Saskia Baas: ‘Ik was fan van Jesper Olsen en Marco Van Basten’

Speelstersprofiel: Saskia Baas

Geboortedatum: 18-05-1971

Clubs:

Zuid-Eschmarke 1984 t/m 1991

FC Berghuizen 1991/92 92/93 93/94

Rigtersbleek 1994/1995

E.V. & A.C. De Tubanters 1897 2004/2005 2005/2006

Mijn positie was voornamelijk rechtsback, en verder daar waar het nodig was.

 

Wanneer en waarom ben je gestopt?

Ik ben gestopt bij Berghuizen vanwege werk, ik vond het 4x per week sporten naast een volle werk week niet prettig meer. Nog een poging gedaan bij Rigtersbleek maar het plezier was weg. Jaren later nog een paar seizoenen bij de Tubanters gevoetbald. Dat was erg gezellig! Helaas gooide mijn knie roet in het eten en ben ik definitief met voetballen gestopt.

Wie was als speelster jouw voorbeeld?

Ik was fan van Jesper Olsen en Marco Van Basten.

Had jij een specialiteit als speelster?

Poe, lastige vraag, ik denk dat ik aardig allround was. Wat ook wel een nadeel is. Ik heb op alle plekken wel gespeeld, van spits tot keeper. Oh ja, ik ben tweebenig, dat is wel een sterk punt!

Waar ben je het meest trots op?

Dat ik met Berghuizen in de landelijke hoofklasse heb gespeeld. Dat kan toch niet iedereen zeggen? J

Ben je ooit benaderd door een BVO of een andere club?

Ja, dankzij Chantal Hulsink heeft Felix Nijland mij benaderd om de overstap van Zuid-Eschmarke naar FC Berghuizen te maken.

Heb je alles eruit gehaald als voetbalster?

Ja, dat denk ik wel.

Wie was jouw lastigste tegenstandster?

Dat weet ik echt niet meer, heb die namen allemaal niet meer paraat.

Wat is je mooiste herinnering?

Uiteraard de kampioenschappen met Zuid-Eschmarke en FC Berghuizen, als ook deelname aan een penaltycup tijdens een toernooi in Rotterdam waar ik gedeelde tweede werd.

Wat doe je nu en wat zijn je ambities/wensen?

Momenteel werk ik als administratief medewerkster bij Hotel Restaurant De Zwaan in Delden. Daarnaast ben ik gestart als beweegcoach. Ik begeleid mensen om (meer) in beweging te komen. En hoop dat mijn groepen de komende tijd gaan groeien. Dus als je je geroepen voelt? J Kijk maar eens op mijn website: www.elkestaptelt.com

Welke speelster mag in deze column niet ontbreken en waarom niet?

Nicolien Koekenberg, harde werker zeer allround en een echte teamspeler.

Mooiste herinnering aan een trainer?

Weet ik echt niet…..

Had jij een ritueel voor de wedstrijd en/of een bijnaam?

Nee ik had geen rituelen. En voor zover ik weet had ik ook geen bijnaam. Wel werd ik door teamgenoten vergeleken met Sonny Silooy. Vooral als ik als rechtsback opstoomde naar voren en ook nog een perfecte voorzet kon afleveren.

Wat was je mooiste sportpark?

Sportpark ‘Het Diekman”. Dat kan natuurlijk ook niet anders. Ik ben op steenworp afstand daar opgegroeid! Thuiswedstrijden van Zuid-Eschmarke waren helemaal bijzonder als FC Twente thuis speelde. Dat gejuich als er een doelpunt viel kan ik me nog erg goed herinneren.

Wat was je mooiste goal?

Thuis met Zuid-Eschmarke spelend tegen Berghuizen. Ze zouden ongeslagen kampioen worden, maar daar hebben wij toen een stokje voor gestoken. Ik kwam via de linkerkant opstomen, speelde mijn tegenstandster uit en i.p.v. een voorzet knalde ik de bal in de korte hoek. Ik zie het me nog zo doen!

Waar moet een goede rechtsback in jouw ogen aan voldoen?

Je moet snelheid hebben, fel zijn, vooral zorgen dat je het eerste duel van je directe tegenstander wint, dan heb je ‘m meestal wel in de zak. Prettig is ook een goede eerste aanname en een goede pass kunnen geven.

Wat is het grootste verschil tussen het vrouwenvoetbal in jouw tijd en de huidige generatie?

Ik denk de professionaliteit, een flink aantal uit mijn generatie had in deze tijd zo mee kunnen doen bij FC Twente vrouwen.

Hoe heb je de opmars van het vrouwenvoetbal beleefd?

Ben er niet zo heel erg mee bezig geweest. Ik kijk wel af en toe wedstrijden op tv van het Nederlands elftal. Maar mis nog steeds een beetje de snelheid en attractiviteit in het vrouwenvoetbal. Het boeit me niet zo.

Zien we jou misschien nog terug in een functie binnen het vrouwenvoetbal?

Nee dat denk ik niet. Ik ben nadat ik gestopt ben bij de Tubanters nog een aantal jaren als sportmasseur bij Zuid-Eschmarke en BSC Unisson werkzaam geweest. Op een gegeven moment was ik er wel klaar mee met drie keer in de week op pad te zijn met de voetbalclub.

Wat is jouw advies aan de talenten van nu?

Geniet van wat je doet, zorg dat je altijd het plezier houdt wat je als kind ook had. Blijf spelen!

Moet de VAR ook zijn intrede maken in het vrouwenvoetbal?

Ja dat zou prima zijn. Wel graag zowel bij mannen als bij vrouwen meer inbreng van de VAR. Zie het dit EK alweer een paar keer dat er geen hoekschop wordt toegekend. Dan ontneem je de aanvallende ploeg toch een scoringskans…

Heb je ergens spijt van?

Nee.

Wil je nog iets kwijt?

Jazeker! Ik (race)fiets en wandel tegenwoordig veel, maar niets is zo leuk als zelf voetballen. Ik kijk daar met veel plezier op terug.

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer