Voorbeschouwing Finale Nacompetitie : SC Lemele – Mariënberg (Zaterdag 8 juni, sportpark Westbroek in Ommen)

Komende zaterdag reizen wij – samen met tegenstander Sportclub Lemele – af naar het pittoreske Ommen waar op sportpark Westbroek aan de Sportlaan, nummer 2, voetbalvereniging FC Ommen onze vriendelijke gastheer zal zijn. (waarvoor alvast onze dank!)

De gemeentelijke voetbaltwist wordt gespeeld op neutraal terrein want normaal gesproken bivakkeert 5e klasser Lemele op sportpark Zandeinde aan het Zandeinde, nummer 2, aan de voet van de Lemelerberg. U allen wel bekend, kun je mooi lopen, staat zo’n brullende leeuw als standbeeld. Aan alles merk je de laatste dagen dat het geen gewone wedstrijd is. Neuh, om den drommel niet, het is niet zomaar een voetbalwedstrijdje tussen twee clubs die regelmatig in het verleden sportief de degens met elkaar hebben gekruist. Wat ik oe brom! Neuh, integendeel. Zoals het geweten van (FC) Ommen, Willem Lampe (Lampie), al verhaalde: Lemele heeft wat te winnen en Mariënberg wat te verliezen. Geen speld tussen te krijgen. Dat merk je ook aan onze TV’ers (tijdelijke vijanden) van Lemele. Die zijn natuurlijk al twee weken druk bezig met dit spannende promotieduel. Ze waren vroeg uitgebald en konden rustig achterover leunend kijken wie haar opponent zou worden voor dit duel waarin wordt beslist wie volgend seizoen 4e klasse speelt en wie mag gaan acteren in de absolute kelder van het zaterdagamateurvoetbal (5e klasse). Dat willen we toch niet…?!?!? Het spel is op de wagen. Er worden links en rechts al wat speldenprikken uitgedeeld. Mooi toch! Krijg ineens appies van (vage) kennissen die huizen rondom de al eerder genoemde bult in Lemele. Ben je al zenuwachtig? Schijt je al in de broek? Kortom, het spel is op de wagen….Kom maar op als je durft! Wie is in het voordeel? De runner-up of de club die alsnog het vege lijf wil redden? Lemele stond driekwart van het seizoen bovenaan maar verspeelde de voorsprong op het laatst! Hoe werkt dat door….? Twee weken verstoten van competitievoetbal zijn, is dat een voor- of nadeel? En wij dan? Na een behoorlijk klotenseizoen hebben wij de laatste weken de weg naar boven weer weten te vinden. Trekken wij die lijn door? Hebben we genoeg eergevoel in onze donder om in de allerlaatste- en beslissende wedstrijd Lemele aan onze zegekar te binden….? Heb mijn oor deze week eens ten luister gelegd bij mensen die pretenderen er verstand van te hebben. Het is fifty-fifty! Sommige schilderen Lemele af als een reuzendoder, weer anderen leggen de verhouding op 60-40 maar vertellen er gemakshalve niet bij wie 60 is en wie 40….. Ben van de week eens gaan wandelen op de Lemelerberg. Kom er graag, bij de Driesprong rechts af. Aaide de leeuw, dat schijnt geluk te brengen. Kon nog net wegduiken achter een grote Eik toen ik een bekende Lemelenaar zag komen aanwaaien met dito hond. Had geen zin aan een goed gesprek. Want het is ondertussen ruim zeven jaar geleden dat wij balden in competitieverband tegen Lemele.

Om precies te zijn 28 januari 2017. Het werd 5-1 voor ons door doelpunten van André Plaggenmars, Kevin Bolks en 3x Rolf Hofsink. Dat jaar degradeerde Lemele uit de 3e klasse D, tot aan het vorige seizoen speelde men in die 4e klasse. Vorig seizoen, ondanks het winnen van een periodetitel, flikkerden ze toch uit deze klasse vanwege de versterkte P/D regeling en mochten ze het gaan proberen, een treetje lager, in de 5e klasse…Dat deden ze niet verkeerd, plek 2 als eindresultaat. Zat even wat te surfen op de site. Mooi onderhouden met actuele informatie. Dat doen ze doar hè… Want in 2017 stonden nog hele andere namen aan het roer. Maakte bijvoorbeeld duizendpoot René van der Linde nog onderdeel uit van het bestuur. Nu slaat hij tegen een bal in plaats van er tegen aan te schoppen. Doet ie trouwens wel in de lokale politiek en hij is ook zeurvitter bij de Ténnis. In Ommen staat ie vaak op de barricaden namens de PVDA. Dan verruilt hij het blauwwit van Lemele heel gemakkelijk voor het rood van de sociaaldemocraten. Hij schreef altijd leuke wedstrijdverslagen. Ina Boezelman-Schutte was toen, naast het feit dat ze een hele lieve vrouw is, ook secretaris en Berry Nijboer de zeurvitter. Dat was eens…Mooie tijden. Hun opvolgers zijn nu o.a. Hans Kleinlugtenbeld (zeurvitter), Henry Krijt (was jij niet een middenvelder?) en Marlies Marsman. Ook in het 1e elftal doen eigenlijk twee spelers bij mij nog een belletje of twee rinkelen. Remon Kleinlugtenbeld en keeper Ruan Weelink. Leidert Henk Warmink daarentegen is beroemd en berucht. Gepokt en Gemazeld. Tuurlijk! Dat was een goede voetballer hoor in onze tijd of Steven Warmelink die pas op

z’n 45e stopte in het vlaggenschip. Zoon van Johan W., kijk daar bewaar ik nou weer goede herinneringen aan….haha (ondertussen kunnen wij weer door één deur, heeft lang geduurd)

Dat is namelijk wel eens anders geweest. We waren het niet altijd eens, laten we het daar maar op houden. Kan ook met twee degradaties te maken hebben. Mooie tijden beleefd in en tegen Lemele. Zaal Dijk hè. Als muren en struiken konden praten….Maar waar was dat feestje ook alweer? Dat Lemels feest. Volgens mij houden ze dat 1x in de 2 jaar. In de oneven jaren wel te verstaan, als ik mij niet vergis. Staat heel het dorp op z’n kop, zijn het allemaal 69’ers geworden. Duzz 8 juni 2024 is er sowieso geen Lemels feest, 2024 is namelijk een even jaar..Toch? Want ineens wist ik weer waar ik die Marlies van kende. Van het Lemels Feest, daar was zij de zeurvitster van. Heb nog eens met haar en met Jenneke van Doesburg en Tonny Boerkamp allemaal praalwagens geïnspecteerd op een verlate donderdagavond in de periode dat ik nog wel eens stukkies schreef voor de krant. Op bezoek bij ‘De Kikkerpoelers’, meervoudig winnaar van die grandioze optocht. Gaaf hoor! Ja, er gebeurt nog wel eens wat hoor aan de voet van de Lemelerberg, onbekend is zekers niet onbemind. Daar hebben wij hier helemaal geen weet van joh. Weet je, dat er tevens een steengoede band uit Lemele komt. Tricklebolt…..Vaak mogen interviewen. Geweldige kerels….Mooie herrie met het geluid van de zeventiger jaren terwijl ze eind jaren negentig pas zijn gefabriceerd, als je begrijpt wat ik bedoel. Oude zielen met een jong hart. Ondermeer met de broers Pen in de gelederen, hun vader verkocht weer machtig lekkere dreuge worst. Zal jullie niet vervelen met allerlei prietpraat. Hij staat meestal wel op streekmarkt in mooi Vilsteren. Wou graag in de laatste voorbeschouwing van het huidige seizoen enige lijn bij mijzelf ontdekken…. Lukt nog niet echt! Ben niet bang maar ook niet echt gerust op een goed resultaat komende zaterdag. Ommen was ons niet altijd gunstig gezind, wel eens scheve schaatsen daar gereden!

Wij hebben wat te verliezen, Lemele allen maar iets te winnen. Maar is dat wel zo…?? Wij hebben ook nog genoeg te winnen want dit seizoen meer dan genoeg verloren! Bij Lemele gaan ze met de fiets richting Westbroek. Wij doen dat anders, behoorlijk klimaatneutraal, wij zijn heren van de gestampte pot hè – denken aan het milieu en onze toekomst – dus wij gaan met een elektrische bus. Onderweg even opladen in Stegeren, balletje uit de jus bij het laadstation.

Afgelopen zaterdag waren veel lui uit Lemele inpandig op het Westerpark. Zag Exel lopen maar ook de trainert van SC Lemele. Geert Tichelaar is de man in charge, hij werd vergezeld door elftalleider Warmink en grens- en oud-voetballer Thomas van Leusen. Daar stond Johan ook weer te oreren… Ondermeer oud-trainert van onze club maar ook van Lemele en van tig clubs meer…. Wat hebben ze allemaal opgestoken van ons cluppie. Brieft Warmelink nog wat inside informatie door aan Geert? Wat bekokstoven ze allemaal deze week onderaan de voet van de Lemelerberg? Zoals goede vriend Lampie al betaamde: je kunt nog zo goed een wedstrijd voorbereiden, het blijft theorie, de spelers moeten het uiteindelijk doen op het groene biljartlaken en dan is de cirkel voor deze voorbeschouwing ook weer rond. Want op het veld van onze gastheer, FC Ommen, moet het gaan gebeuren voor Mariënberg. Ooit werd je door zonder pardon en mededogen afgevlagd door Eef. Naderhand met een pretkegel was de vrede weer snel getekend. Hij is niet meer maar zijn geest waait er nog altijd rond. OZC was dat destijds. Veel historie ligt daar voor ons begraven, voornamelijk op het voormalige sportpark de Rotbrink, maar we kunnen zaterdag weer een mooi hoofdstuk toe gaan voegen aan ons bijna 80-jarige bestaan. Laat het zaterdag gebeuren. Nog 1x vlammen, de dood of de gladiolen. Ooit knalde iemand de bal al na dertig seconden op de lat, het startsein destijds voor een grandioos feest, trainert in spiekerjassie en het besef dat het allemaal goed zou komen. Zaterdag weer? Mede daarom gok ik ouderwets op een 1-3 zege. Trekt Arjan een spiekerjassie an…? #dtv Die prognose is ook al zo oud als de weg naar Rome laat staan Lemele of Ommen. Het duel staat onder deskundige leiding van een arbitraal trio. De namen waren op het moment van dit stukkie proza nog niet bekend maar er zal er vast één van de drie om half drie op zijn mooie fluit gaan blazen. Hoe dan ook, om een lang verhaal kort te maken: Veule Wille maar vooral Veule Skik! Laat ons juichen, Hup Rood-Zwart! Laat ons juichen, Potverdikkemei. Nog 1x alles of niks. Laat zien dat je ballen hebt en niet wilt afd(w)alen naar de krochten van de 5e klasse. Hoop sterft as leste hè. Joah, mag wel zo (AD)

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer