Voorbeschouwing Hardenberg’85 – Mariënberg

Tekst: Alfred Dorgelo

Komende zaterdag reizen wij af naar het pittoreske Hardenberg waar op sportpark

Baalderveld aan de Hondsdraf, nummer 2c, voetbalvereniging Hardenberg’85 onze gastheer zal zijn. Onze site (www.vvmarienberg.nl) en de diverse sociale media worden elke dag druk bezocht. Uit betrouwbare bron weet ik namelijk dat wij tal van unieke bezoekers hebben, iedere dag weer. Niet alleen in/uit ons koude kikkerlandje. Neuh, zelfs wereldwijd. Aan de andere kant van de wereld, tig lichtjaren verder bijvoorbeeld (Australië, Timboektoe, Japan, Amerika, noem maar op), weten ze ons cluppie te vinden. Mooi toch. Wat ik oe brom. Ok, het is via de digitale snelweg. Maar toch, niet alle wegen leiden dus naar Rome maar ook naar het fraaie Westerpark. Vooral op de zaterdagmiddag/avond is het dringen geblazen om een plekje te bemachtigen op de snelweg richting het mooie Mariënberg. Een indirect compliment aan onze webmaster Gerrit Heine, die altijd razendsnel de roodzwarte site weer up-to-date heeft met daarbij de mooiste actiefoto’s en verder alle rangen en standen.

De laatste tijd valt ons wel wat op. Onze diverse media-kanalen worden opvallend vaak bezocht door inwoners die huizen in een geweldig mooie stad die grenst aan onze Oosterburen. Gelderland levert je mooie streken, derhalve. Veel bezoekers komen dus uit het oude Nijmegen.

Al ruim tweeduizend jaar oud. De Romeinen waren hier veelvuldig te vinden. Goh, wat Boeiend zou je zeggen maar Frank woont er wel. Al zijn hele leven. Al wist hij niet dat het Kronenburger Park moest zijn ipv Kronenburg Park. Ach, je moet het niet zo zwart/wit zien. Maar zeg me dat het niet zo is? Nou, echt wel Frank! Wat ik oe brom! Schijnt dat veel van die (digitale bezoekers) lid zijn van voetbalclub Kolping Dynamo. Ik heb even rondgezocht in Nijmegen en omstreken. Zij zetten vorig seizoen onze vrienden van Harskamp de voet dwars richting de 3e klasse. Zij wonnen de finale van de lui die ons eerder weer pootje lichtte. Toeval bestaat al lang niet meer. Zo is de cirkel weer rond. Alle menschen werden Brüder. Door de bomen het Bos niet meer zien. We zijn blij dat we uiteindelijk gedegradeerd zijn. Hoe gek dat ook mag klinken. Want achteraf gezien hadden we dit jaar niet veel te zoeken in de 3e klasse. We moeten zelfs nu weer op onze tellen gaan passen. Hardenberg’85 uit is geen kattenpis, zekers niet op zo’n beroerd kunstgrasveld. Dat zeggen ze zelf hè. Trainert Harold Muis van de blauwen zei het terecht, daar gaan vele clubs de bietenbrug bij ons mee op. Nou, ik weet niet of dat helemaal klopt of het feit dat Harold alles goed heeft uitgelegd….Waarvan Akte!

Want de laatste thuisoverwinning van H’berg’85 dateert alweer van enkele maanden terug, om precies te zijn: 25 november 2023. Toen werd Bornerbroek de spiekerboks best opgeknupt met een 2-0 zege. Het kan verkeren, hoor het Bredero het gisteren nog zeggen…. Nu staan diezelfde Bornerbroekers op de 3e stek, wie onze 4e klasse enigszins kan volgen is spekkoper en moet verrekte snel de toto in gaan vullen. Succes verzekerd. Tel uit je winst. Ik snap er soms geen bal (meer) van. Door Eendracht Sterk, je wilt als de sodemieters Voorwaarts gaan maar vroeg of laat krijgt elke club in deze ongekend spannende klasse er mee te maken. Soort van vormverlies, dat het voor geen meter (meer) loopt. Als je ff een paar weken niet oplet bungel je zo onderaan. Sorry, dwaal weer af. Was nog met mijn gedachten in Nijmegen (bij zonsopgang). Paradijs! Mooie stad aan de Waal. Het sportpark van Kolping Dynamo is niet eens zo ver verwijderd van de enige stadscamping in Nijmegen, althans dat zag ik op Google Maps. Tegenwoordig maakt ene Joost Klein furore met zijn ‘Europapa’. Jemig wat slecht, maar dat terzijde. Enfin, in de vorige eeuw tourden die lui van U2 al door Europa met hun ‘Zooropa’ (Zoo TV) Tour. Een songfestival wat wel te pruimen was. Achtung Baby! Ze deden op 3 augustus 1993 ook Nijmegen aan. In het Goffertpark sloegen zij hun Ierse tenten op! Niet veel groen te zien meer die dag. Met de oranje camper van mien oudste breur stonden wij 3 dagen op de stadscamping, midden in hartje Nijmegen. Robert, andere breur en ik. Wat een feest in deze studentenstad. Van Agt leefde toen nog. Breur dacht goed tegen het gerstenat te kunnen, schonken ze tijdens het concert festivalbier (2%). Haha, geweldig. Dat moet ie nog vaak aanheuren. De dag voor het concert maakten wij de binnenstad van Nijmegen onveilig. Café de Opera aan de Koningstraat nr. 34 werd onze

uitvalbasis. Destijds stonden speciaalbieren nog in de kinderschoenen maar zij hadden al een bierkaart aan de muur waar je U tegen zei. Die hebben wij in ’93 van boven naar onderen afgewerkt. Nou, dat was goed te merken later die nacht! Dan is zo’n camper klein hoor. Het schudde op haar grondvesten en we hadden allemaal de handjes netjes boven de dekentjes…Brammetje Horlepiep! Vorige week wist Kolping-Dynamo met 1-4 te winnen van ESA uut Arnhem. 3x Bos die het net vond. Nogmaals boeiend. Jullie hebben helemaal gelijk. Ach, het gaat eindelijk weer ergens om. De bal en voetbal. Hardenberg’85 won vorige week ternauwernood van rode lantaarndrager Daarle.

Op een waar knollenveld, althans dat las ik, wisten ze knap met 0-1 zege te vieren. Wat zegt het? In deze 4e klasse helemaal niks! Wij speelden gelijk tegen Avereest (0-0), ruim een uur tegen tien man maar wij konden er niet maximaal van profiteren. Blijft Jammer….! Wat zegt het? Dat we niet wonnen waar het wel had gekund en misschien wel had gemoeten! Want in deze klasse is elk punt er één. Wij kunnen wel op de 6e plek staan maar een verliespartij kan je zo weer naar de plekken doen laten kelderen waar je niet wilt staan op het eind van de rit.

Wat ik oe brom! Tuurlijk maken wij ons pas zorgen als de pretkegels op zijn. Maar toch!

Hoef in de nacompetitie niet richting Nijmegen en contreien…Ja, om een weekend feest te vieren, niet om te spelen om lijfsbehoud in de 4e klasse. Het zit allemaal verrekte dicht op elkaar.

Het vorige duel (28 oktober jl.) wonnen wij thuis met 4-2 van Hardenberg’85. Persoonlijke fouten en een rode kaart deed de ploeg van oud-collega Muis de das om. Tuurlijk waren wij ook wel bij de les, dat kan niet anders….Als de kat van huis is piepen de… Als ik komende zaterdag op het fietsje richting het sportpark van Hardenberg’85 pendel (nog geen anderhalf kilometer) en ik het tunneltje van de Gramsbergerweg (De Vissenkom) passeer wat kan ik dan verwachten? Een getergd en gebrand Mainbarg die elke grasspriet (kunst hè) wil opvreten? Als we zekerheid willen en geen natte voeten (meer) moet er gewonnen worden van Hardenberg’85. Sorry, Ten Kate en Wolbink! De concurrentie wil van hetzelfde laken een pak. Wij hebben de koploper nog altijd in het zicht. Iedereen laat punten liggen en Lutten is nog steeds binnen handbereik maar ook de onderste plekken zijn nooit ver weg. Het zal spannend blijven tot aan het bittere einde. Spannend. Wij waren voor – en na de winterstop ziek, zwak en misselijk. Wij zijn aan de betere hand maar nog steeds niet kiplekker als je begrijpt wat ik misschien bedoel. We moeten uit voorzorg onze win-win medicijnen blijven slikken om het grootste deel van de rest lekker voor te blijven.

Mede daarom gok ik ouderwets gok op een 1-3 zege. Die prognose is ook al zo oud als de weg naar Rome laat staan Nijmegen of Hardenberg. De wedstrijd begint om 14.30 uur. Ze hebben, volgens mij, nog altijd Veltins aan de tap. Het duel staat onder deskundige leiding van scheidsrechter, de heer Martin Bos.

Toch geen familie van Bram Bos uit voormalig Oldenzaal en omgeving? Toeter Bos? Hoe dan ook, om een lang verhaal kort te maken: Veule Wille maar vooral Veule Skik! Dat de beste maar mogen winnen en anders spelen we echt niet meer gewoon gelijk. Hup Rood-Zwart, laat ons juichen, Potverdikkemei!

Joah, mag wel zo.

 

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer