Eurocup steppen: sprint gewonnen door Fiona Olthof en Jasper Flink uit Hengelo

7 nationaliteiten streden vandaag op de atletiekbaan aan het Nilantspad in het teken van de 1e Eurocup Steppen van 2024. Op deze zaterdag sprint-dag reden de steppers 2x een sprint van 500 meter en een Team Time Trial over 3,2 kilometer. De internationale groep deelnemers kond niet voorkomen dat de Twentenaren Flink en Olthof in eigen huis wonnen. Iedere deelnemer moest de 500 mtr. 2x rijden, waarbij de totale tijd van beide races werd opgeteld voor de eindtijd.

Na de 1e race, waarbij iedere deelnemer alleen reed, waren Olthof en Flink beiden al als snelste over de streep
gekomen. De sfeer op en naast de baan zat er goed in, de voorspelde regen viel vooral buiten Losser. De internationale steppers troffen elkaar in de strijd, maar zeker ook op het foodcourt naast de baan.

Directe tegenstanders
Na de pauze werd de 2e race in heats gereden, en konden de snelste steppers dus tegen hun directe tegenstanders strijden. Deze finale-races waren voor rijders en publiek boeiend tot op de laatste meter, aan het begin van stepseizoen 2024 blijken de verschillen in de top klein.

Bij de heren wist Flink met een totaaltijd van 01:51,6 te winnen, daarmee was hij 2,3 seconden sneller dan nummer twee, Mathis Funke uit Benningen, Duitsland. Het verschil bij de dames was na totaal 1.000 meter minimaal, Hermien Koers uit  IJsselmuiden reed met een tijdsverschil van 0,6 seconde naar het zilver. Dit is voor de Nederlandse rijders een mooie uitgangspositie voor het Wereldkampioenschap in augustus in Tsjechië.

Nederland vs Tsjechië
De Team-Time-Trial was deze Stepdag het laatste onderdeel. Het klinkt saaier dan het was, maar ook hier louter streekgenoten op de hoogste trede. Bij de Team-Tijdrit rijden 3 of 4 steppers tegelijk in de baan voor totaal 3,2 kilometer, de tijd van de derde rijder is bepalend. Bij de heren was de strijd fel tussen Nederland en Tsjechië. De Nederlandse mannen Joost Haveman, Sven Hans en Jasper Flink van Stepteam Twente wisten uiteindelijk de Tsjechen te verslaan.

Dames
Bij de dames waren het Fiona Olthof, Agnes Bossink en Irma Houtzager van hetzelfde team die zichzelf niet voor niets stuk reden, en goud in ontvangst mochten nemen. Deze eerste dag van de Eurocup was naast een sport-wedstrijd ook een bijzonder step-festival met een dj, foodtrucks en terras. De deelnemers en toeschouwers van deze Europese stepwedstrijd konden daar ontspannen spreken met oude vrienden en nieuwe steppers leren kennen. Veel oud wedstrijd-steppers waren
naar Losser gekomen om deze dag mee te kunnen maken, om elkaar te ontmoeten en de nieuwe kampioenen aan te moedigen.

Programma zondag 21 april, Oldenzaal
Op zondag 21 april is dag 2 van de Eurocup en start de lange afstand om 10:30 op de OWC Wielerbaan. De heren rijden daar 46 kilometer, de dames 39. Jeugd rijdt afhankelijk van de leeftijd 11 of 16 kilometer. De Wielerbaan is uitermate geschikt voor een lange afstandswedstrijd, met zijn mooie bochten en korte felle klimmetje. De snelle steppers zullen hier gemiddelden kunnen rijden van rond de 30 kilometer per uur. De start/finish is op de parkeerplaats, zodat de doorkomsten steeds goed te volgen zijn voor het geïnteresseerde publiek.

Over de Stepsport
Steppen is een gezonde en snelgroeiende sport. Steeds meer mensen pakken met plezier de step. Deze is dan ook steeds meer te zien in het straatbeeld, maar vooral ook in de natuur. Van een handig vervoermiddel tot een waar racemonster: de step is het allemaal. De wedstrijdsport op de step heeft in Nederland een paar lastige jaren achter de rug. Door de corona-maatregelen nam het aantal wedstrijdsteppers flink af en kwamen wedstrijden zelfs helemaal tot stilstand. Nu gaat het echter allemaal weer de goede kant op. De belangstelling voor de stepsport groeit weer volop én er is goed nieuws. In het weekend van 20 en 21 april komt de Footbike Eurocup naar Nederland! De beste steppers van Europa strijken dit weekend neer in Twente: in Losser en Oldenzaal om precies te zijn. Door heel Europa vinden jaarlijks meerdere Eurocup Footbike wedstrijden plaats met in 2024 afsluitend eind augustus een Wereld Kampioenschap in Tsjechië. Een grote groep Nederlandse steppers bereidt zich momenteel actief voor op deelname aan dit WK.

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer