Driemaal scheepsrecht voor volleyballers Active Living Orion: kampioen van Nederland

De volleyballers van Active Living Orion zijn voor het eerst in vier jaar en na twee verloren finales weer landskampioen. In de vierde wedstrijd van de play-offserie werd vanavond Draisma Dynamo onttroond.
De ploeg uit Doetinchem won vanavond met in Apeldoorn en kwam daarmee op een 3-1 voorsprong in de serie, waardoor een vijfde wedstrijd niet meer hoeft worden gespeeld. Voor de club uit Doetinchem is het de derde landstitel in de historie.

Active Living Orion won eerder al de A-poule van de BetCity Eredivisie en ging daardoor als favoriet de play-offs in. In de halve finale had de ploeg van Dirk Sparidans niettemin wel de volle vijf wedstrijden nodig om zich van Numidia VC Limax te ontdoen.
Het was voor het derde achtervolgende jaar dat Orion en Dynamo tegenover elkaar stonden in de finale van het landskampioenschap. De twee voorgaande keren trok de Apeldoornse ploeg aan het langste eind. Dynamo eindigde in de reguliere competitie achter Orion als tweede. Ook dit jaar waren de krachtsverschillen klein. De eerste drie duels werden allemaal over vijf sets gespeeld.

Plaaggeesten
Vanavond in Apeldoorn begon de thuisclub goed met setwinst, maar de tik die Active Living Orion in de tweede set (14-25) uitdeelde kwam hard aan. Halverwege de derde set leidde een sterke reeks aan de opslag van Tom Knoops, die in de eerste duels wegens een blessure geen rol kon spelen, een kloof van drie punten in. Dat gat kon Dynamo niet meer dichten. Ook al omdat aan Doetinchemse kant de Fin Samuli Kaislasalo alles binnen bleef slaan.

In de derde set ging het tot 11-11 gelijk op, maar in de fase erna trapte Orion weer even op het gaspedaal. Aan de andere kant van het net zakte Dynamo de moed langzaam in de schoenen, want het gaatje bleef. Vooral dankzij Koops en Kaislasalo, de grootste plaaggeesten voor Dynamo. Op 23-24 sloeg Jannes van der Ham het winnende en kampioenspunt binnen.

“Het voelt lekker”, zei coach Dirk Sparidans. “Eindelijk, daar ga ik niet over liegen. Dit zijn wedstrijden op een hoog niveau, waarin een paar breakjes het momentum kunnen veranderen. Dat hebben we vanavond gedaan. Ik moet ook collega Redbad Strikwerda bedanken voor de lessen die we de afgelopen twee jaar van Dynamo hebben gehad. Die hebben ook bijgedragen aan dit kampioenschap.”

Uitslag vierde wedstrijd:
Draisma Dynamo – Active Living Orion – 1-3 (25-21, 14-25, 21-25, 23-25)

Uitslag serie play-offs:
3-1 in het voordeel van Active Living Orion

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer