Koen Mellink: ‘Ik vind het jammer dat in Enschede geen vereniging op het hoogste amateurniveau speelt’

Spelersprofiel: Koen Mellink

Geboortedatum 29-06-1974

Voetbalperiode: Vosta van 1981 tot 2001 en daarna tot 2008 bij Vogido. Positie: Ik speelde bij Vosta linksbuiten maar de meeste wedstrijden speelde ik linksback. Bij Vogido was linksback mijn positie.

Wanneer en waarom ben je gestopt?

Het laatste seizoen was in 2007/ 2008. Samen met Marco Lammers hadden we de wens om af te sluiten met een kampioenschap! Dat dit uiteindelijk gelukt is, was natuurlijk bijzonder mooi! Het gezin en het hebben van een eigen zaak nam steeds meer tijd in beslag.

Wie was als speler jouw voorbeeld?

Bij Vosta was dat Rob Sommer. Hoe simpel en makkelijk hij voetbalde en een ander beter liet voetballen heb ik na die tijd niet meer meegemaakt. Al hoewel René Nijhuis in Vogido 4 ook bijzonder goed was om mee te voetballen.

Had jij een specialiteit als speler?

Mijn snelheid, conditie en ik ben zowel links en als rechtsbenig.

Waar ben je het meest trots op?

Bij Vosta, dat ik net bij de senioren in het 1e kwam en van de 4e naar de 2e klasse promoveerde met hele goede voetballers.

Ben je ooit benaderd door een BVO?

Nee, daar was ik niet goed genoeg voor.

Heb je alles eruit gehaald als voetballer?

Voor mijzelf wel, helemaal als je er op terug kijkt en ziet hoeveel mensen je uit die tijd kent en weer tegenkomt.

Vosta of Vogido?

Dat is een lastige: Van kleins af aan bij Vosta gespeeld. Dat was toen nog een mooie gezonde vereniging. Hele mooie tijd gehad en met hele goede

spelers mogen spelen. Bij Vogido op latere leeftijd was een perfect vervolg destijds. Alles overwegende zeg ik toch Vosta ….

Speelde je liever linksback of linksbuiten?

Als ik linksback speelde met het spel voor mij ging het mij wat beter af.

Wat is je mooiste herinnering?

Naast het uitschakelen van Quick’20 in de beker met Vosta en het uitschakelen van HSC’21 in de beker met Vogido kijk ik ook mooi terug op de wedstrijd met Vosta tegen PH Almelo. Daar speelde ik tegenover Manuel Sanchez Torres en dat was vroeger toch een jeugdidool van mij.

Dat was onze kampioenswedstrijd met Vogido tegen Markelo op sportpark Scholtenhagen voor veel publiek (+/- 2500 toeschouwers ). De wedstrijd ging over en weer. Na een 2-2 eindstand moest er door verlenging een beslissing komen. Vlak voor tijd mocht ik een vrije trap nemen die werd verlengd en door onze spits Martijn Nijhuis binnengeschoten ….. Die ontlading zal ik nooit vergeten.

Wat doe je nu en wat zijn je ambities/wensen?

Ik heb een eigen Schildersbedrijf MellinkSchilders BV (inmiddels 87 jaar oud; overgenomen van mijn ouders en waar mijn opa mee was begonnen). Een hele leuke afwisselende baan met nog echt klantenwerk. Wat voetbal betreft zijn we lager gaan spelen in Vogido 4 met oud eerste spelers. Op dit moment voetballen we voor het eerst dit jaar 7 tegen 7 op de vrijdag avond. Dat is erg gezellig en hoop dit nog een tijd te kunnen doen. De wens is het om gezond en fit te blijven.

Welke amateur mag in deze column niet ontbreken en waarom niet?

Arjan Winkelman. Een hele goede voetballer, die echt hogerop had gekund.

Mooiste herinnering aan een trainer?

Dat was in de tijd bij bij Vosta: Koos de Wals. Niet alleen vanwege de resultaten maar ook zeker omdat hij met de trainingen gewoon meedeed.

Maar de mooiste tijd was de periode met Erik Koppelman bij Vogido. Mooie trainingen, goed voor de gehele groep. Werkend naar een resultaat voor de

hele vereniging. Met John ter Mors als assistent-trainer was het lachen gieren brullen…

Had jij een ritueel voor de wedstrijd en/of een bijnaam?

Ik had geen ritueel en ook geen bijgeloof voor een wedstrijd. Een bijnaam was in de jeugd bij Vosta met trainer Piet Laan: “ Japje “ vanwege mijn korte haar….

Wat was je mooiste sportpark?

Tussen Vosta of Vogido is dat zeker Vosta vanwege de tribune en de ligging.

Wat was je mooiste goal?

Dat was met de finale van het Marinus Goedhart toernooi (kampioenschap van Enschede) de wedstrijd tegen Sparta. Een mooie boogbal over de keeper ( Marc Tiggeler) waar ik in de jeugd vaak mee ging voetballen.

Waar moet een goede linksbuiten in jouw ogen aan voldoen?

Deze moet in mijn ogen creatief, snel en tweebenig zijn. Ook moet hij in het teambelang verdedigend werk willen verzetten.

Wat is het grootste verschil tussen het voetbal in jouw tijd en de huidige generatie?

Nu zijn de jongens veel meer fysiek afgetraind en gaat het spel wel iets sneller. Ook spelen ze vaak met de bal onder de voet. Dat was in mijn tijd niet zo.

Wat is jouw advies aan de talenten van nu?

Veel plezier maken en met elkaar ergens voor gaan. Geniet van de andere goede voetballers om je heen.

Moet de VAR ook zijn intrede maken in het amateurvoetbal?

Dat zou heel wat ellende besparen. Tevens weet je dat je ook hiermee niet alle discussies voorkomt.

Heb je ergens spijt van?

Ik heb nergens spijt van, voetballen is en blijft het mooiste wat er is!

Wil je nog iets kwijt?

Ik vind het jammer dat in Enschede geen vereniging op het hoogste amateurniveau speelt. Daar waar vroeger Enschedese Boys of Sportclub toon aangevend waren, is er nu niets meer van over. Te veel verenigingen in de stad, dit moet anders kunnen.

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer