De eerste Dag Van Het Enschedese Voetbal staat op het programma!

Op zaterdag 15 juni a.s. wordt de eerste Dag Van Het Enschedese Voetbal gehouden. Op de velden van EFC Prinses Wilhelmina 1885 aan de J.J. van Deinselaan 38 in Enschede presenteren alle Enschedese voetbalclubs op een unieke wijze hun samenwerking op weg naar meer sportiviteit, respect en veiligheid op en rond de voetbalvelden.

Helaas horen we vanuit de voetbalwereld nogal eens geluiden over opnieuw uit de hand gelopen amateur voetbalwedstrijden waarin de arbitrage het heeft moeten ontgelden of spelers met elkaar op de vuist gingen of publiek discriminerende opmerkingen over het veld heeft geslingerd etc. Kortom, er ontstaan voor, tijdens en na voetbalwedstrijden nogal eens spanningen die het gevoel van veiligheid fors onder druk kunnen zeDen. Na het zinloze geweld met de dood tot gevolg van Richard Nieuwenhuizen in december 2012 te Almere zijn actieplannen, al dan niet vanuit de overheid, gestart om meer sportiviteit en respect te bewerkstelligen. Ondanks die inspanningen hebben we kunnen zien dat cijfers over incidenten op en rond het voetbalveld nauwelijks zakten maar ook dat de aard van de incidenten niet afnam.

Ook in de regio Twente konden we spreken van te vaak en te veel incidenten bij voetbalwedstrijden. Toen daarbovenop sentimenten kwamen dat voetbalclubs niet meer tegen Enschedese clubs wilden uitkomen en zelfs Enschedese clubs onderling niet tegen elkaar wilden spelen, hebben alle Enschedese clubs, verenigd in de Federatie Enschedese Voetbalverenigingen, gezamenlijk de alarmbel geluid en heeft het vervolgens een zelfreinigend initiatief ontwikkeld waarbij langs een onderling afsprakenkader en praktische verbeterpunten in 2019 het Manifest ‘Voetballen met plezier’ is ontstaan. Het Manifest is nu vijf jaar onderweg en staat bij elke Federatie bijeenkomst prominent op de agenda. Langs een vijftal thema’s wordt voortdurend gewerkt aan verbetering en verduurzaming van verenigingsrelaties waardoor uiteindelijk sportiviteit, respect en veiligheid tastbaar kunnen verbeteren. De vijf thema’s waarin samengewerkt wordt zijn:

– Vrijwilligers werven, boeien en binden;

– Diversiteit en Inclusie;

– Meldingsplicht;

– Audits;

– Gedrag langs de lijn.

De Enschedese voetbalclubs geloven in het concept van gezamenlijkheid en eensgezindheid en willen vanaf nu jaarlijks door een dag van ontmoeBng, samenwerking en ontspanning groeien naar een situatie waarin men elkaar beter kent, waardeert en respecteert. Ondanks het feit dat het een illusie is dat er geen wedstrijden meer zullen ontsporen, geloven de clubs sterk in de posiBeve werking van deze aanpak.

Op 15 juni a.s. zal dus de eerste Dag Van Het Enschedese Voetbal worden gehouden op de velden van de oudste voetbalclub van Nederland, EFC Prinses Wilhelmina 1885, aan de J.J. van Deinselaan 38 te Enschede. Het zal een gratis toegankelijke middag zijn voor alle leden van voetbalclubs en overige voetballiefebbers waarin als hoogtepunt de Enschedese selectie, van elke voetbalclub wordt één speler afgevaardigd, aan zal treden tegen de FC Twente All Stars met sterkhouders van weleer zoals Sander Boschker, Karim El Ahmadi, Jeroen Heubach, Douglas, Spira Grujic etc.

In deze wedstrijd zal het gaan om het positief beleven van de voetbalsport en is de einduitslag voor even van weinig belang. In de samenstelling van de Enschedese selectie zal opvallen dat niet de beste 1e elftalspelers aan zullen treden maar vooral de nog actieve voetballers die zich jarenlang sportief zeer verdienstelijk hebben gemaakt voor de verschillende clubs. De wedstrijd zal onder leiding staan van de Enschedese vrouweneredivisie scheidsrechter Fijke Hoogendijk en zij wordt geassisteerd door twee talenten van de Scheidsrechtersvereniging Enschede en Omstreken (SEO).

Rondom de genoemde wedstrijd vinden diverse kleine voetbalevenementen plaats. Er zal vanaf 12:00 uur een minitoernooi Walking Football worden gehouden, een wedstrijd G- voetbal en een wedstrijd voor Meisjes onder 13. Daarnaast zal door Jeugd onder 10 jaar gestreden worden om de Penalty Bokaal waarbij FC Twente doelman Sam Karssies zoveel mogelijk penalty’s vanaf 7 meter zal proberen te stoppen. Voor alle leeftijden en alle bezoekers is het mogelijk om gratis deel te nemen aan het Enschedees Kampioenschap Sportveer Hooghouden, onder leiding van Rick Ardesch, waarbij de best scorende deelnemer de Hennie Ardesch Trofee zal winnen.

 

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer