Voorbeschouwing VV Manderveen – VV Langeveen

Na een afwezigheid van één seizoen staat er voor het eerst sinds april 2022 weer een treffen tussen VV Manderveen en VV Langeveen op de kalender. Op 1 april, tweede paasdag, treffen de buren elkaar op Sportpark de Samenwerking in Manderveen. Met Mandervener Rick Stopel en Wessel Waaijer van Langeveen blikken we vooruit op de derby.

Manderveen en Langeveen wonnen afgelopen week de generale repetitie voorafgaand aan de derby. Manderveen versloeg Buurse met 3-0 en kwam geen moment in de problemen. Langeveen verraste Twenthe Goor in eigen huis knap door met 2-0 te winnen en wist de week daarvoor Hoeve Vooruit op een gelijkspel te houden.

Zowel Stopel als Waaijer hebben in de loop der jaren meerdere derby’s gespeeld. Stopel is sinds 2010 onderdeel van het eerste elftal van Manderveen. Waaijer, die namens Langeveen al 69 competitiedoelpunten maakte, laat zijn kunsten intussen ook al 13 jaar zien. Tevens is hij inmiddels aanvoerder bij de ploeg van trainer Bernhard Wegdam.

Kun je als ervaren speler die meerdere derby’s gespeeld heeft het belang van de wedstrijd omschrijven?

Stopel: De derby tussen Manderveen en Langeveen is een wedstrijd die enorm leeft in het dorp en bij kameraden en familieleden. Van te voren wordt je aangesproken door mensen om je heen. Ook in de spelersgroep leeft het enorm. Spelers die op scherp stonden werden afgelopen zondag eerder gewisseld om geen gele kaarten te krijgen, dat tekent wel hoe graag iedereen de wedstrijd wil spelen.

Waaijer: De derby tussen Langeveen en Manderveen is zeker niet altijd een krachtmeting geweest waarbij de ranglijst van groot belang was en daarmee dus vaak een wedstrijd op zich. Beide clubs komen uit buurtdorpen die niet voor elkaar onder willen doen en meestal met dezelfde mentaliteit de strijd aan gaan. Het belang is ook deze editie dus het winnen van de tweestrijd en voor Langeveen om de goede lijn van de laatste wedstrijden door te trekken.

Waar het Manderveen tussen 2011 en 2019 maar liefst 16 keer op rij niet lukte de derby in winst om te zetten, is dat in twee van de laatste drie wedstrijden wel gelukt.

Hoe heb je het spelen van eerdere derby’s beleefd?

Stopel: Ook de derby’s van eerdere jaren waren altijd wedstrijden waar je naar uit keek. Er komen gemiddeld meer toeschouwers kijken dan naar een andere wedstrijden. Helaas hadden deze wedstrijden niet altijd ons gewenste resultaat. Ik kan me een derby herinneren waar we er met dikke cijfers van af gingen op hun veld. Daarentegen heb ik ook een van mijn mooiste wedstrijden gespeeld in en tegen Langeveen. In 2020 wonnen daar met 2-5. Naderhand beleefden we een enorm feest in Langeveen en bij Café Peddemors.

Waaijer: Ik heb er inmiddels heel wat mee mogen maken en kan ze zeker niet allemaal meer herinneren, maar toch blijft het spelen met wat meer publiek dan gemiddeld bij onze wedstrijden mooier dan bijvoorbeeld een bezoek aan FC ’t Centrum of E.V.V. Phenix waar de ambiance toch altijd wat anders is. Het voetbal is niet altijd om over naar huis te schrijven tijdens de derby, maar toch heeft het altijd wel wat. De laatste jaren wordt er door beide verenigingen ook iets meer rondom de wedstrijden georganiseerd om de beleving nog meer te vergroten.

Vorig seizoen werd de derby niet gespeeld omdat Manderveen actief was in de 4e klasse. Ondanks dat het veel tegenstanders goed weerstand kon bieden degradeerde het na één jaar weer naar de 5e klasse. Langeveen eindigde vorig seizoen op een uiterst knappe derde plaats, de hoogste klassering in ruim 10 jaar. In de halve finale van de nacompetitie kon het echter geen potten breken tegen VV Borne. Daarmee staat er voor het eerst sinds bijna twee jaar weer een krachtmeting tussen beide ploegen op het programma.

Heb je de derby vorig seizoen gemist?

Stopel: We hebben vorig jaar in de 4e klasse gespeeld. Dat was voor ons een uitdaging en een hoogtepunt voor de club. Een nadeel was natuurlijk wel dat daarmee de derby tegen Langeveen niet op de kalender stond, want dat is er eentje die je jaarlijks spelen wil.

Waaijer: Wij hebben vorig seizoen met Langeveen een goed seizoen gedraaid, maar derby’s waren er dat seizoen inderdaad niet. Missen is een groot woord, maar een wedstrijd op fietsafstand is altijd beter dan lange autoritten naar de Achterhoek of voorbij Enschede.

Beide ploegen staan wat kleurloos in de middenmoot, zonder zicht op promotie. Manderveen bezet met 14 punten uit evenveel wedstrijden de 8e plaats, Langeveen staat 9e met een punt minder.

Had je meer verwacht van de prestaties van je club?

Stopel: Ja, ik had gehoopt dat we dichter bij de bovenkant van de ranglijst zouden staan. We zijn vorig seizoen in de 4e klasse actief geweest en konden veel teams weerstand bieden. Helaas bleef het bij één seizoen. We begonnen goed aan deze jaargang met overwinningen in de beker op KOSC, en in de competitie tegen Hoeve Vooruit en Hector. Helaas kwam daarna de klad erin en verloren we punten tegen lager geklasseerde ploegen. Dat maakt dat we nu in de middenmoot staan en dat is voor onze begrippen te laag.

Waaijer: Na een goed seizoen hoop je uiteraard de lijn door te kunnen trekken en weer mee te kunnen doen om de bovenste plekken. In dat opzicht had ik meer van dit seizoen verwacht, maar met een aantal nieuwe jonge jongens, blessuregevallen en een sterkere 5e klasse dan vorig seizoen wisten we ook dat we eerst weer moesten wennen. Die gewenningsfase is inmiddels voorbij dus kijken we uit naar het vervolg van de competitie.

Wat kunnen we verwachten van je elftal komende maandag?

Stopel: Iedereen is erop gebrand om een resultaat neer te zetten tegen de buren. Ik denk dat strijdlust de doorslag zal geven. We staan dicht bij elkaar op de ranglijst dus het zal een spannende wedstrijd worden. Met de steun van het publiek hoop ik dat we de punten in ons dorp kunnen houden.

Waaijer: Maandag zal er een strijdlustig Langeveen naar de buren trekken. Hopelijk is voetballen enigszins mogelijk op het veld in Manderveen. Vast staat dat wij vol voor de 3 punten zullen gaan. Op de ranglijst ontlopen beide ploegen elkaar nauwelijks, dus het zal een mooie krachtmeting worden waarvan de eerste editie door omstandigheden pas in april afgewerkt wordt.

Manderveen heeft de voorbije periode veel wisselingen moeten maken in de opstelling. Vooral in de achterhoede is het regelmatig puzzelen voor Thijs Masselink. Langeveen heeft ook de nodige personele problemen gekend.

Is iedereen fit en vrij van schorsingen?

Stopel: We hebben gelukkig geen schorsingen, wel een aantal blessuregevallen. Er zijn ook spelers teruggekeerd van (langdurig) blessureleed, dat geeft onze trainer wat meer mogelijkheden.

Waaijer: Bij ons is er geen sprake van schorsingen, maar er zijn wel een aantal blessuregevallen. Hopelijk zullen er een aantal spelers de komende week herstellen, zodat we met een volledige groep de derby in kunnen gaan. Hoe dan ook zullen er elf gedreven spelers aan de aftrap staan.

Doordat de teams elkaar in de voorbije jaren vaak troffen kennen de ploegen elkaars kwaliteiten.

Waar ligt de kracht van de tegenstander/voor wie moet je het meest oppassen?

Stopel: Langeveen is een strijdlustig team. Het is een stugge ploeg om tegen te voetballen. De kracht ligt bij hun vooral in het collectief. Ik kan me van eerdere duels ook nog herinneren dat we altijd enorm moesten oppassen geen vrije trappen en corners weg te geven, want daar waren ze sterk in.

Waaijer: Nadat de derby vorig seizoen niet heeft plaatsgevonden, zullen er aan beide kanten spelers staan die voor het eerst de derby spelen en dus ken ik ook niet iedereen van de tegenstander. Maar de kracht bij Manderveen zit denk ik in het collectief. Zij zullen de mouwen opstropen en de duels niet schuwen, maar daar is bij ons ook niet iedereen vies van.

Manderveen won de twee van de laatste drie onderlinge edities, staat een plek hoger op de ranglijst en speelt in eigen huis. Langeveen daarentegen is in goede vorm en behaalde vier punten in de voorbije twee wedstrijden.

Wie is de favoriet voor komende maandag?

Stopel: Ik zie geen favoriet. We zijn ver over de helft van het seizoen en staan nog steeds dicht bij elkaar op de ranglijst, dus dat zegt genoeg. De voorbije twee onderlinge wedstrijden eindigden in een gelijkspel en een wat gelukkige overwinning voor ons. Hopelijk kunnen we gebruik maken van het thuisvoordeel.

Waaijer: Ik zou geen duidelijke favoriet aan kunnen wijzen, al helemaal gezien de stand op de ranglijst. Ik verwacht een 90 minuten durende strijd waarna we zullen zien aan welke kant het kwartje valt.

Door Manderveen is de tweede paasdag omgedoopt tot Super Monday. Als voorprogramma speelt het dameselftal de topper tegen RSC uit Rossum en na de derby is er een in de kantine een feest voor alle bezoekers georganiseerd. Voor de spelers zal echter de focus enkel en alleen op de wedstrijd van 14:00 gericht zijn. VV Manderveen – VV Langeveen is de enige wedstrijd binnen de gemeente Tubbergen, daar alle andere clubs een vrij weekend hebben of eerder al in actie komen. De verwachting is dan ook dat de publieke belangstelling groot zal zijn.

Sportpark de Samenwerking zal goed gevuld zijn met supporters van beide partijen. Heb je er zin in?

Stopel: Ik heb er zeker veel zin in! Ik hoop op een sportieve tweede paasdag met veel publiek. Tevens hoop ik dat we er naderhand een leuk feest van kunnen maken, ook met spelers en supporters van Langeveen.

Waaijer: Zeker, hopelijk heeft iedereen na één feestdag daar genoeg van gehad en zullen er veel supporters langs de lijn staan. De eerste jaren wist Langeveen keer op keer ongeslagen te blijven, maar dat is in de laatste edities niet altijd gelukt. Het wordt dus weer tijd voor een Langeveense overwinning.

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer