Niek Loohuis en Mathijs van de Beld gaan trainersstaf FC Twente/Heracles versterken

De FC Twente/Heracles Academie heeft zich voor aankomend seizoen versterkt met twee nieuwe stafleden. Niek Loohuis gaat de leiding krijgen over de Onder 19, een nieuwe lichting binnen de gezamenlijke Academie. Mathijs van de Beld neemt na de zomer de taak als hoofdtrainer van de Onder 13 op zich.

Vanaf het seizoen 2024/’25 beschikt de FC Twente/Heracles Academie niet meer over een Onder 18-selectie. Om ontwikkeling te stimuleren en het voetbal competitiever te maken, volgt de Academie de richtlijn van de KNVB om de stap naar de Onder 21 kleiner te maken. Dit houdt in dat er vanaf aankomend seizoen een Onder 17- en Onder 19-selectie worden toegevoegd. In de praktijk betekent dit dat de FC Twente/Heracles Academie na de zomer over acht teams beschikt, in plaats van de huidige zeven teams.

Niek Loohuis zal aankomend seizoen als hoofdtrainer voor de Onder 19-lichting staan. De 37-jarige Loohuis doorliep als jeugdspeler zelf vroeger de jeugdopleiding van FC Twente. Tijdens zijn profcarrière kwam hij jarenlang uit voor BV Veendam en sc Heerenveen. In 2012 hing de geboren Lossenaar zijn professionele voetbalschoenen aan de wilgen en koos hij ervoor om nog drie seizoenen voor Quick’20 te spelen.

BAND BEHOUDEN

Direct na het einde van zijn profcarrière in 2012 werd Loohuis voor één seizoen actief als jeugdtrainer binnen de gezamenlijke jeugdopleiding van FC Twente en Heracles Almelo. Een aantal jaren later volgde nog een periode van drie jaar in Hengelo. Hierna koos de oud-prof voor een avontuur bij PEC Zwolle. Nu, vijf jaar later, keert Loohuis voor de derde keer terug in Hengelo. Loohuis: “Doordat ik hier als jeugdspeler en -trainer al verschillende jaren heb rondgelopen, heb ik de band met de Academie altijd behouden. Toen ik onlangs werd benaderd om weer naar de FC Twente/Heracles Academie terug te keren, begon het steeds meer aan mij te trekken om hierheen te gaan. Nu ik hier zit, voelt het ook echt weer als thuiskomen.”

NIEK LOOHUIS, AANKOMEND SEIZOEN HOOFDTRAINER ONDER 19

VERTROUWEN

Tijdens zijn tweede periode in Hengelo heeft Loohuis al eens de leiding gehad over de toenmalige Onder 19-selectie. Na jarenlange afwezigheid keert zowel hij als deze lichting weer terug binnen de Academie. “In mijn trainerscarrière heb ik altijd met jeugdspelers uit de bovenbouw gewerkt. Daardoor heb ik de nodige ervaring opgedaan om te weten hoe ik met spelers uit deze leeftijdscategorie moet werken. Het is onder andere mijn doelstelling om zoveel mogelijk spelers af te kunnen leveren aan de eerste elftallen van FC Twente en Heracles Almelo. Daarvoor zal ik ook intensief moeten samenwerken met de staf van Onder 21 en de eerste elftallen. Ik kijk met alle vertrouwen en enorm veel zin uit naar het nieuwe seizoen.”

MATHIJS VAN DE BELD

Aankomend seizoen krijgt Mathijs van de Beld als hoofdtrainer de leiding over de Onder 13. De 23-jarige Van de Beld is sinds 2018 werkzaam bij sc Heerenveen, waar hij verschillende onderbouwteams onder zijn leiding heeft gehad. Daarnaast is hij assistent-trainer geweest bij de Onder 17 en Onder 21. Dit seizoen combineert hij het trainerschap bij de Onder 12 van sc Heerenveen met een rol als coördinator van de vooropleiding bij dezelfde club.

MATHIJS VAN DE BELD, AANKOMEND SEIZOEN HOOFDTRAINER ONDER 13

UITDAGINGEN

Van de Beld: “Ik zie mooie kansen en uitdagingen liggen bij de FC Twente/Heracles Academie. Bij sc Heerenveen heb ik al veel kennis en ervaring opgedaan in het werken met spelers uit de onderbouw. Deze ervaring kan ik nu toepassen bij de Onder 13 van de Academie, waarbij ik te maken krijg met spelers die op sociaal-emotioneel gebied een interessante levensfase ingaan.”

GOEDE INDRUK

De 23-jarige Van de Beld is geboren en getogen in Balkbrug, nabij Regioplan-locatie Ommen. Vanuit zijn jeugd is de Balkbrugger al bekend met de jeugdopleiding van FC Twente en Heracles Almelo. “Mijn broer (Jorn-Jan van de Beld, red.) heeft hier tussen 2008 en 2015 in de jeugd gespeeld. In die periode heb ik hier vaak langs de lijn gestaan en ook altijd een goede indruk gehad. Dat ik hier nu zelf aan de slag mag als jeugdtrainer, maakt het voor mij extra mooi.”

JUISTE PERSONEN

Maarten van Wesenbeeck, Manager Academie, en Bas van Baar, Hoofd Voetbalontwikkeling, zijn blij dat de Academie beide trainers heeft weten te binden. Van Wesenbeeck: “Binnen de FC Twente/Heracles Academie zijn we voortdurend op zoek naar de juiste personen die bepaalde kwalitaeiten met zich meebrengen en deze ook kunnen overdragen op spelers. Personen die passen bij de verschillende kernwaarden van de Academie.”

Dat de FC Twente/Heracles Academie van en voor de regio is, wordt ook uitgestraald in het aantrekken van deze trainers. “Doordat Niek en Mathijs beiden uit deze regio komen, sluit hun profiel des te meer aan op onze vereisten”, zegt Van Wesenbeeck. “Wij zoeken niet naar de beste mensen elders in het land, maar willen de beste trainers uit deze regio aan ons binden. Bas en ik zijn er trots op dat dit met deze trainers is gelukt. Wij zijn nu in staat om uitstekende jeugdtrainers van andere betaald voetbalorganisaties aan ons te binden. Dat sluit aan bij de goede ontwikkelingen die de Academie doormaakt.”

PROFIELEN

Bas van Baar over de aanstelling van beide trainers: “In kwaliteit zijn Niek en Mathijs beiden op hun eigen manier een belangrijke toevoeging aan onze trainersstaf. Niek heeft door de jaren heen als profvoetballer en trainer een compleet profiel als ‘bovenbouwspecialist’ opgebouwd. Vanuit zijn ervaring kan hij spelers helpen in de laatste stappen richting het profvoetbal.”

Van Baar ziet in Mathijs van de Beld juist een profiel dat goed aansluit op de vereisten voor de onderbouw. “Mathijs is jong en ambitieus, maar tegelijkertijd ook enorm fanatiek en leergierig. Al ruim acht jaar lang houdt hij zich bezig met jeugdteams uit de onderbouw. Daarin zal hij voor ons ook nieuwe kwaliteiten en inzichten gaan brengen. Met zijn kwaliteiten en persoonlijkheid past Mathijs goed bij waar wij als Academie voor staan. Hij bezit over veel bagage waarmee hij jonge, talentvolle voetballers iets extra’s kan aanleren.”

HOOFDTRAINERS COMPLEET

Met de aanstelling van Niek Loohuis en Mathijs van de Beld is de FC Twente/Heracles Academie rond met alle hoofdtrainers voor het seizoen 2024/’25. Op een later moment wordt de volledige indeling van alle hoofdtrainers gecommuniceerd.

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer