Tekst: Rich Ardesch
Speelstersprofiel: Marloes de Boer
Geboortedatum: 30 – 01 – 1982
Jeugd tot en met de A1 bij vv Den Ham van spits tot centraal achterin
CVV Oranje Nassau 2001-2005 middenveld
Be Quick ’28 2005-2007 middenveld
FC Twente 2007-2011 centraal achterin of middenveld
NL team 1996 0.16 en 0.18
Wanneer en waarom ben je gestopt?
Ik ben gestopt in de zomerstop van 2011. Nadat we landskampioen werden met FC Twente en de vraag kwam of we nog vaker konden gaan trainen. Naast mijn werk en de grote reisafstand (Hoogezand – Hengelo 6x per week) kon ik het niet meer opbrengen. Ik ben iemand die graag voorop loopt, hard werkt en er altijd is. Ik wilde niet verzaken en achteraan gaan hobbelen. Na 2 jaar ook gerevalideerd te hebben, na 2x een voorste kruisband blessure in dezelfde knie, voelde ik dat ik op was.
Wie was als speelster jouw voorbeeld?
Ik had niet echt een groot voorbeeld vanuit het vrouwenvoetbal. Marco van Basten en Ronald Koeman hingen aan de muur. Bij het Nederlands team zag ik wel Sarina Wiegman als voorbeeld toen ik als broekkie kwam kijken.
Had jij een specialiteit als speelster?
Met mijn passing iemand vrij voor de keeper zetten en mijn timing voor kopduels waren mijn specialiteiten.
Waar ben je het meest trots op?
Ik ben eigenlijk op heel veel dingen trots. Ik heb afgelopen jaar nog 2 spreekbeurten gehouden op basisscholen. Wat ik dan vertel? De zilveren medaille op de Universiade in China in 2001. 2x de KNVB beker gewonnen. Wat echt telt zijn wel: Brons op het EK 2009 in Finland en landskampioen in 2011 (na een jaar revalidatie). Maar ook aan de aftrap staan van de eerste toss van de vrouwenvoetbal eredivisie. Dat maakt me met trots een pionier van het huidige vrouwenvoetbal. Ach en als ik dan terugdenk aan de jeugd: Europees kampioen in 1996 met onder 14 op een mini
Wembley en daarna 2 weken naar Brazilië. Als klein blond meisje uit Den Ham van 14 jaar dat is toch gaaf!!
Hoe was het om zo lang deel uit te mogen maken van de Oranje vrouwen selectie?
Gaaf! Maar ook met ups-and-downs. Wat heb ik veel van mezelf gevraagd in die tijd. Vanaf de jeugd al veel op pad. Daarna als je bij de vrouwenselectie komt, elke week intern in Zeist. Maandag tm woensdag. Daarnaast de ALO (Academie Lichamelijke Opvoeding in Groningen) en altijd maar onderweg. Toen bedacht om in Hoogezand te gaan wonen, een huis gekocht en dan weer gaan voetballen in Zwolle en Enschede. Niet het meest ideale qua reisafstanden. Maar heb er alles voor overgehad en heb heel veel moois en gaafs meegemaakt in mijn leven, dit kunnen maar weinig mensen zeggen.
Ben je ooit benaderd door een BVO of een andere club?
Ooit met de overstap van jongens naar de vrouwen toen ik 18 was door Duitse clubs. Daarna was het eigenlijk nooit een optie. FC Twente, de meest ambitieuze en beste club ook toen denk ik met de beste trainster (Mary Kok) Toen ik aankondigde te stoppen heeft SC Heerenveen nog een poging gedaan omdat de reisafstand iets minder was. Bij FC Groningen ben ik nog wel eens geweest om te kijken hoe het met de opleiding gaat van de meiden van nu.
Heb je alles eruit gehaald als voetbalster?
Ja dat denk ik wel. Veel prijzen gehaald, mooie gave dingen meegemaakt. Ben trots op mijn carrière. Als ik minder reisafstanden had gehad, had ik wellicht nog beter gepresteerd of het langer volgehouden.
Wie was jouw lastigste tegenstandster?
Internationale speelsters, dan vond ik de toppers heel gaaf om tegen te spelen. Birgit Prinz bijvoorbeeld van Duitsland. Volle focus om haar uit het spel te krijgen, dan kon ik ook keihard zijn. De spits van Amerika Wambach, dat was ook een gaaf duel. Ze ging er alleen helaas voor haar af met gescheurde enkelbanden. Hard kon ik wel zijn, maar altijd met bal en eigenlijk nooit echt gemeen.
Wat is je mooiste herinnering?
En daarna de huldiging met de mannen. Samen op het podium, samen door de grachten. Dat was echt zo gaaf om nooit te vergeten.
Wat doe je nu en wat zijn je ambities/wensen?
Ik hou me nu bezig met veelzijdig bewegen voor jong en oud. Jong is dan echt jong, 0-6 jarigen. Waarom het zo belangrijk is om veelzijdig te bewegen/spelen met name voor de hersenontwikkeling. Veelzijdig bewegen voor oud: ik geef een keuzedeel seniorensport, ben coördinator ketenaanpak valpreventie en wil me inzetten voor een leven lang met plezier bewegen. Dit doe ik op het MBO, Alfa-college Sport & bewegen en de vitaliteitscampus in Groningen en ik werk nog steeds en ik zeg nog steeds omdat ik hier al 19 jaar werk (dus ook tijdens mijn voetbalcarrière) voor de Gemeente Westerwolde.
Oh ja en op sportgebied. Ik ben net begonnen als trainer van Steijn, mijn zoontje. HS88 JO8-2. Speel zelf graag padel, badminton, ga naar de sportschool en wandel en fiets graag.
Mooiste herinnering aan een trainer?
Mary Kok, de trainster die staat en vecht voor gelijkheid in het voetbal. Al jong erg ambitieus en een kei in het teamproces! Hoeveel gesprekken we niet over teamontwikkeling etc. hebben gehad. Uren zaten we in de auto te bellen of op parkeerplaatsen nog lang na te praten. Zo kunnen sparren met teamgenootjes en de trainer, vond ik altijd waardevol.
Had jij een ritueel voor de wedstrijd en/of een bijnaam?
MdeB was het vaak of uiteraard de Boer. Ritueeltjes niet echt, deed wel vaak eerst mijn linkerschoen aan en daarna rechts.
Wat was je mooiste sportpark?
Het sportpark van vv Den Ham.
Wat was je mooiste goal?
Bij Be Quick 28, ik weet het nog precies. Tegen Saestum; onze aartsrivaal. Een vroege voorzet nam ik randje 16 aan op mijn borst en knalde hem met mn linker, met een volley in de kruising.
En 2 mooie kopgoals. 1 tegen Frankrijk, uit in een WK kwalificatie en 1 was nog in de hoofdklasse. Hoog boven de tegenstander uit tegen mijn concurrent bij oranje.
Waar moet een goede centrale middenveldster in jouw ogen aan voldoen?
Diepgang hebben op het juiste moment, spel kunnen verdelen, rust aan de bal en het team sturen in balbezit en balbezit tegenstander.
Wat is het grootste verschil tussen het vrouwenvoetbal in jouw tijd en de huidige generatie?
Er wordt veel meer en beter gericht getraind. Meer rust gecreëerd in de balans.
Hoe heb je de opmars van het vrouwenvoetbal beleefd?
Ben er enorm blij mee dat het leeft en steeds meer aandacht krijgt. En terecht. Ben trots dat ik er zolang ook voor gevochten heb om het een boost te geven.
Zien we jou misschien nog terug in een functie binnen het vrouwenvoetbal?
Misschien wel! Nu geniet ik enorm van mijn gezin, van mijn vrouw en kinderen en het feit dat ik zelf mn tijd in kan delen en kan sporten. Als het past, dan lijkt het me wel heel tof om trainer te worden. Wat is er mooier dan met een groep ambitieuze topsporters aan de slag te gaan en op het veld te staan!
Wat is jouw advies aan de talenten van nu?
Ga ervoor als je het wilt. Laat je niet uit het veld slaan door een tegenslag, maar zie het als uitdaging om er weer sterker uit te komen. Maak vooral ook heel veel plezier tijdens het voetballen.
Moet de VAR ook zijn intrede maken in het vrouwenvoetbal?
Ja, uiteraard. Daar moet geen verschil tussen zitten bij mannen of vrouwen. Wel vind ik dat de momenten van VAR ingeperkt moeten worden en de scheidsrechters weer meer vrijheid moeten krijgen. Soms nog 7 balcontacten terugkijken vind ik soms wel ver gaan.
Heb je ergens spijt van?
Nee.
Wil je nog iets kwijt?
Ik vind het fantastisch dat jonge meisjes kunnen dromen van een toekomst als profvoetballer. Volle stadions en voorbeelden van toppers. Veelzijdig bewegen is ook enorm belangrijk om je beter te ontwikkelen, ik zou daar graag meer aandacht voor willen; ook in de breedtesport. Neem af en toe even je rust, rust kan ook vooruitgang betekenen.
En tot slot. Als ik terugkijk op mijn carrière en ik ben nu zelf moeder. Het is enorm belangrijk dat je thuisfront er helemaal achterstaat en je onvoorwaardelijk steunt, dat heeft me een stevige basis gegeven om te kunnen ontwikkelen en te presteren.