Voorbeschouwing: Mariënberg – SC Lutten

Komende zaterdag zijn wij op het vertrouwde Westerpark gastheer voor Sportclub Lutten, die normaal gesproken bivakkeren op sportpark De Kei aan de Knappersveldweg, op nummer 1B, in het pittoreske Lutten. 18 wedstrijden zijn wij onderweg. Nog 8 duels te gaan!

Een snelle rekensom leert ons dat wij (nog) maximaal 24 punten kunnen halen. Wij vinden ons voorlopig terug op de 6e stek in de rangschikking met 25 verdiende punten. We hadden er nu 54 kunnen hebben. Dat is natuurlijk een utopie, dat weet ik ook wel. Je laat onderweg naar later altijd wat liggen, soms iets te veel en soms veel te weinig! 29 verliespunten, Waarvan Akte! Lutten, onze tegenstander van komende zaterdag, staat fier bovenaan. Ze zijn trotse koploper met 36 punten uit 18 wedstrijden, 11 meer dan ons! Wat zegt dat? Ik weet het niet. Vandaag, maar gisteren ook en natuurlijk vorige week was ik samen met vele voetballiefhebbers rondom Mainbarg en omstreken hardop aan het nadenken, filosoferen, mijmeren, afwegen, bespiegelingen, bezinnen, herkauwen, mediteren, overpeinzen, overwegen, reflecteren, speculeren, stilstaan, theoretiseren….etc. etc. Kortom, gewoon ouderwets aan het prakkiseren. Mooi woord is dat hè, Prakkiseren! Wordt hier aan deze kant van de Iessel nog wel eens gebezigd. Nedersaksisch hè, wat ik oe brom! Kan me soms suf prakkiseren over ons cluppie en deze ongelofelijke harmonica-competitie. Dat is het toch? Alles schuift langzaam in elkaar. En welke club kan deze trekzak nou het beste bespelen. Wie kan er feilloos harmonica spelen en trekt zich boven de p/d streep uit? Waar is de Jan van Zwaan als je ‘m nodig bent of die Tren van Enckevort van Rowwen Hèze? Vertel maar, Vertel maar, Vertel maar….Ik kan het toch niet laten. Nog efkes en dan begin ik d’r weer duchtig langs te proaten… In deze buurtbuscompetitie hebben nu vijf ploegen 24 punten, Avereest heeft er 22 en Heracles op het vinkentouw met 19 punten. Is Daarle gezien met 10 punten? Wij hangen met 25 punten net boven de 5 ploegen op plek 6. De derde stek is maar 4 punten weg (DES staat er nu met 29 punten gebroederlijk samen met Bornerbroek en Britishfield). Banthum stiet 2e met 31 punten (2 x 15/half noemden wij dat vroeger, sorry!) Wat zegt het? Dat je op hoede moet zijn. Er acht op moet slaan, opletten, uitkijken, op je qui-vive zijn, wakker zijn, waken, je hoeden, gewoon uit je doppen kieken, waakzaam zijn. Gewoon communiceren met je benen. Je hoofd moet helder zijn, je moet getriggerd zijn om zaterdag te willen winnen van de koploper. Dat geeft je weer dat roodzwarte bloed, kom je misschien aan de goede kant van de score te staan. Uitkieken! Niet alleen jij maar ook je andere 10 teamgenoten en wie dat ook mag zijn. Wees blij dat je mag voetballen, dat je uberhaupt kunt lopen en alles nog een beetje werkt aan je mooie lichaam. Kiek eens om je heen, het kan namelijk ook anders. Wees gelukkig van het feit dat je Mainbarger bint in hart (roodzwart) en vooral nieren. Dat alles nog dut! Dat je nog kunt plassen als je moet pissen en vice versa.

Want wil Lutten wel kampioen worden? Wil er überhaupt (puntjes gevonden) iemand in deze klasse zich wel laten kronen tot Meister van 4C? Tuurlijk, elke sportman zal zeggen: Natuurlijk! Altied gaan voor het hoogste. Maar weegt 1 weekend ontzettend feesten en zuipen op tegen een mager verblijf volgend seizoen in de 3e klasse..?? Dat je elke zondag daadwerkelijk met een kater opstaat! Weer verloren…Dan duurt een seizoen lang heur. 26 wedstrijden en maar achterom kieken of die deur van de kelderklasse niet open blijft staan….Zodat je One Fine Day er zelf in sodemietert. Zo zijn wij de laatste weken een beetje aan het prakkiseren geslagen. Tijdens een feestje, de wekelijkse VriMiBo op het werk, met je vrienden, soort- en bondgenoten, met die leuke gast van Hardenberg’85 of die leuke dame van Avereest of die kerl van Banthum. Links en rechts word er hartstochtelijk meegeleefd en geschreven door voetbalanalisten uut o.a. goddeloos ’n Ham, PrayingHouse, Nijmegen en Verweggistan. Komt het goed? Giet het jullie lukken…? Het schuift weer mooi in elkaar, of nie? Konden jullie vorige week niet winnen van Muis?

Als ik het nog eens voor de geest probeer te halen. Neuh, denk het niet! We hadden nog wel een half uur kunnen ballen op het kunstgrasveld van sportpark Baalderveld. Het zat er (gewoon) niet in! De Blauwen van Hardenberg’85 wonnen verdiend. Valt eigenlijk niks op aan te merken. Als je er bint moet je er ook weh, zei ooit mien ex-schoonmoe. En dat waren wij niet, als je snapt wat is misschien bedoel. Potverdikkemei! Het mooie is altijd dat je een week later tijd, ruimte en vooral de gelegenheid krijgt om sportief je gelijk- en/of ongelijk te halen. Zaterdag wacht de koploper! Tel uit je winst! Dan zijn wij er weer…. Niks mooiers dan winnen van de koploper, pootje te lichten! FF wat zout strooien en hopen dat ie neerdwarrelt in de Luttense wonde….Of niet dan? We moeten vertrouwen putten uit de zege die wij haalden in Lutten en vooral niet lopen te ku…..! Destijds, zaterdag 4 november jl., wonnen wij op sportpark De Kei met 0-4! Dat waren nog eens tijden. 0-4. We zweefden als Jenever en lieten Lutten vallen als een Steen! Ja, je leest het goed. Ik mis Huub en de heren van de Dijk nog steeds. Maar dat terzijde! 8 wedstrijden zijn er nog te gaan. 24 punten! Dat zal tevens een utopie zijn, ik weet het! Maar je mag toch dromen van roodzwarte overwinningen, met het mes tussen de tanden. De voorhoede bewapend met scoringsdrift waar je U tegen zegt en een achterhoede die muurtjes metselen als ware kunst hebben verheven en moeilijk zijn te slechten… Je moet toch ergens in geloven. Ik geloof echt dat wij Lutten zaterdag met een nederlaag naar huis kunnen sturen. Waar ik die wijsheid vandaan haal? Goeie vraag….? Wikipedia, Mainbarg Media, Uut het grote boek van Sinterklaas, grote duim, hoop…?

Hopelijk geef ik de voorzet en koppen of schieten jullie ‘m gezellig in. Laten wij ons beraden, laten wij ons broeden op een zege. Laat het prakkiseren maar over aan de supporters langs de lijn. Jullie moeten de bal naar voren trappen en er eentje meer maken dan de tegenstander, zaterdag is dat sportclub Lutten, de koploper. Ik herhaal: de koploper!

Mede daarom voorspel ik een klinkende 3-1 overwinning, dat is de prognose voor zaterdag en daar moeten jullie het maar mee doen. Scheidsrechter is de heer Eddie Hoogerwaard, hij zal vanaf half drie op zijn mooie fluit gaan blazen. Hoe is het met Eddie Vedder? Dat terzijde! Genoeg geluld. Veule wille maar vooral veule Skik. Dat de beste maar mogen winnen, dan gok ik toch op Mainbarg. Maar je kunt niet altijd zes gooien maar laten wij het zaterdag ‘t alsjeblieft niet verknooien. Kump dat goed?. Joah, mag wel zo. (AD)

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer