3e editie PrinsSport Sportcafé op het Westerpark (Wim Kieft met lekke band en Nico-Jan Hoogma)

Foto: ARCHIEF

‘Het mooie is heel moeilijk’ Een bijna Cruijffiaanse uitspraak van Wim Kieft afgelopen maandagavond 8 april tijdens de 3e editie van het PrinsSport Sportcafé in een bomvolle roodzwarte kantine op het Westerpark. De voormalige spits die met zijn kopbal in 1988 tegen Ierland natuurlijk wereldberoemd werd had het natuurlijk over de belangrijkste bijzaak in het leven, namelijk voetbal. Samen met Nico-Jan Hoogma werd hij door meester-interviewer Eddy van der Ley aan de tand gevoeld. Veel leuke en vermakelijke anekdotes werden in rap tempo opgehoest door Kieft en Hoogma. Van der Ley gaf de voorzetjes en de heren kopten ze wederom doeltreffend in, net zoals dat deden in hun beider glansrijke voetbalcarrières.

In samenwerking met Robert Prins van Prins Sport, de nummer 1 sportzaak in deze regio, organiseren de voetbalclubs Bergentheim (Banthum, Bruchterveld (Britishfield) en Mariënberg (Mainbarg) al jarenlang deze drukbezochte sportcafé’s met steevast interessante gasten uit de voetbalwereld.

Wim Kieft kwam met een lekke band. Hij moest op de Beerzerhaar zijn Audi A6 naast de weg parkeren aangezien hij panne had. Later vertelde Kieft dat zijn banden niet bestand waren tegen deze wegen waar normaal gesproken boerenkarren met paarden over heen hobbelden. De toon was gezet. Zowel Kieft als de technisch directeur van Heracles, Nico-Jan Hoogma, waren in vorm. Praten als Brugman. Kieft doet het al bijna dertig jaar als analist en ook Hoogma weet waar hij het over heeft. Tuurlijk ging het over beide loopbanen. Die van Kieft voerde hem langs Ajax, Pisa, Torino, Bordeaux en PSV. Die van Hoogma begon bij Cambuur, vervolgens Twente, Hamburger SV en Heracles Almelo.

In de tijd dat er nog een mobiele telefoons of internet was. Destijds gebeurde er nog wel eens wat het daglicht niet altijd kon verdragen. Legendarische namen passeerden de revue. Fritz Korbach, Theo Vonk en Michel Boerenbach. De vele juice-kanalen hadden er nu van gesmuld, toendertijd werd het allemaal met de mantel der liefde bedekt. De sponsoren van de drie clubs vermaakten zich kostelijk. Sjakie Swart, Mister Ajax, stond op het aanplakbiljet maar moest zich helaas afmelden vanwege een ziekenhuisopname van zijn vrouw. Al dacht van der Ley dat Swart zich pas zondagmiddag na kwart over vier zich had afgemeld nadat zijn club zich had geblameerd tegen Feyenoord. Tuurlijk ging het over Ajax en haar teloorgang. Kieft, oud-speler, dacht het er zijne van… Over zijn relatie met John van ’t Schip. Hoe Hans van Breukelen zich gedroeg als een heuse ADHD’er in en rondom het veld tijdens het EK van 1988. Prachtige verhalen, hoe Hans als eerste naar zijn hotelkamer sloop onder luid applaus van de voltallige Oranje-selectie toen na het verloren poule-duel tegen de Sovjet-Unie de spelersvrouwen een nachtje mochten blijven slapen van Rinus Michels.

Het ging soms van de hak op de tak. De periode van Hoogman in Duitsland, dat hij daar nog altijd een graag geziene gast is. Dat trainers best wel gevoelige mensen zijn en slecht tegen kritiek kunnen. Ach, eigenlijk teveel om op te noemen. 2 x 3 kwartier werd er flink wat ‘afgeluld’ door de drie heren op het kleine podium in de kantine van voetbalvereniging Mariënberg.

De sponsoren werden op hun wenken bediend. Ouwe jongens krentenbrood. Zekers voor herhaling vatbaar. Er komt een vervolg, dat beloofde Robert Prins afgelopen maandagavond. Want dit smaakt naar meer. Verhalen uit de oude voetbaldoos, altijd leuk als deze bij tijd en wijle worden afgestoft. (AD)

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer