Monique Leussink-Huisken: ‘Als het damesvoetbal verder moet professionaliseren dan kan de VAR niet ontbreken’

Speelstersprofiel: Monique Leussink-Huisken

Geboortedatum: 1-12-1967

Clubs: Van 1980-1992 gespeeld bij de dames van V.V. Reutum; ik heb verschillende posities gespeeld. De laatste jaren als mid-mid.

Wanneer en waarom ben je gestopt?

Het was een onvrijwillige beëindiging, want het damesvoetbal hield op in de winterstop van 1992. Er waren op dat moment te weinig speelsters om nog een volwaardig team op de been te brengen. Helaas!

Wie was als speelster jouw voorbeeld?

Ik vond Vera Pauw wel een goede, technische speelster, spelend bij Puck Deventer (toen ook international). Bij de mannen waren Johan Cruijff en Diego Maradona spelers waar ik graag naar keek.

Had jij een specialiteit als speelster?

Volgens mij was ik redelijk allround. Ik had een goede techniek, redelijke snelheid, overzicht en ik had mijn lengte mee.

Waar ben je het meest trots op?

Ik vond het altijd bewonderenswaardig dat een klein dorp als Reutum een damesvoetbalteam had dat jaren op het hoogste niveau gespeeld heeft en zelfs in 1974 Nederlands kampioen geworden is!

Ben je ooit benaderd door een BVO of een andere club?

Nee. In mijn tijd was er nog geen BVO.

Heb je alles eruit gehaald als voetbalster?

Ik denk het wel, gezien de mogelijkheden die er toen waren. Ik heb jaren bij de Twentse selecties gezeten, zowel op veld als in de zaal. Ik had natuurlijk ook graag bij het Nederlands Damesteam willen spelen, maar dat is niet gelukt.

Wie was jouw lastigste tegenstandster?

Ik vond het altijd lastig spelen tegen teams die er hard ingingen. Ik kan mij geen lastige tegenstander herinneren.

Wat is je mooiste herinnering?

Er zijn meerdere mooie herinneringen. Het damesteam van Reutum was altijd een leuk en gezellig team om in te spelen. De trainingskampen in Reeuwijk waren bijzonder, kampioen geworden met het 2e damesteam van Reutum (maandagavondcompetitie), winnen van concurrent UD uit Weerselo. Op sportief gebied is de bekerwinst tegen Concordia Wehl, van het District Oost in 1988, een hoogtepunt.

Wat doe je nu en wat zijn je ambities/wensen?

Na het voetbal heb ik een jaar getennist, vervolgens gevolleybald bij Set-up’65. Eerst nog een aantal jaar bij de NeVoBo, later bij de recreatie. Op een gegeven moment kreeg ik last van de knieën (slijtage) waardoor ik moest stoppen met volleybal en hardlopen. Nu ga ik 1x p/w. fietsen of wandelen met een vriendin, ook heel gezellig. Op sportief gebied heb ik geen ambities of wensen. Ik heb nog weleens gedacht om badminton te gaan spelen, maar dat is afwachten of mijn knieën dat aankunnen.

Als fysiotherapeute werk ik al jaren in Nieuw-Schoonebeek (Drenthe), dat bevalt prima.

Welke speelster mag in deze column niet ontbreken en waarom niet?

Ik denk Marion Kuipers. Zij heeft een aantal keren een ernstige knieblessure gehad en is telkens sterk teruggekomen. Zij maakte ook deel uit van de Twentse veld- en zaalselectie en heeft ook voor het Nederlands zaalvoetbalteam gespeeld. Marleen Wissink was in mijn tijd keepster van UD Weerselo en heeft ook deel uitgemaakt van de Twentse selectie en heeft jaren gekeept bij het Nederlands damesteam. Ook een geweldige prestatie.

Mooiste herinnering aan een trainer?

Wat ik heel bijzonder vond is dat wij een trainer hadden die tijdens het rijden een sigaret aan het draaien was, dat kun je je nu niet meer voorstellen! Op sportief gebied was de één wat fanatieker dan de ander, maar ik kon met alle trainers wel goed opschieten. Een bijzondere herinnering schiet mij nu niet zo te binnen.

Had jij een ritueel voor de wedstrijd en/of een bijnaam?

Nee, ik was absoluut niet bijgelovig. Ook geen bijnaam.

Wat was je mooiste sportpark?

Moeilijke vraag. Het is alweer lang geleden. Volgens mij waren de velden van NEC uit Nijmegen altijd goed verzorgd en mooi gelegen in de natuur. Ook op ons eigen sportpark ‘de Kottenbrei’ in Reutum, was het goed voor mekaar.

Wat was je mooiste goal?

Een paar doelpunten zijn me wel bijgebleven. Een solo vanaf eigen helft, een volley met links (ik ben rechtsbenig). Ook het doelpunt bij mijn debuut was bijzonder. Ik mocht invallen bij een bekerwedstrijd als 12- of 13-jarige en ik scoorde zittend het winnende doelpunt. Ik denk dat de mooiste goal een achterwaartse kopbal, met sprong, was in de wedstrijd tegen WHC, in 1983.

Waar moet een goede middenveldster in jouw ogen aan voldoen?

Je hebt verschillende kwaliteiten nodig in het team en ook op het middenveld, zoals meer bepalende spelers of spelers met een dienende rol, die ook belangrijk zijn. Middenvelders die een goed overzicht hebben en een belangrijke pass kunnen geven hebben wel mijn voorkeur.

Wat is het grootste verschil tussen het damesvoetbal in jouw tijd en de huidige generatie?

Het damesvoetbal is tegenwoordig alom geaccepteerd en gewaardeerd, mede door de successen van het Nederlands damesteam. In mijn tijd werd er veel minder aandacht besteed aan damesvoetbal. Vanaf 1992 (het jaar waarin het damesvoetbal eindigde in Reutum) werd er een andere indeling van competitieteams gemaakt en werd het geleidelijk aan steeds professioneler tot een Eredivisie voor vrouwen in 2007.

Hoe heb je de opmars van het vrouwenvoetbal beleefd?

Het is mooi dat er nu waardering is voor het damesvoetbal en dat het Nederlands damesteam zo succesvol is geweest. Ik moet wel eerlijk bekennen dat ik liever zelf voetbalde dan een dameswedstrijd ging kijken.

Zien we jou misschien nog terug in een functie binnen het damesvoetbal?

Zeg nooit nooit, maar ik zie dit niet gauw gebeuren.

Wat is jouw advies aan de talenten van nu?

Ga er vol voor en haal alles eruit wat erin zit. Nu zijn er meer mogelijkheden als je talent hebt als damesvoetballer.

Moet de VAR ook zijn intrede maken in het damesvoetbal?

Als het damesvoetbal verder moet professionaliseren dan kan de VAR niet ontbreken, denk ik. Maar het is een optie om het te gebruiken bij een groot toernooi, zoals een WK en/of een EK. Dan kan beoordeeld worden of het van toegevoegde waarde is.

Heb je ergens spijt van?

Niet dat ik mij zo kan herinneren.

Wil je nog iets kwijt?

Ik vind het hartstikke leuk dat er aandacht besteed wordt aan het damesvoetbal, middels deze rubriek. Jouw vader, Hennie Ardesch, was een groot voorstander van het damesvoetbal en heeft op zijn manier gezorgd voor meer publiciteit. Deze vragenlijst heeft enige moeite gekost om te beantwoorden, maar het was heel leuk om eraan mee te werken. Dankjewel, Rick!

SONY DSC

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer