NEO wint eerste nacompetitieduel van de Zouaven met 1-0

Het NEO-vlaggenschip heeft, net als vorig jaar, de eerste horde richting de vierde divisie genomen. Voor veel publiek werd het bezoekende de Zouaven met 1-0 verslagen. Een verdiende overwinning op basis van het aantal kansen en het betere veldspel, zeker in de tweede helft.

Met Jesse Keur voor het eerst weer in de basis na ruim 13 maanden begonnen beide ploegen erg afwachtend en oogde het duel nogal tam en vlak. Safety first leek het devies in die fase. NEO was veel in balbezit en kreeg via Kevin van den Brug ook de eerste kans. Doelman Patrick Schooneman stond echter op de juiste plek. NEO was in die fase te slordig in balbezit om veel te creëren.

Na een klein half uur, waarin de Zouaven aanvallend niets bracht kreeg NEO de eerste echt grote kans van de middag. Na een uitermate sterke actie van Jesse Keur kwam de bal bij Stef Rompelaar die de bal langs Schooneman punterde, maar de bal werd licht getoucheerd en hobbelde millimeters naast.

De mooiste aanval van de eerste helft kwam een minuut later. Wessel Bom werd op links in stelling gebracht, bediende Max Brunninkhuis, die op zijn beurt een prachtige een-twee aanging met Stef Rompelaar. Helaas schoot de NEO-aanvoerder ruim over.

Na ruim een half uur het eerste wapenfeit van de Zouaven. Yunus Bacaksiz had, na een lange bal van achteren, een venijnig schot in huis dat door Leco Zeevalkink in de korte hoek keurig tot hoekschop werd verwerkt.

Nog voor de pauze twee memorabele momenten. Stef Rompelaar kwam toevallig in balbezit nadat de bal bij de zijlijn tegen Wout Bartelink aan was geschoten. De NEO-spits schoot de bal, alleen voor Schooneman, helaas buiten de palen.

Op slag van rust ontsnapte NEO, Ephrem Aslan was er de oorzaak van. De frêle rechterverdediger had een geweldige verdedigende actie in huis, waarmee hij een ultieme scoringskans verijdelde.

Met Jochem Stam op de plek van Jesse Keur startte NEO aan het tweede bedrijf. NEO draaide de gasten de duimschroeven aan en het leverde schietkansen op voor Stef Rompelaar (na een combinatie met Ephrem Aslan) en Jochem Stam (na een pass van de ingevallen Twan Weghorst) die hun inzet beiden gestopt zagen door Schooneman.

Halverwege de tweede helft viel de 1-0. Nadat hij eerst een teenlengte te kort kwam om te scoren was Jasper Scholten alert op een puike steekbal van Max Brunninkhuis. Twan Weghorst was hierbij enigszins de bliksemafleider door uit te glijden, maar Scholten controleerde de bal perfect en schoot van een meter of twaalf raak.

De Zouaven ging wel wat aanvallender spelen, maar ook de volgende kans was voor NEO, Max Brunninkhuis stelde Schooneman weer eens op de proef. De NEO-aanvoerder was er echter ook debet aan dat Bacaksiz bijna de 1-1 liet aantekenen. Gelukkig joeg de spits de bal in het zijnet, na balverlies in de opbouw.

Tien minuten voor tijd had NEO een gave cornervariant in petto. Max Brunninkhuis nam hem, Jochem Stam bediende vervolgens Wout Bartelink die het leer weer bij zijn aanvoerder afleverde. Brunninkhuis trof vervolgens met veel gevoel de binnenkant van de paal, waarna de ingevallen Bram Rikhof acrobatisch de 2-0 scoorde. De goal werd helaas afgekeurd wegens buitenspel, hetgeen na afloop een verkeerde beslissing bleek te zijn.

Het bleef dus uitermate spannend in de slotfase en vlak voor tijd schoten de gasten nog rakelings naast via Thomas Hand, terwijl ook twee corners niets opleverden. Na een ruim bemeten blessuretijd bleef de 1-0 op het scorebord staan en kan NEO het vizier richten op het ambitieuze Flevo Boys dat Velsen rkvv met maar liefst 5-0 verschil. Velsen eindigde in de competitie boven de Zouaven, dus NEO kan de borst natmaken! Die wedstrijd staat gepland voor woensdag 5 juni om 20.00 uur.

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer