een nieuwe naam leverde dit niet op in de selectie. Silke Tulk (KV Kleine David) gaat ook op het onderdeel straat (naast het onderdeel veld) als kopvrouw van de dames richting het EK. Britt Blokhuis (KV Beuningen) legde beslag op de tweede plaats, Suzan Zieverink (KV ’t Broek) werd derde en Marianne Westerink (KV ’t Woudhuis) vierde. Britt Rolink (KV Beuningen) en Sophie Koebrugge (KV Niej Haarbig) kwamen bij het EK van 2022 nog uit bij de meisjes en pakten hier respectievelijk zilver en brons op de straatwedstrijd. Nu hebben zij zich beide geplaatst voor het EK 2024 bij de senioren. Een knappe prestatie van deze twee talenten.

Jeugd
Bart Lucas (KV Hertme), titelverdediger van de Champions Tour van 2022, moest wegens een schoolactiviteit verstek laten gaan bij de laatste wedstrijd. Hier profiteerde Max oude Engberink (KV Vooruitzicht) meteen van. Hij wist de Champions Tour straat winnend af te sluiten en zal in Duitsland de Nederlandse driekleur op drie onderdelen vertegenwoordigen. Bart Lucas werd uiteindelijk nog wel tweede in de ranking en zal ook afreizen naar het EK. Nout Koehorst (KV Nooit Gedacht) had in de voorgaande wedstrijden al behoorlijk wat punten verzameld en dus kon hij, ondanks een blessure, toch zijn EK-ticket veiligstellen. Als vierde en laatste jongen heeft Jesse Telgenhof oude Koehorst (KV Reutum) zich weten te plaatsen. Leon Heerink (KV Oud Ootmarsum) was op de slotdag beter dan Jesse, maar haalde in de wedstrijden ervoor net één punt minder, waardoor het talent uit Reutum wel naar het EK gaat op het onderdeel straat en de pupil van Oud Ootmarsum helaas niet.

Lotte Telgenhof oude Koehorst (KV Reutum, zusje van Jesse) was bij de meisjes de torenhoge favoriet en wist alle wedstrijden winnend af te sluiten, een unieke prestatie van de jonge klootschietster uit Reutum. Zij zal zich in Duitsland tijdens het EK geflankeerd zien worden door de zusjes Merle en Silke Aveskamp (KV Beuningen). Dat het een echte zussenstrijd was, bleek wel uit het feit dat beide meiden met hetzelfde aantal punten de tweede plaats bezetten. Door te kijken naar de meters die gegooid zijn in de selectiewedstrijden, bleek dat Merle uiteindelijk 40 meter meer had gegooid dan Silke. Hierdoor werd zij officieel tweede en Silke derde. Voor de plaatsing naar het EK maakte dit gelukkig niets uit.

Allround kampioenschap
Tijdens de Grolsch Champions Tour wordt er ook om een allround kampioenschap gestreden. Dit is een titel die je kunt winnen als je op drie onderdelen, te weten straat, veld en zetten, deelneemt. Deze titel, met bijbehorende mooie glazen plaquette ging bij de heren naar William Hobbelink (2e op straat, 6e op veld en 2e op het zetten). Bij de dames ging deze titel naar Silke Tulk (1e op straat, 1e op veld en 2e op het zetten). Max oude Engberink won de allroundtitel bij de jongens (1e op straat, 1e op veld en 7e op het zetten). Lotte Telgenhof oude Koehorst pakte op alle drie onderdelen de winst en dus was het duidelijk dat zij de allroundtitel pakte bij de meiden.

Het EK klootschieten vindt plaats van 9 tot en met 12 mei in het Duitse Neuharlingersiel. Op vrijdag 10 mei zullen de titels op het onderdeel veld worden vergeven, op zaterdag 11 mei de titels op het onderdeel straat en op de slotdag zullen de Europese kampioenschappen voor het onderdeel zetten worden gehouden.

Lotte Telgenhof oude Koehorst en Max oude Engberink

 

Drie allroundkampioenen

 

William Hobbelink en Silke Tulk
Newsoutside Sportverlichting PBSoccer